Početna strana > Hronika > Vučić u Minhenu: Razgovarao sam sa Grenelom, Amerikanci traže od kosovskih vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije - zahvalan sam i njemu i Pompeu i Trampu; Sutra potpisujemo sporazum o železničkoj liniji Beograd-Priština
Hronika

Vučić u Minhenu: Razgovarao sam sa Grenelom, Amerikanci traže od kosovskih vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije - zahvalan sam i njemu i Pompeu i Trampu; Sutra potpisujemo sporazum o železničkoj liniji Beograd-Priština

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. februar 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, sa Amerikanci traže od kosovskih vlasti hitno ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije, a potom nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je zbog toga zahvalan Grenelu, državnom sekretaru Majku Pompeu, ali i predsedniku Donaldu Trampu, jer je to njegova politika.

Istakao je da je za nas ukidane taksi veoma važno, jer gubimo dosta novca, a samim tim umanjujemo i rast bruto domaćeg proizvoda i sredstva za investicije ili povećanje plata i penzija.

Vučić je, međutim, upozorio da ćemo verovatno i mi imati neki sličan pritisak američke administracije i ponovio da za Srbiju nema lakih pregovora, bez obzira na temu, a da nam je cilj uvek isti – jačanje ekonomije, očuvanje mira i stabilnosti, kao i naših nacionalnih interesa.

Vučić nakon sastanka sa Grenelom: Sutra potpisujemo sporazum o železničkoj liniji Beograd-Priština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom u Minhenu, da će sutra biti potpisan okvirni sporazum o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine.

„Sporazum će sa srpske strane potpisati (direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju) Marko Đurić. To je za nas od izuzetnog značaja, jer ako uspostavimo i avio i železničku liniju i saobraćaj autoputem, to bi značilo slobodni protok ljudi, roba i usluga“, ocenio je Vučić.

“Kako to ja, kao veleizdajnik, koji je protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, i koji se dogovarao sa Milom Đukanovićem, sada preuzimam proteste?”

Predsednik Srbije istakao je večeras u Minhenu da, bez obzira na povremene teške reči i uvrede mitropolita Amfilohija smatra da mitropolit crnogorsko-primorski danas radi važan posao za Srbe u Crnoj Gori i za to ima njegovu ličnu podršku.

Vučić je, na pitanje novinara kako komentariše izjavu Vuka Jeremića da namerava da preuzme proteste u Crnoj Gori i da je protiv vladike Amfilohija, uzvratio pitanjem:

"Kako to ja, kao veleizdajnik, koji je protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, i koji se dogovarao sa Milom Đukanovićem, sada preuzimam proteste?“.

Dodao je da kada neko toliko laže na dnevnom nivou, ne zna više šta priča, već samo želi da nešto kaže protiv njega.

"Poštujem mitropolita, sa njim imam vrlo pristojan odnos, i nikada nisam, niti ću odgovarati na teške reči i uvrede. Mislim da on danas radi važnu stvar za Srbe u Crnoj Gori i za to ima moju ličnu podršku“, rekao je Vučić.

Kazao je da, kao čovek koji samo nekoliko puta godišnje ode u crkvu, nije zainteresovan za obavljanje bilo kakvih crkvenih poslova. "Ali, veoma sam zainteresovan da se borim i izborim za svoj narod u Crnoj Gori i za SPC“, kazao je on.

"Zabrinut sam zbog situacije u BiH, ali i Crnoj Gori"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras u Minhenu specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu da je zabrinut zbog situacije u Bosni i Hercegovini, gde je izbila kriza zbog odluke Ustavnog suda da zemljište u Republici Srpskoj pripada BiH.

Vučić je rekao novinarima da je u razgovoru sa Grenelom izrazio i uverenje da ćemo svi zajedno "imati snage da se sačuvaju mir i stabilnost".

"Razgovarao sam telefonom sa Miloradom Dodikom, on mi je preneo svoj stav i video sam da ga je sve što se dešava pogodilo. Dogovorili smo se da u subotu detaljnije razgovaramo o tome", izjavio je Vučić u Minhenu, gde će sutra učestvovati na Bezbednosnoj konferenciji.

Predsednik Srbije je ponovio da će u subotu, na Dan državnosti, razgovarati sa političkim predstavnicima Srba iz Crne Gore i iz regiona, kao i sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović.

