Početna strana > Hronika > Vladimir Zelenski: Ne brinu me spekulacije o legitimitetu moje vlasti, zainteresovani neka se informišu o Ustavu i zakonima Ukrajine
Hronika

Vladimir Zelenski: Ne brinu me spekulacije o legitimitetu moje vlasti, zainteresovani neka se informišu o Ustavu i zakonima Ukrajine

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. maj 2024.

Komentarišući pitanje svog predsedničkog legitimiteta nakon što mu je istekao petogodišnji mandat, Zelenski je poručio zainteresovanima da se informišu o njegovom legitimitetu u Ustavu i zakonima Ukrajine. Ipak, nije naveo na koje to tačno stavke misli.

Vladimir Zelenski, vođa kijevskog režima, rekao je da ga ne zabrinjavaju spekulacije o njegovoj nelegitimnosti na mestu šefa države posle 20. maja, kada mu je zvanično istekao mandat.

"Ovo me mnogo ne brine", rekao je on za medije Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistana, prenosi TASS.

Zelenski je poručio svima zainteresovanima za ovo pitanje da obrate pažnju na zakone i Ustav Ukrajine, iako nije pojasnio na koje se tačno članove zakona poziva.

Podsetimo, nakon 20. maja, kada mu je i zvanično istekao mandat, Zelenski je nastavio da obavlja dužnost šefa države. Tim povodom u medijima su se pojavile različite izjave o tome da li on i dalje ima prava da se nalazi na tom mestu ili ne. Evropska unija ga je podržala, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Ipak, bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov objasnio je nedavno zbog čega smatra da Zelenski nema više pravo da vrši predsednička zaduženja.

"U skladu sa Ustavom, odluku o izborima donosi samo Vrhovna Rada, i u Ustavu piše da predsedničko punomoćje traje pet godina. Ustav određuje kog datuma treba da se održe izbori, dakle, bez obzira šta je Zelenski odlučio, kakve ukaze je izdao, po isteku mandata postao je samozvanac. Odluka Zelenskog da ne održi izbore je nezakonita još i zbog toga što Ukrajina nije u ratnom stanju, jer je Zelenski svojom uredbom uveo samo vojno stanje, ne objavljujući rat nikome", izjavio je 21. maja Azarov.

Rusija Zelenskog, takođe, više ne smatra za legitimnog predstavnika, što je juče potvrdio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je istakao da to ne znači da Rusija nije zainteresovana za pregovore. Naprotiv, Putin je ponovio da je Rusija uvek bila spremna za dijalog, ali je dodao da tokom sledećih izbora Moskva mora biti "potpuno uverena da ima posla sa legitimnim vlastima".

"Na ovo pitanje (legitimiteta Zelenskog) mora da se odgovori u samoj Ukrajini. Pre svega, mislim da sa pozicije parlamenta, ustavno sud, pa ili neke druge vlasti", poručio je juče ruski lider.

 

(RT)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner