Početna strana > Hronika > Vučić sa Čen Bo: Apelovao sam na Kinu da utiče na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima na KiM
Hronika

Vučić sa Čen Bo: Apelovao sam na Kinu da utiče na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima na KiM

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovorao o najnovijoj eskalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji. Vučić je apelovao na Kinu da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiče na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM.

Vučić je posle sastanka s ambasadorkom Kine u Srbiji na instagramu objavio da je zamolio ambasadorku Čen Bo da rukovodstvu Narodne Republike Kine prenese ozbiljnu zabrinutost Srbije po pitanju opstanka i bezbednosti Srba na KiM.

"Apelovao sam na prijatelje iz Kine da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiču na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM", napisao je predsednik Vučić posle sastanka sa Čen Bo.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika Republike, Vučić je detaljno upoznao ambasadorku Čen Bo sa hronologijom jučerašnjih događaja, koji su još jednom, naočigled međunarodne zajednice, demonstrirali politiku netrpeljivosti i nasilja protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Predsednik je dodao da ovakvo ponašanje privremenih institucija u Prištini održava konstantne tenzije u celom regionu i ocenio kao neprihvatljivo stanje stalnog straha i zabrinutosti u kojem živi srpska zajednica na KiM.

Ambasadorka Čen je rekla da je za zvanični Peking situacija na KiM veoma zabrinjavajuća.

"Primetili smo da ste i Vi predsedniče i Vlada Republike Srbije mnogo uradili na smirivanju tenzija. Kineska strana podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama privremenih institucija u Prištini, koje poziva da ispune preuzete obaveze", rekla je kineska ambasadorka.

Ona je podsetila na izjavu kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se NATO poziva da iskreno uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija ima veliko poverenje u pravičnost prijateljske Kine i poštovanje za njenu iskrenu posvećenost ravnopravnosti svih zemalja u svetu, bez obzira na veličinu i brojnost stanovnika.

(RT)