Početna strana > Hronika > Tonino Picula: Pandemija koronavirusa je stres test za institucije, na početku ugrozila EU
Hronika

Tonino Picula: Pandemija koronavirusa je stres test za institucije, na početku ugrozila EU

PDF Štampa El. pošta
sreda, 18. novembar 2020.

 Evroparlamentarac i član Progresivne alijanse socijalista i demokrata Tonino Picula izjavio je da je pandemija koronavirusa stres test za političke zajednice i institucije i da je u početku ugrozila dobre strane EU koje su građene decenijama, poput unutrašnjeg tržišta, šengenske zone i Erasmus razmene studenata.

Picula je rekao da se sada vidi da je proširenje 2004. predstavlo vrhunac širenja Unije i da je je trebalo da označi kraj podele Evrope na istok i zapad, ali da te podele nisu nestale, već kao da su unete u EU.

"Posle toga svaka kriza koja je pogodila EU odražavala se na usporavanje politike proširenja", rekao je Picula na debati "Zapadni Balkan i geopolitika EU u doba korone" u organizaciji Evopskog pokreta u Srbiji i dodao da se sa novom komisijom situacija donekle menja.

On je izrazio razumevanje za to da "članstvo na dugom štapu stvara osećaj frustracije".

Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak saglasila se da EU ima dva fronta - istočni i zapadni i da se čini da su se zemlje Istočne Evrpe vratile tamo gde je Zapadni Balkan prema načinu upravljanja.

Ona je rekla da je pitanje da li zemlje Zapadnog Balkana žele da idu u EU i da se ponekad čini da to žele samo zbog novca, a da je iz EU trebalo jasno reći da prvo treba napraviti reforme i da se od škole do vlasti društvo priprema za ulazak u tu zajednicu.

Picula je naveo da je u proteklih 30 godina bilo dosta praznog hoda i izgubljenog vremena i ukazao da se čuju glasovi da EU fingira interes za proširenjem, a autokratski lideri u zemljama Zapadnog Balkana fingiraju da žele da sprovedu reforme.

(fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner