Početna strana > Hronika > U Nemačkoj i danas radi 17.000 nekadašnjih pripadnika Štazija
Hronika

U Nemačkoj i danas radi 17.000 nekadašnjih pripadnika Štazija

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. jul 2009.

Nemce je šokiralo otkriće da u javnom sektoru njihove zemlje i danas radi oko 17.000 pripadnika Štazija, tajne policije nekadašnje Istočne Nemačke.

"Reč je o razmerama koje niko nije očekivao", kaže Klaus Šreder sa Slobodnog univerziteta u Berlinu. Prema njegovim rečima, to je posledica "slabe provere kandidata za rad u javnim službama nakon ujedinjenja dve nemačke države".

U vreme kad su bili "mač i štit" komunističke države, štazijevci su bili poznati po brutalnim progonima političkih protivnika, u čemu im je najsličnija bila zloglasna rumunska Sekuritatea, iz vremena Nikole Čaušeskua.

Kada je posle pada Berlinskog zida pao i Štazi, njegovi kadrovi su uspeli da se "uvuku" u mnoge javne službe, među kojima je i policija. Savezna kriminalistička služba (BKA) potvrdila je navode medija da u njenom sastavu deluju 23 lica koja su bili kadrovi Štazija. Priznali su i da je jedan od njih u odeljenju koje obezbeđuje Angelu Merkel, ali je demantovano da je u prvom "prstenu" premijerkinih bezbednjaka.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, u vreme svoje najveće moći, kada je smatrana jednom od najefikasnijih tajnih službi u svetu, Štazi je, prema podacima agencije DPA, imala 275.00 agenata i čak pola miliona doušnika, koji su "kontrolisali" sve - od članova porodica i prijatelja, do kolega na radnom mestu i komšija. Od nje je drhtala čitava zemlja.

Pošto lustracija tih kadrova, sprovedena posle pada Berlinskog zida, nije bila po volji mnogih, najnovija otkrića o infiltriranosti štazijevaca u državne službe, pokreću inicijative da se taj posao "ponovi".

"Revizija je nužna", smatra Gerhard Ruden, poverenik za kontrolu Štazijevih arhiva.

Istog mišljenja je i Udruženje žrtava staljinizma (VOS), koje je pozvalo vladu da se hitno izjasni o otkriću u vezi sa angažovanjem štazijevaca u javnom sektoru.

Stručnjaci, međutim, ističu da je malo izgleda za nove čistke u javnom sektoru koje su "prošarane" Štazijevim kadrovima. Razlog je, kažu, to što je pre tri godine istekao zakonski rok za pokretanje novih postupaka.

"Fajnenšel tajms" je, prošle sedmice, u svom nemačkom izdanju, objavio da je najviše štazijavaca otkriveno u saveznoj pokrajini Saska Anhalt - 4.400. Od tog broja, u policiji ih je 1.722, dok preostalih 1.976 radi u različitim resorima koja pripadaju Ministarstvu kulture. U javnom sektoru pokrajine Meklenburg je više od 2.000 pripadnika Štazija.

(Tanjug)