Početna strana > Hronika > Više od 100.000 Jermena napustilo Nagorno-Karabah
Hronika

Više od 100.000 Jermena napustilo Nagorno-Karabah

PDF Štampa El. pošta
subota, 30. septembar 2023.

Više od 100 hiljada interno raseljenih lica napustilo je Nagorno-Karabah i došlo u Jermeniju, javlja "Sputnjik Jermenija", pozivajući se na protparolku premijera Nazeli Bagdasarjan.

Preciznije, do ovog jutra u 10 sati je iz regiona otišlo 100.417 Jermena, prevezeno je 21.043 vozila, a registrovano 81.139 lica, kaže Bagdasarjan.

Vlasti Azerbejdžana saopštile su da žele integraciju karabaških Jermena sa ostalim delom Azerbejdžana. Baku je stoga pozvao Jermene da ne napuštaju spornu zonu, već da ostanu u svojim domovima, obećavši im ista prava kao i ona koja imaju drugi građani zemlje. 

Ipak, čini se da obećanja nisu uticala na Jermene, koji su se od raspada SSSR-a borili za to da Nagorno-Karabah stekne nezavisnost i koji su gotovo stalno živeli u strepnji od budućih sukoba. 

Kako su prenosili jermenski mediji, deo povređenih Jermena prebačen je u Jermeniju, gde dobija neophodnu medicinsku pomoć.

Takođe, vlasti Azerbejdžana određenim pojedincima ipak nisu dozvolile da napuste zemlju i prebegnu u Jermeniju, a poslednjih dana odlučeno je i da od 1. januara sledeće godine nepriznata država Nagorno-Karabah više neće postojati.

Rešenje je potpisao lider ove nepriznate republike Samvel Šahramanjan. 

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner