Početna strana > Hronika > Tomas Kantrimen: Vlada SAD upoznata sa aktivnostima Slobodana Tešića na crnom i sivom tržištu trgovine oružjem više od dve decenije
Hronika

Tomas Kantrimen: Vlada SAD upoznata sa aktivnostima Slobodana Tešića na crnom i sivom tržištu trgovine oružjem više od dve decenije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. decembar 2019.

 Bivši američki diplomata i predsednik Upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja Tomas Kantrimen rekao je za Glas Amerike da je Vlada SAD upoznata sa aktivnostima Slobodana Tešića na crnom i sivom tržištu trgovine oružjem više od dve decenije.

Devetoro srpskih državljana i isto toliko firmi, povezanih sa Tešićem ili njegovim saradnicima, dodati su u ponedeljak na crnu listu Sekretarijata za finansije SAD.  

"Ono što je novo u saopštenju Sekretarijata za finansije je da on nije sankcionisan zbog određene trgovine oružjem, već je umesto toga potpao pod opšte antikoruptivne odredbe Magnicki zakona. To će dalje ograničiti sposobnost njegovih saradnika da posluju u SAD ili u američkoj valuti", kaže Kantrimen za Glas Amerike.  

O proširenju crne liste Sekretarijata za finansije u sredu je govorio i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu rekao da je administracija ove nedelje preduzela istorijski broj novih akcija da bi podržala ugnjetavane širom sveta i preduzela mere protiv onih koji su za to odgovorni.

"Američka vlada je od ponedeljka, u skladu sa Globalnim zakonom Magnicki, stavila na crnu listu dodatnih 68 pojedinaca i entiteta zbog korupcije i kršenja ljudskih prava", rekao je Pompeo.  

Tih 68 pojedinaca i entiteta koji su sankcionisani ove nedelje dolaze iz Burme, Kambodže, Demokratske Republike Kongo, Letonije, Pakistana, Srbije, Slovačke i Južnog Sudana, dodao je Pompeo.  

SAD su u decembru 2017. uvele sankcije Tešiću na osnovu Magnicki zakon, kojim Amerika sankcioniše one koji krše ljudska prava.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner