Početna strana > Hronika > Vasilij Nebenzja u SB UN: Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe. Ruski vojnici nemaju nikakvog razloga da granatiraju sami sebe
Hronika

Vasilij Nebenzja u SB UN: Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe. Ruski vojnici nemaju nikakvog razloga da granatiraju sami sebe

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. avgust 2022.

Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u SB UN.

„Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva“, rekao je Nebenzja.

On je istakao da je zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

On je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN "shvata kolika je njegova odgovornost" i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

"S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće - možda čak i pre kraja avgusta", naglasio je ruski diplomata.

Nebenzja je nazvao apsurdnim optužbe Kijeva da Rusija, navodno, granatira elektranu.

"Te propagandne pretnje preuzima zapadna štampa. Sve to je protiv zdravog razuma, pošto Zaporošku elektranu kontroliše ruska vojska", rekao je diplomata.

"Elementarna logika nam govori da naši vojnici nemaju nikakvog razloga da granatiraju ni stanicu, ni grad, ni sami sebe", dodao je on.

Obraćajući se prisutnima, Nebenzja je optužio Zapad da pokušava da optuži Rusiju za sve što se dešava u Ukrajini. On je istakao da Rusija ne koristi nuklearne objekte u Ukrajini u vojne svrhe i nazvao štetnom logiku Zapada u situaciji oko Zaporoške nuklearne stanice.

Ruski diplomata upozorava: U slučaju povlačenja ruskih snaga iz Zaporoške elektrane, Kijev će je iskoristiti za strašne provokacije.

Ukrajinske snage su više puta od početka specijalne vojne operacije izvodili napade na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane. Učestalo granatiranje je počelo 5. avgusta. Noću 7. avgusta ukrajinska vojska je izvela raketni napad sistemom "Uragan", delovi rakete su pali na oko 400 metara od energobloka. Od tada dva energobloka ne rade punim kapacitetom.

Diretor IAEA predlaže da predvodi misiju u nuklearki

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je sednici Saveta bezbednosti UN da, kako je rekao, "zločinačke akcije Kijeva u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe".

"Prave razmere nuklearne katastrofe u zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva", istakao je Nebenzja, pozvavši stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete centralu, preneo je Sputnjik.

Antonio Gutereš pozvao na „povlačenje vojnog osoblja i opreme iz atomske centrale

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je pozvao na povlačenje vojnog osoblja i opreme iz atomske centrale. Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da više ne granatiraju osoblje ili okolinu postrojenja.

Marijano Grosi, generalni direktor IAEA predložio je da lično predvodi tim stručnjaka te agencije u atomskoj centrali.

Prema njegovim rečima, pošto se elektrana nalazi na okupiranoj teritoriji, stručnjaci mogu da dođu ako sarađuju sa obe zaraćene strane.

Stručnjaci bi mogli da procene fizičku štetu nanetu stanicama. Posebno, stanje glavnog i rezervnog bezbednosnog sistema, uslove rada osoblja, naveo je Grosi na sednici SB UN-a, preonsi Ukrinform.

DŽang Jun: Peking poziva Rusiju i Ukrajinu da sednu za sto i razgovaraju o situaciji oko nuklearke Zaporožje

Peking poziva Rusiju i Ukrajinu da sednu za sto i razgovaraju o situaciji oko nuklearke Zaporožje, rekao je stalni predstavnik Kine u UN-u DŽang Jun.

"Zaista je potrebno da uključene strane sednu zajedno za pregovarački sto i nađu rešenje", rekao je DŽang.

Rusija je ranije zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

(Sputnjik, Tanjug/Rojters/Ukrinform)