Početna strana > Hronika > Vučić u Sremskoj Mitrovici: Sutra u Ohridu neću ništa potpisati, biće nam teže zbog naloga MKS za hapšenje Putina. Vučića ne mogu da ucene. Nemaju čime, jer nemam račune i vile u inostranstvu
Hronika

Vučić u Sremskoj Mitrovici: Sutra u Ohridu neću ništa potpisati, biće nam teže zbog naloga MKS za hapšenje Putina. Vučića ne mogu da ucene. Nemaju čime, jer nemam račune i vile u inostranstvu

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. mart 2023.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da kaže da nismo daleko od izbijanja Trećeg svetskog rata, kao i da nam je jedini zadatak da sačuvamo Srbiju.

Predsednik Vučić je na mitingu u Sremskoj Mitrovici izjavio da mi Srbi možemo da prođemo kroz demografske, pravne i sve druge posledice kao i da je cilj da se "naš državni i nacionalni brod" dovede do sigurne luke i da se izbegnu tuđi sukobi i ratovi, da se sačuva Srbija.

"To je naš sveti zadatak. Ne morate da mi objašnjavate šta su emocije, šta mislite i osećate da sam bezdušan. Moj je posao da budem i bezdušan da bih sačuvao mir za našu decu i sačuvao živote stotine hiljada ljudi. Toga ću da se držim", naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da kroz istoriju Srbije ima primera lošeg ponašanja, neodgovornih odluka i vremena kada nisu donošene najodgovornije odluke, jer se podilazilo emocijama zbog "tri dana popularnosti".

"Sve se promenilo 24. februara prošle godine, a danas se to okrenulo naopačke. Popuštanja neće biti, i jedni i drugi igraće do uništenja", naveo je predsednik Vučić, aludirajući na odluku Međunarodnog suda pravde da izda međunarodnu poternicu za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je istakao, mi "ovu našu malu" i najlepšu zemlju, moramo da sačuvamo, jer nam je to jedini zadatak.

"I neka me psuju svi, mi imamo samo jednu zemlju Srbiju i moramo da je sačuvamo. Kada neki govore pobediće ovaj ili onaj, za nas nema pobede, za nas je spas samo da ni u čemu ne učestvujemo. Morate da razumete da ovo više nema smisla i šta god govorili svi, jedino što u svetu ne postoji je racionalan pristup rešavanju problema, kako je govorio (Noam) Čomski. Kao da niko neće da reši problem, već hoće još veći", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je ponovio da danas postoji zabranjena reč mir i to što svi govore o porazu druge strane.

"Nije me sramota da kažem da samo želimo mir i da nas ostave na miru da živimo normalno, ne dirajući nikoga i da nas ne uvode u nove sukobe", zaključio je predsednik Vučić.

Sutra u Ohridu biće nam teže zbog naloga MKS za hapšenje Putina

Predsednik Vučić izjavio je da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina sutra biti teža pozicija Srbije u Ohridu, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

„Moraćemo da budemo odgovorni i ozbiljni“, poručio je predsednik Vučić i dodao da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve koji do sada nisu bili najoštrije protiv Rusije.

"Sasvim je izvesno da svet klizi u dodatnu eskalaciju sukoba i ubrzavanje sukoba", istakao je predsednik Vučić u obraćanu građanima, na Trgu Ćire Milekića, u okviru posete Sremskom okrugu.

Predsednik Vučić naveo je da se određene stvari zbivaju u svetu i da se nadvila i nad našom zemljom velika opasnost, ali da ima stvari o kojima javno ne može da govori, jer nije analitičar, već predsednik zemlje.

Kako je istakao predsednik Vučić, Zapad je pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira previše zbog moguće eskalacije sukoba.

Predsednik Vučić je naglasio da će i jedna i druga strana igrati na sve ili ništa odnosno da će ići do kraja, kao i da će posledice u svetu biti mnogo teže za sve.

"U Rusiji će to naići na javni podsmeh, a nije to stvar koja je ni za osmeh, a kamoli za podsmeh", naglasio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, to govori da će još mnogo vode poteći Dunavom i Savom i Dnjeprom i Volgom, dok se krvavi sukob u Ukrajini ne zaustavi.

"To govori i da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve one koji do danas nisu bili najoštrije okrenuti protiv Ruske Federacije. Pogledajte samo promenu odnosa Turske, donekle i Mađarske, naših prijatelja, samo u poslednja tri dana. Odjednom su i jedni i drugi za Finsku u NATO, Turci zaustavljaju punjenje aviona američke proizvodnje pod ruskom zastavom. Što će reći do dolaska Si Đinpinga Zapad podiže i turski basen, kao dodatni odbrambeni bedem za zapadne vrednosti, razume se celu Evropu", naveo je predsednik Vučić.

Tako, dodaje, svima šalju signal da ko misli da na bilo koji način flertuje sa Putinom, uopšte da razgovara ili razmišlja o Rusiji, da će snositi teške i užasno teške posledice.

"I kada ovo govorim, sasvim sam svestan situacije sa kojom ćemo mi morati da se suočimo ovde. I zbog ovoga danas, nama će i sutra u Ohridu biti teže nego što bi bilo, da nije bilo ovoga danas", naglasio je predsednik Vučić.

"Zbog ovoga ćemo morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti i da budemo odgovorni i ozbiljni", poručio je predsednik Vučić i dodao da se plaši da nismo daleko od izbijanja Trećeg svetskog rata.

Moramo da se klonimo tuđih ratova

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija jedna od retkih slobodnih i slobodarskih zemalja u svetu i da treba da živimo van ratnih sukoba i da se ne mešamo u sukobe velikih.

Na kraju jednodnevne posete Sremskom okrugu na mitingu u Sremskoj Mitrovici, predsednik Vučić je istakao da je svet postao drugačije i mnogo lošije mesto za život.

"Kao da su svi poludeli. Ni sa kim ne možete mirno i racionalno da razgovarate. Niko ne želi mir i predstoji nam još gore. Ništa nas dobro ne čeka u svetu po tom pitanju u narednom periodu, a mi moramo svoju Srbiju da nastavimo da gradimo, da dovodimo investitore, unapređujemo ekonomiju, povećavamo plate i penzije", poručio je predsednik Vučić.

Da bi sve to mogli da radimo, dodao je, potrebno je da sačuvamo mir i da budemo dovoljno pametni i jaki da se suprostavimo politici "lako ćemo" i nepodnošljivom lakoćom neodgovornosti u kojoj sve možete.

"Ne nasedajte ljudi na trikove. Imamo mi mnogo budala koji bi nas sa lakoćom uvukli u sukob, uvek objašnjavajući - pravi si Srbin ako učestvuješ na toj strani. Mali smo mi da bi nečemu doprineli, ali i suviše mali da bi smeli da dozvolimo da gubimo supstancu našeg naroda i decu, budućnost našeg naroda. To sebi više nikada ne smemo da dozvolimo", naglasio je predsednik Vučić.

Dodao je da postoje neodgovorni koji kažu "prekinite da razgovarate i sklonite se od svega", pa to smo i radili. Poručio im je da samo kada su oni bili na vlasti, tada ništa nismo radili, tada smo se, kako je rekao, krili ispod stola, ispod nečije suknje i bežali od sopstvenog naroda i njegovih problema.

"Na današnji dan pre 19 godina ubijali su nam ljude, oni koji nam drže patriotske pridike, ćutali su, reč nisu izgovorili, već su isporučivali ljude na kilo u Haški tribunal. I ti mi drže pridike o patriotizmu", poručio je predsednik Vučić.

Istakao je da moramo da razgovaramo posebno zato što mnogo njih želi da slomi kičmu slobodnoj i slobodarskoj Srbiji.

"Nemojte da brinete, znamo šta čuvamo, branimo i koje su nam crvene linije i još čvršće i odgovornije ćemo braniti našu zemlju. Moj poziv svima vama je da nam je potrebna mudrost i mir, a ne budalesanje i neodgovornost, jer samo tako možemo da ugrozimo svoju budućnost", upozorio je predsednik Vučić.

Okupljenim građanima je najavio da će napraviti Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici i dodatnih 17.000 kvadrata i da veruje da će dovesti još investitora u Mitrovicu, Irig i Šid i druge sremske opštine.

Koliko smo ratova imali, da sebe sačuvamo u 21. veku

Predsednik Vučić poručio je da će Srbija moći da se razvija i da se u njoj gradi samo ako se sačuvaju mir, nacionalni i državni interesi.

Predsednik Vučić je naveo da su večeras na skupu u Sremskoj Mitrovici i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i cela vlada Vojvodine, a zamolio je i sve Bošnjake, Rome, Slovake, Rumune da pomognu da se sačuva mir za našu zemlju.

"Danas smo svi građani Srbije potpuno jednaki i ujedinjeni u želji da sačuvamo mir i svoju zemlju i Kosovo i Metohiju u skladu sa Ustavom Srbije kao delom naše zemlje", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je zahvalo građanima što su želeli da čuju ono što je imao da kaže, jer je, kako je dodao, teško vreme i veliko breme pred nama.

"Ja ću dati sve od sebe da na najozbiljniji i najodgovorniji način čuvam svaku našu kuću i dom u ovoj prelepoj Srbiji", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je u obraćanju građanima u Sremskoj Mitrovici rekao da je ostalo mnogo toga i u Sremu da se uradi i izgradi od puteva, vodovoda, bolnica, domova zdravlja, škola i vrtića, da se izgradi pruga od Beograda, do Šida i Zagreba i Ljubljane.

Predsednik Vučić je istakao i da su mnogi manje ili više voleli i poštovali ili mrzeli Miloševića i Koštunicu, Tadića i Đinđića i druge, da su bili i šarmantniji i bolji govornici od njega, možda i pametniji od njega, ali da treba analizirati rezultate.

"Da saberemo kilometre puteva, pruga, da saberemo bolnice i škole koje je neko izgradio. Onda ćete da vidite da nije važno da li vam se neko dopada ili ne, već da sudite po rezultatima. Zato vas molim da mi verujete da brinem svim srcem", dodao je predsednik Vučić govoreći o današnjoj vesti da je sud u Hagu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Istakao je da zna šta to znači za Srbiju i da zato mora sve da se učini i da će raditi na tome da se zemlja sačuva.

"Ne postoji rat, a da smo ga mi izbegli, uvek smo prvi i najviše stradali. Hajde jednom da probamo, žao nam je što drugi stradaju, ali da probamo jednom sebe da sačuvamo, svoju zemlju jedanput u istoriji. Koliko smo ratova imali u 20. veku koliko sukoba u 19. veku, dajte da 21. bude vek mira", poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić dodao je da treba da se radujemo kolevkama sa decom i da imamo više ljudi, da gledamo kako da imamo budućnost, kako da se priča o robotima i novim fabrikama.

Podseća i koliko je u poslednjih 10 godina urađeno za vojsku, da pre toga nije ni postojala.

"Danas imamo ozbiljnu vojsku, ali nemojte da žurimo, ne treba da žurimo, osim u to da čuvamo mir i razvijamo zemlju", istakao je predsednik Vučić i dodao da govori drugačijim tonom, jer je malo uplašen zbog svega što se dešava u svetu, u kome, kako kaže, ludilu nema kraja.

„Kada krene voz iz stanice ne zaustavi ga ništa“, ocenio je Vučić i dodao da je tako bilo i pred prvi Prvi i pred Drugi svetski ratu i da se plaši da je tako i sada.

"Zato vas molim da svoje emocije spustimo i da sačuvamo svoju zemlju. Tako ćemo moći da pomognemo našem narodu u Republici Srpskoj, da sačuvamo jedinstvo našeg naroda gde god da živi", poručio je predsednik Vučić.

Sutra u Ohridu neću ništa potpisati

Predsednik Vučić izjavio je da sutra u Ohridu želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da sutra ništa neće potpisati.

Predsednik Vučić je na skupu u Sremskoj Mitrovici odgovorio na to što, kako je naveo, neki kažu "idemo da ga sprečimo da sutra potpiše".

"Sad vam kažem neću da potpišem ništa i baš ih briga. Mislite da se raduju, ne raduju se jer se raduju samo nesreći Srbije i radovali bi se da sam rekao nešto drugo. Hoću da razgovaram o normalizaciji, da možemo da razgovaramo jedni sa drugima", naveo je predsednik Vučić i građanima koji su skandirali "Aco Srbine" poručio da zna koliko imaju ljubavi i podrške.

"Vučića ne mogu da ucene. Nemaju čime, jer nemam račune i vile u inostranstvu"

"Ucene me jednako kao i svakoga od vas, kao građanina ove zemlje kao čoveka koji više od svega na svetu voli svoju Srbiju", naveo je predsednik Vučić i dodao da ne mogu da ga ucene jer nemaju čime, jer nema račune i vile u inostranstvu

Podsetio je građane da su prethodnih nedelja od onih koji su nam, kako je naveo, uništili zemlju, ostavili je bez fabrika, ćutali na pogrom, na paljenje crkava, kada su Albanci proglašavali nezavisnost, slušali i kako govore "ucenili su Vučića".

Oni se raduju svakoj uceni koju dobije Srbija, dodao je predsednik i naglasio da "Vučića ne mogu da ucene".

"Ucene me jednako kao i svakoga od vas, kao građanina ove zemlje kao čoveka koji više od svega na svetu voli svoju Srbiju", naveo je predsednik Vučić i dodao da ne mogu da ga ucene jer nemaju čime, jer nema račune i vile u inostranstvu.

"A oni koji misle, polazeći od sebe, da tako lako možete da ucenjujete srpskog predsednika reći ću, ni vi svojim pretnjama, napadima, uvredama ne možete da me ucenite. Šta god radili braniću i čuvaću Srbiju od vas i od onih spolja koji hoće da je sruše po svaku cenu jer Srbija nema cenu i Srbiju volimo više od svega", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je pojedinim građanima poručio da ne treba da budu neodgovorni.

"I nemojte više sa takvom lakoćom da ulazimo u sukobe ne zato što smo slabiji, mnogo smo jači nego što smo bili, već da znate nikome rat nije bio brat", naglasio je predsednik Vučić.

"Nemojte da nepodnošljivom lakoćom hrlimo u ludosti. Nemojte to kao Boga vas molim i ovo vam govorim ne kao neko ko traži podršku za izbore, već kao predsednik Srbije koji očinski brine o svojoj otadžbini i zato vas molim da me pažljivo slušate, jer znam šta se danas desilo, znam šta će se zbivati, gde ovo vodi svet, zato vas molim da spustimo loptu i čuvamo svoju zemlju", zaključio je predsednik Vučić.

(vucic.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner