Početna strana > Hronika > Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo takve razmere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabeleženo čak i na snimcima iz svemira
Hronika

Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo takve razmere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabeleženo čak i na snimcima iz svemira

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. septembar 2019.

 ZAGREB - Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabeleženo čak i na snimcima iz svemira.

Naime, stručnjaci se slažu da mrlje koje se vide na satelitskim snimcima Gugl Mepsa u području nedaleko od kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana najverovatnije potiču od fekalija.

Fekalije se vide na području oko Peroja u Istri, oko četiri kilometara zapadno od Fažane, te nešto manje severno od Briona.

Problem je posebno alarmantan jer se navodno šire prema Nacionalnom parku Brioni.

Načelnik Kancelarije gradonačelnika Vodnjana Filip Macan za Index.hr je objasnio da sistemom odvoda i pročišćavanja otpadnih voda na području Grada Vodnjan-Dignano upravlja javno trgovačko društvo Pragrande d.o.o.

On je, takođe, istakao da se taj sistem odvoda i pročišćavanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika sa područja Grada Vodnjan-Dignano, već i za šire područje koje teritorijalno obuhvata područje naselja Štinjan grada Pule, Grada Vodnjan-Dignano te Opštine Fažana.

Iz uprave Pragrandea objasnili su hrvatskom portalu da problem nije ni njihov, nego da dolazi zbog zastarelog sistema iz 80-ih i najavljuju da će sledeće godine početi izgradnja novog sistema koji bi trebalo da bude kvalitetnije rešenje.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner