Početna strana > Hronika > Vladimir Bilčik: Srbija će pre ulaska u EU morati da napusti sporazum koji je nedavno potpisala sa Evroazijskom unijom
Hronika

Vladimir Bilčik: Srbija će pre ulaska u EU morati da napusti sporazum koji je nedavno potpisala sa Evroazijskom unijom

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

 Pre nego što Srbija bude spremna za ulazak u Evropsku uniju (EU) sporazum koji je nedavno potpisala sa Evroazijskom unijom (EAEU) mora prestati da postoji, izjavio je Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EAEU premijerka Srbija Ana Brnabić potpisala je 25. oktobra, u Moskvi.

Njime je, između ostalog, proširena lista proizvoda iz Srbije koji mogu da se izvoze na teritoriji EAEU bez carine, a pored Rusije, u savezu su Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan.

Bilčik, koji je na poziciju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju stupio četiri dana pre potpisivanja sporazuma, navodi da ovaj dogovor mora prestati da postoji pre nego što proces učlanjenja Srbije u EU bude okončan.

„Mora postojati u sporazumu klauzula o izlasku. I pre nego što Srbija bude spremna za ulazak u EU, taj trgovinski sporazum mora prestati da postoji. Dakle, to će biti jedan od uslova za puno članstvo Srbije u EU. Usaglašenost po pitanju carinske unije i sa EU politikom izvoza je osnovni preduslov članstva. Tako da Srbija mora uskladiti svoju spoljnotrgovinsku politiku“, ističe Bilčik.

On je izjavio da je ovako nešto moguće sa aktuelnom političkom elitom u Srbiji

“Verujem da je ukoliko je Srbija posvećena dostizanju članstva u EU to moguće sa svakim političkim liderstvom. Ovo nije pitanje političkog izbora, već pitanje principa. Ukoliko je Srbija posvećena EU članstvu, automatski, taj ugovor mora prestati da postoji”, istakao je Bilčik.

Bilčik uskoro dolazi u Beograd kao deo delegacije koja posredovati dijalog vladajućih partija u Srbiji i opozicije.

“Ovo su teška vremena za region, kao i vreme mnogih izazova za Evropu i imam, rekao bih, realistična očekivanja. Moj najvažniji cilj je da budem oprezni optimista, da budem u mogućnosti da pomognem u posredovanju dijalogu, kao i procesu funkcionisanja i izgradnje političke kulture u Srbiji, što je jedan od naglašenih ciljeva čitave ove inicijative”, rekao je Bilčik i dodao je da dolazi u Srbiji prvi put na poziciji izvestioca Evropskog parlamenta.

“Moj cilj kada budem tu sledeće nedelje tokom dijaloga vlasti i opozicije je da sedim i slušam. Da slušam vrlo pažljivo. Da slušam sve partije, kao i Srpsku naprednu stranku (SNS). Neću suditi unapred”, zaključio je Bilkić

(Danas)