Početna strana > Hronika > Pešter: Održana združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vihor 2024“, učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije. Prisustvovao i komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš
Hronika

Pešter: Održana združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vihor 2024“, učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije. Prisustvovao i komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. april 2024.

Na Pešteru je završena višednevna Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vihor 2024". U vežbi je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Načelnik štaba Komande Kopnene vojske Zoran Dragićević izjavio je za RTS da će na taktičkoj vežbi "Vihor 2024" učestvovati više od 8.000 pripadnika Vojske i 2.000 sredstava ratne tehnike.

"Vežba se realizuje na više lokacija: na vojnim strelištima, poligonima, kopnu i u vazdušnom prostoru Republike Srbije", objašnjava Dragićević.

Naglašava da na vežbi, koja se realizuje na Privremenom poligonu Pešter, učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske sa više od 500 komada ratne tehnike.

"Cilj vežbe je da se prikaže uvežbanost i obučenost pojedinaca i jedinica za izvršenje najsloženijih zadataka tokom borbeno-taktičkih radnji u napadnoj operaciji", kaže Dragićević.

Osice, komarci i vrapci

Prema njegovim rečima, više od 50 sredstava novije ratne tehnike tokom vežbe biće upotrebljeno, pre svega paleta dronova.

"Biće upotrebljen dron domaće proizvodnje 'osica' koji je naoružan sa minom kalibra 90 milimetara i maksimalnim dometom do 20 kilometara, kao i 'komarac', naoružan minom kalibra 60 milimetara sa dometom do tri kilometara. Naš taktički dron 'vrabac', takođe, ujedno je i izviđač i bombarder", kaže Dragićević.

Ističe da ćemo na vežbi videti i tenk M-84AS2, borbeno vozilo pešadije AB, ali i modernizovana sredstva artiljerije.

Vučić na taktičkoj vežbi "Vihor 2024": Na Pešteru učestvuje više hiljada vojnika

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovaće danas združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem "Vihor 2024", na kojoj je angažovano više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za saradnju sa medijima predsednika Republike, taktička vojna vežba počeće u 12 časova na Privremenom poligonu "Pešter", a prisustvovaće joj najviši zvaničnici Vlade i Vojske Srbije.

Pored njih, najavljeno je prisustvo komandanta Kfora Ozkana Ulutaša, koji će doći na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

To će biti prvi put da jedan komandat Kfora, međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vežbe da će tokom "Vihora 2024" po prvi put biti prikazani mnogi sistemi naoružanja, među kojima, kako je rekao, ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Na vežbi će učestvovati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vežba je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Angažovano je nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije iz Generalštaba, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, Garde i specijalnih jedinica – 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", koje su u okviru združene vežbe "Vihor 2024" angažovane na izvođenju protivterorističke operacije.

Na privremenom poligonu "Pešter" Vojska Srbije angažovala je više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, od kojih više od 50 modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, poput izviđačke bespilotne letelice "pegaz", drona malog dometa "vrabac", naoružane bespilotne letelice kratkog dometa "senka", drona kamikaze "osica", naoružanog drona "obad", kao i naoružanog mini kvadrikoptera "komarac".

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka biće upotrebljeni tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "miloš", "lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Kada reč o letelicama Ratnog vazduhoplovstva, tokom "vihora" će biti angažovani avioni MiG-29, modernizovani "orao", "super galeb G-4", helikopteri Mi-35M, Mi-17, H-145M, "gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Planirano je da se tokom uvežbavanja prikažu i protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i "pancir-S1", kao i sistem za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "repelent".

(RTS, RT Balkan)