Početna strana > Hronika > Vučić na onlajn sednici Generalne skupštine UN: Republika Srbija je u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije; Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, branimo temelje UN
Hronika

Vučić na onlajn sednici Generalne skupštine UN: Republika Srbija je u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije; Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, branimo temelje UN

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. septembar 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na sednici Generalne skupštine UN da Srbija braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani temelje UN.

- Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244, Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Saveta bezbednosti - rekao je Vučić u obraćanju na engleskom jeziku na virtuelnom sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom 75. godišnjice svetske organizacije.

Vučić je naglasio da Povelja UN treba da bude "ustav" savremene medjunarodne zajednice i skup osnovnih principa koji regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

- Nažalost, na kraju 20. veka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mere i akcije koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo medunarodno pravo. Privremene institucije u Prištini proglasile su nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbednost Srbije i regiona u celini - istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje u "potpunosti posvećena" pronalaženju kompromisnog rešenja kosovskog pitanja i ulaže napore za očuvanje interesa svog naroda kao i za održavanje mira i stabilnosti.

Vučić je rekao da obeležavanje 75. godišnjice svetske organizacije predstavlja priliku za ponovno afirmisanje zajedničke posvećenosti multilateralizmu, principu kojem su se zemlje obavezale potpisivanjem Povelje UN.

Vučić je u obraćanju rekao da je Jugoslavija, čija je Srbija naslednica bila jedna od prvih potpisnica Povelje UN i da je medju osnivačima UN.

- UN više od sedam decenija na osnovu univerzalne platforme radi na uspostavljanju dijaloga na osnovu jednakosti, radi na poštovanju ljudskih prava i igra ključnu ulogu u održavanju mira, stvarajući i uslove za ekonomski razvoj širom planete - rekao je Vućić i dodao da Srbija ostaje posvećena svim principima UN.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija naslednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta. Ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima. Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici. Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini. Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Srbije je u govoru pomenuo pandemiju koronavirusa ocenjujući da su UN potrebne sada isto kao i pre 75 godina i da "jedino kroz zajedničku saradanju, koordinaciju i poštovanje" može da bude pronađen "odgovor" za tu globalnu pretnju.

Onlajn sastanak organizovan je uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u UN, koji počinje sutra, bez fizičkog prisustva predsednika i premijera država članica UN.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner