Početna strana > Hronika > Vlada Francuske usvojila zakon o penzijskoj reformi bez glasanja u parlamentu
Hronika

Vlada Francuske usvojila zakon o penzijskoj reformi bez glasanja u parlamentu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. mart 2023.

Francuska vlada je usvojila zakon o podizanju starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine bez glasanja u parlamentu.

Premijer Elizabet Born je to saopštila sa govornice parlamenta nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron odlučio da odluka prođe bez glasanja u Donjem domu.

Elizabet Born je morala bukvalno da viče među bučnim poslanicima koji su protestovali protiv ove odluke.

"Nećemo rizikovati višesatnu debatu, nećemo rizikovati budućnost našeg penzijskog sistema. Ova reforma je neophodna. Spremna sam da preuzmem odgovornost za to. Prema članu 49.3 ustava, vlada preuzima odgovornost za ovaj zakon. Od ovog trenutka zakon se smatra usvojenim", rekla je Elizabet Born.

Francuska vlada je odlučila da primeni član 49.3 ustava.

Prema ovom članu ustava, vlada ima pravo da donese zakon bez glasanja u parlamentu ako predsednik nema podršku većine parlamentaraca.

Makron je prethodno danas dobio odobrenje Senata za svoju kontroverznu reformu penzija.

Senat, kojim dominiraju konzervativci, odobrio je reformu sa 193 glasa protiv i 114 protiv.

O predlogu reforme penzijskog sistema trebalo je da se danas izjasni i Donji dom Nacionalne skupštine, ali se očekivalo da će ishod glasanja biti neizvestan.

Makronov predlog reforme penzijskog sistema izazvao je višenedeljne proteste širom Francuske.

Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzijskog sistema.

(Sputnjik)