Početna strana > Hronika > Sulejman Ugljanin: Briselskim pregovorima Srbi na severu Kosova se stavljaju u privilegovan položaj. Bošnjaci da se aktivno uključe u pregovore o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova
Hronika

Sulejman Ugljanin: Briselskim pregovorima Srbi na severu Kosova se stavljaju u privilegovan položaj. Bošnjaci da se aktivno uključe u pregovore o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. septembar 2023.

 Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je danas zatražio da se Bošnjaci "aktivno uključe" u pregovore o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova".

On je na konferenciji za novinare kazao da je takav zahtev proistekao iz nezadovoljstva statusom Bošnjaka u Srbiji i da bi se, kako je kazao, njegovim ignorisanjem „stekla iluzija da im je dobro, a nije“.

„Zvanično pozivam predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da ne učestvuju u razgovorima dok se u dnevni red ne stave pitanja Sandžaka i Preševske doline (Medveđe, Bujanovca i Preševa)“, rekao je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je kazao da se u briselskim razgovorima Srbi na severu Kosova stavljaju u privilegovan položaj, te da se, kako je naveo, zbog toga Bošnjaci Sandžaka i Albanci Preševske doline osećaju „povređeno i poniženo“.

„Želimo svako dobro Srbima u Srbiji i Srbima na Kosovu, ali tražimo mogućnost da budemo ravnopravni. Bez reciprociteta i simetrije prava nema trajnog mira“, naglasio je on.

„Predstavnici EU idu na ruku velikosrpskoj ideologiji“

Isti zahtev Vučiću i Kurtiju, kao i međunarodnoj zajednici, lider SDA Sandžaka iznosio je i početkom godine, ali je, kako je sam rekao, dobio negativan odgovor od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

„Nisam zlonameran, radi se o tome da predstavnici EU idu na ruku velikosrpskoj ideologiji i nekim, nazovimo, ostacima evropske islamofobije“, kazao je on.

On je napomenuo i da ne vidi drugi razlog da oni u potpunosti isključe Bošnjake i Albance iz procesa razgovora.

„Pozivamo Lajčaka i (Žosepa) Borela da isprave grešku“, istakao je Ugljanin.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, on je kazao da „imaju nameru“ da osvoje većinu u sandžačkim opštinama, a da, kako je rekao, „sa novim snagama u Srbiji budu deo nove vlade koja će rešavati krupne stvari“.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner