Početna strana > Hronika > Vojvodina postala većinski vlasnik novosadske Metals banke
Hronika

Vojvodina postala većinski vlasnik novosadske Metals banke

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jul 2009.

Novi Sad – Vojvodina je sa oko tri i po milijarde „privatizacionih” dinara i formalno postala većinski vlasnik 61,9 odsto kapitala novosadske Metals banke. Odmah zatim iz Narodne banke Srbije stiglo je saopštenjeda joj je u celosti isplaćen kredit za likvidnost, čime su stvoreni svi uslovi za prestanak prinudne uprave u Metals banci. Novo rukovodstvo biće imenovano najranije krajem avgusta.

I dok se čeka ta sednica Skupštine akcionara, pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić kaže za „Politiku” da je zadovoljan kako protiče prvi izlazak Metals banke na tržište.

– Biće to komercijalna banka sa jakim razvojnim aspektom koja će raditi na celoj teritoriji Srbije. Sada je najvažnije da polako staje na noge i da je novac građana potpuno siguran.

Na pitanje zašto je Vojvodina izabrala baš Metals banku, Đukić otkriva:

– U trenutku kada je banka gotovo došla na ivicu ponora, Pokrajina je bila jedan od najvećih deponenata. Narodna banka je tada ubrizgala pomoć za likvidnost, a mi smo izrazili želju da se banka spasi, ne samo zbog kapitala akcionara i depozita građana, već i zbog celog bankarskog sistema u državi. Ispoštovana je kompletna procedura i sada je Pokrajina postala vlasnik većinskog paketa akcija. Naravno, akcije su kupljene novcem od privatizacije, ali ne samo od NIS-a, iako je on u ovoj godini bio dominantan.

U Pokrajini već postoje Fond za razvoj, Garancijski fond i Fond za kapitalna ulaganja. Osim očiglednog zatvaranja „finansijskog kruga”, spekuliše se da je plan da Metals banka preraste u razvojnu banku Vojvodine, čije je osnivanje i planiramo novim Statutom.

– Ovde je bitno da ova banka ima čvrst i jak kapital, a njena razvojnost će biti pokazana odabirom projekata, načinom realizacije kredita... Razvojnost ne znači dati nekome bespovratan kredit, već i birati projekte koji utiču na razvoj ukupne zajednice. U tom smislu, nedavna najava Ministarstva za poslovno planiranje da će se krenuti sa projektom masovne izgradnje stanova izuzetno je značajna, jer je građevinarstvo vrlo vitalno, posebno u godinama krize. Bitno je da ćemo mi sada moći da pravimo sinergiju sa našim projektima zapošljavanja, razvoja, sa Fondom za kapitalna ulaganja ... Dakle, biće moguć jedan vrlo širok spektar rada i povezivanja i siguran sam u to da ćemo zajedno imati mnogo bolje rezultate.

Iako još uvek nije poznato ko će u ime Pokrajine rukovoditi Metals bankom, neke konture njene politike već se znaju: podrška daljem razvoju infrastrukture i zapošljavanja, što su ujedno i prioriteti kabineta Bojana Pajtića. Međutim, pitanje je da li će se u prvoj vojvođanskoj banci povoljni kreditidobijati poosnovu lokalnih „performansi” zajmotražilacaili će biti finansiran svaki dobar projekat.

– U vlasništvu banke je 110 poslovnica i banka će i dalje raditi na teritoriji cele Srbije. Svako suženje njenog rada suzilo bi njenu moć. Banka će imati razvojni aspekt jer je to predviđeno politikom Pokrajine, ali da bi mogla da koristi što većem broju preduzeća, opština, građana... ona mora da bude jaka kao banka, da bi na duži rok mogla da radi.

Na pitanje da li je kupovina većinskog paketa akcija Metals banke bila dobra odluka, Đukić kaže:

– Mislim da jesmo zaradili, iako naš cilj sada nije bio da trgujemo na tržištu,da banku kupimo jeftino, a prodamo skupo. Naš cilj je bio da ostanemo u banci kao većinski akcionar i da sa ostalim akcionarima učinimo sve da banka radi dugo. Važno je da je novac u banci sada apsolutno siguran, posebno nakon ove dokapitalizacije, a da se novi deponenti već uveliko javljaju.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner