Početna strana > Hronika > Žozep Borelj: Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde - kojom je pozvan da odmah zaustavi napade
Hronika

Žozep Borelj: Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde - kojom je pozvan da odmah zaustavi napade

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. maj 2024.

Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je pozvan da odmah zaustavi napade, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je istakao da odluka MSP mora da se sprovede i dodao da će početi rad na donošenju političke odluke o pokretanju namenske misije pomoći EU na graničnom prelazu Rafa između Gaze i Egipta, prenosi Rojters. 

MSP je u petak naložio Izraelu, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć. 

Predsednik MSP Navaf Salam izjavio je da "Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla Palestince u Gazi da stavi u životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično". 

S druge strane, više izraelskih zvaničnika izjavilo je da naredba MSP ostavlja prostor za vojne operacije u tom gradu. 

''Ono što oni traže od nas je da ne počinimo genocid u Rafi. Nismo počinili genocid i nećemo počiniti genocid", rekao je savetnik izraelskog premijera za nacionalnu bezbednost Tzači Hanegbi. 

On je istakao da Izrael, po međunarodnom pravu, ima pravo na samoodbranu i da mu to ne uskraćuje presuda MSP. 

Drugi neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da presuda MPS "nije opšta naredba" i da je sročena tako da ne isključuje sve vojne operacije.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner