Početna strana > Hronika > Žozep Borel: EU razmatra ukidanje zabrane udara Ukrajine na Rusiju zapadnim oružjem
Hronika

Žozep Borel: EU razmatra ukidanje zabrane udara Ukrajine na Rusiju zapadnim oružjem

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. maj 2024.

 Ministri odbrane zemalja Evropske unije (EU) sastaće se u Briselu da razgovaraju o mogućnosti ukidanja zabrane udara ukrajinskih oružanih snaga (AFU) na teritoriju Rusije zapadnim oružjem, najavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj po dolasku na sastanak šefova Ministarstva odbrane.

Na sastanku će učestvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Borelj je napomenuo da su neke zemlje već počele da donose odluke o ukidanju ograničenja na upotrebu zapadnog naoružanja od strane Ukrajine na ruskoj teritoriji.

"Postoji pitanje ukidanja ograničenja za upotrebu oružja protiv ciljeva unutar ruske teritorije, koje će danas postaviti generalni sekretar NATO-a Stoltenberg. Razgovaraćemo o ovom važnom pitanju", rekao je Borelj za RIA Novosti.

Naznačio je da će zemlje članice asocijacije razgovarati o riziku od eskalacije, ali je istovremeno naglasio potrebu da se uspostavi ravnoteža između ovog rizika i potrebe da se Ukrajina odbrani.

"Da li da dozvolimo da se naše oružje koristi dalje, na ruskoj teritoriji? Pa, neke države članice su počele da odlučuju o ukidanju ovog ograničenja. To je još jedna važna stvar za raspravu danas", rekao je Borelj pre sastanka, a objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj smatra da bi takva upotreba oružja iz zapadnih zemalja, prema ratnom pravu, bila prihvatljiva, iako bi stvorila rizik od eskalacije sukoba.

Ministri odbrane Unije sastaju se, između ostalog, da bi pokušali da prevaziđu mađarsko blokiranje paketa pomoći Ukrajini vrednog 6,5 milijardi evra, navodi AP.

(Reuters-Izvestiя-RIA Novosti-RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner