Početna strana > Hronika > Tamara Kerković: Građani izlaze na izbore i glasaju za nekog za kog su uvereni da je opozicija, a on posle toga napravi pakt sa vlašću
Hronika

Tamara Kerković: Građani izlaze na izbore i glasaju za nekog za kog su uvereni da je opozicija, a on posle toga napravi pakt sa vlašću

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. april 2024.

Niška opozicija za izbore se sprema. U sklopu priprema, pisanim putem obavezali su se da neće sarađivati sa SNS-om i njihovim koalicionim partnerima. Nova grupacija na lokalnoj političkoj sceni je pokret doktora Dragana Milića, koji protokol nije potpisao, ali pred kamerom N1 jasno odgovara hoće li posle izbora sarađivati sa SNS i SPS.

Moralni hazard, izraz koji se koristi u ekonomiji i pravu. Primenjen na izbore u Srbiji i građane Srbije znači:

„Izlaze na izbore i glasaju za nekoga za koga su uvereni da je opozicija, a nakon toga on napravi pakt sa vlašću“, kaže pokretač inicijative Tamara Kerković (Dveri).

Takva praksa ima posledice.

„Zbunjuje i razočara ljude..“

„Izgubili su poverenje, naročito kod mladih.“

„Vlast je tako uspela da uspava ljude“, smatraju Nišlije.

Da se Nišlije probude i više, kako kažu, ne budu zbunjeni, cilj je opozicione inicijative, Protokola o nesaradnji sa SNS-om i njihovim partnerima tokom i nakon redovnih izbora u Nišu.

„Zaista građani Niša zaslužuju jednu čistu situaciju u ovom vremenu u kome ne znate da razlikujete istinu od laži. Osim toga, pred niškom opozicijom je velika odgovornost, da smene jednu vlast koja 12 godina uništava standard građana Niša i život u gradu i da ljudi znaju za koga glasaju, jer imali smo mnoga iznenađenja“, dodaje Tamara Kerković.

Da baš oni neće biti to iznenađenje, da nisu takozvala „lažna opozicija“, potpisom se u Nišu obavezao 21 predstavnik stranaka, koalicija, udruženja i neki pojedinci.

„Onaj ko je stavio svoj potpis nije odgovoran supotpisnicima, odgovoran je građanima. Svojim potpisom garantuje da njihove glasove neće staviti u džep i odneti Srpskoj naprednoj stranci“, poručuje Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde.

Jednog potpisa među ovih dvadesetak, međutim, nema.

„Mi ćemo se držati svega onoga što pričamo u predizbornoj kampanji“, rekao je Dragan Milić iz grupe građana.

Šta konkretno pričate u predizbornoj kampanji. Posle izbora sarađujete sa SNS ili ne?

„Apsolutno ne. Ova vlast je upropastila, uništila, unazadila ovaj grad. Mislim da to osećanje vlada i među samim SNS-ovcima ovde u Nišu“, dodao je Milić.

Kakvo osećanje vlada među građanima, kome će dati većinsko poverenje, ko će iz opozicije ostati pri obećanju, a ko pogazati reč, hoće li biti novih iznenađenja – rasplet sledi brzo, jer stiže najava koja se čekala – izbori će biti 2. juna.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner