Početna strana > Hronika > Ursula fon der Lajen: Što težnje povezivanje Zapadnog Balkana sa EU strateški značajno za nas
Hronika

Ursula fon der Lajen: Što težnje povezivanje Zapadnog Balkana sa EU strateški značajno za nas

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

 Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je što tešnje povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja za samu Uniju.

- Čvrsto verujem da je od velikog strateškog značaja za nas da povežemo Zapadni Balkan što je bliže moguće Evropskoj uniji - rekla je ona novinarima posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ova njena izjava jasna je primedba na račun francuskog predsednika Emanuela Makrona koji se prošlog meseca usprotivio odluci o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ocenjuje briselski portal "Politiko".

Albanija i Severna Makedonija učinile su "neverovatne napore da stignu do tačke koju smo od njih tražile da dostignu", ocenila je ona i dodala da će potražiti alternativne načine za jačanje veza sa tim zemljama.

- Sve dok ne bude bilo moguće zaista otvoriti pristupne pregovore... uložiću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata koji će još više povezati ove zemlje sa nama kroz tesnu saradnju - rekla je Fon der Lajen.

- Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a to ne želimo da se desi - rekla je ona.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji rekla da smatra da je od izuzetnog značaja za strateški interes Evrope da ove zemlje ne izgube nadu u perspektivu pristupanja.

To pitanje je veoma blisko povezano sa pitanjem migracije, dodala je Merkel aludirajući na činjenicu da mnoge izbeglice su prethodnih godina ulazile u EU zapadnobalkanskom rutom, navodi "Politiko".

(Tanjug)