Početna strana > Hronika > Sukob vernika SPC i kanonski nepriznate CPC na Cetinju
Hronika

Sukob vernika SPC i kanonski nepriznate CPC na Cetinju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 19. avgust 2009.

PODGORICA – Tri policajca lakše su povređena u incidentu na Ivanovim koritima kod Cetinja gde su se vernici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) okupili kako bi u hramu Preobraženja Hristovog obeležili taj verski praznik.

„Policija radi na identifikovanju osoba koje su policijskim službenicima nanele povrede”, saopšteno je iz Uprave policije.

I SPC i CPC ranije su obavestili policiju o nameri da, povodom verskog praznika, služe svetu liturgiju u hramu Preobraženja Hristovog na Ivanovim koritima.

Cetinjska policija je, kako se navodi, imajući u vidu ranije događaje kada je odnos dve crkve u pitanju, sinoć od 20 sati obezbjeđivala hram, radi eventualnog sprečavanja narušavanja javnog reda i mira.

U saopštenju policije se dodaje da policijski službenici prema vernicima „nisu preduzeli nikakve mere, radnje i sredstva prinude”, osim potiskivanja suprotstavljenih grupa građana.

Mitropolija Crnogorsko- primorska osudila je postupke „takozvane Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i Uprave Policije Crne Gore zbog nasilnog ulaska CPC u Hram Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim Koritima”.

U saopštenju Mitropolije Crnogorsko-primorske se navodi, da su „službenici ispostave policije Cetinje blokirali ulaz sveštenstvu i vernicima Mitropolije, ne dozvolivši im da započnu Liturgiju povodom velikog hrišćanskog praznika

Preobraženja Hristovog, kao i da su se pri kraju Liturgije povukli sa vrata, nakon čega je služba nastavljena u samom Hramu”.

Kako je navedeno, „dok je verski obred trajao, nedaleko od Hrama pojavile su se pristalice Miraša Dedeića koje su nasrnule na prisutne policajce, pokušavajući da uz psovke, pljuvanje i gađanje kamenicama, uđu u Hram”.

„Policija je, zatim, u više navrata insistirila da se služba prekine, a sveštenici Mitropolije, procenjujući da su životi prisutne dece u opasnosti, izveli su ih iz Hrama”, navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, „tokom gađanja kamenicama pogođen je načelnik Ispostave policije Cetinje i jedan od monaha Cetinjskog manastira, dok su deca, polaznici veronauke sa Cetinja i Podgorice sa gostima iz Pariza i Njujorka, bila prestravljena nasilničkim i bezbožničkim ponašanjem pristalica Miraša Dedeića”.

U Mitropoliji smatraju da „policijski službenici nisu uradili sve što je bilo u njihovoj moći da spreče ulazak neovlašćenih lica - lažnih sveštenika u Hram Preobraženja i da su morali odlučnije da štite sveštenstvo i vernike, kao i imovinu Mitropolije Crnogorsko-primorske”.

Nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da „pokušava da otme” crkvu Svetog preobraženja na Ivanovim koritima.

CPC je saopštila da su predstavnici SPC-a umesto da crkvu napuste u dogovoreno vreme u njoj „zabarikadirali hor, horovođe i nekoliko popova” pa je policija morala da ih istera napolje.

„Nažalost, za ovakvu politiku srpska crkva ima podršku i sa visokih državnih adresa protiv kojih treba pokrenuti postupak za svrgavanje sa vlasti zbog zloupotrebe položaja i podrivanja suvereniteta zemlje u interesu Srbije”, saopšteno je iz CPC-a.

(Beta-Tanjug)