"Očekujem da tada svi čujemo šta je to što misli Dodik, jer želim sve da saslušam, da vidim kakve će biti posledice, razmislim i donesem odluke", rekao je Vučić i naveo da nije od onih političara, koji su u stanju da čim se nešto dogodi "u roku od tri sekunde imaju odgovor na sve".

On je poručio i da su mir i stabilnost prioritetni interesi svih u regionu i uslov za dalji napredak ekonomije.

Na pitanje da li bi dešavanja u BiH i Crnoj Gori mogla da uspore napredak Srbije, Vučić je novinarima rekao da čini sve što može da se to ne dogodi, i da je izvesno, da ne može da utiče kad je reč o Crnoj Gori.

Ukazao je da je u razgovoru sa Dodikom, povodom situacije u BiH, osetio dozu brige i zabrinutosti, ali i da deli tu zabrinutost sa Dodikom.

Nada se, kaže, da ćemo zajedno imati dovoljno snage da razumemo, i mi i Bošnjaci i svi ostali, da je mir prioritetni interes svih nas.

"Svako ko pomisli drugačije, broji ljude, glave, oružje potencijalno, taj pravi strašnu grešku. To nam nije potrebno. Nadam se da ćemo sve loše scenarije imati snage da izbegnemo, a da ćemo istovremeno ekonomiju moći da guramo napred", rekao je Vučić.

Važno pisanje Fajnenšl tajmsa o "munjevitom ekonomskom rastu" Srbije" 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za nas strahovito važno to što su svi mogli da pročitaju u Fajnenšl tajmsu o "munjevitom ekonomskom rastu" Srbije.

"To nam popravlja prilike ovde. Hoćemo da dovedemo sve u Srbiju, da dalje napredujemo sa investicijama, da otvaramo granice u regionu i prema Evropi", rekao je Vučić novinarima u Minhenu.

On je naveo da je njegova ideja da za nekoliko godina ne bude granica prema Evropi, da nemamo granice iz Srbije prema Mađarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, BiH.

"Ako to uspemo, bićemo slobodni i ekonomski jači više nego ikada".

Za to su potrebni mir i stabilnost, ponovio je Vučić.

Kurti ne zna istoriju, mini Šengen za snažnu ekonomiju

Iza ideje o "mini Šengenu" ne stoji ništa drugo sem želje za snažnom ekonomijom, slobodnim protokom ljudi i kapitala i boljim životnim standardom za Srbe i Albance, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući ocenu Albina Kurtija da se iza "mini Šengena" krije namera Srbije da stvara "četvrtu Jugoslaviju".

Vučić kaže i da se iz te Kurtijeve ocene vidi da on ne poznaje istoriju svog naroda, ni regiona, ali i da ima zavereničke teorije i misli da se "iza svega nešto krije".

"Oni kao da čitaju Zonu sumraka i Treće oko, imaju zavereničke teorije, kao i mnogi političari iz centralne Srbije, misle da se nešto iza toga krije. Iza moje ideje se krije snažna ekonomija, slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala i bolji životni standard za Srbe i Albance. Pre svega brinem za Srbe, ali nemam ništa protiv da ni Albanci uživaju u blagodetima tih sloboda", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Minhenu.

Kaže i da su se Jugoslavije koje smo stvarali uglavnom obile o glavu srpskom narodu, jer su Srbi iz njih izlazili prokazani, nekad i poniženi, a neretko smo ostali i bez stotine hiljada naših ljudi, kao tokom Drugog svetskog rada i stvaranja NDH.

On ocenjuje i da Kurti ne razume tu ideju i da su za njega ideje ranog devetnaestog veka i dalje suštinske.

"To je njihova stvar, u to ne mogu da se mešam", rekao je Vučić.

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je "mini Šengen" srpska namera da formira cetvrtu Jugoslaviju i smatra da takva ideja predstavlja opasnost.

Predsednik Srbije je najavio da će sutra u Minhenu biti potpisani okvirni sporazumi o otvaranju avio i železničke linije između Beograda i Prištine, ali je ukazao da to neće služiti ničemu ako u međuvremenu ne budu ukinute takse.

Govoreći o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Heregovini, Vučić je najavio da će u subotu o tome razgovarati sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, dodavši da se nada da ćemo svi imati dovolojno snage i pameti da sačuvamo pre svega mir.

(Fonet)