Početna strana > Hronika > Žozep Ljoveras: Studija izvodljivosti za Kosovo nema veze sa statusom
Hronika

Žozep Ljoveras: Studija izvodljivosti za Kosovo nema veze sa statusom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. jul 2009.

Španski diplomata Žozep Ljoveras odlazi iz Srbije posle pet godina provedenih na mestu šefa delegacije Evropske komisije. U intervjuu za B92, Ljoveras kaže da veruje da je Srbija na evropskom putu, da će vize zaista biti ukinute u januaru sledeće godine, kao i da studija izvodljivosti evropskih integracija koja se radi za Kosovo nema veze sa statusom pokrajine.

Srbija je kao Dunav, kaže Žozep Ljoveras, čini se da ide sporo, ali, s druge strane, sigurno ide ka svom cilju.

Iako građani smatraju da je proces evropskih integracija morao da ide brže, Ljoveras podseća da je značajan napredak ipak ostvaren.

“Kad sam došao, to je bilo manje od četiri godine posle demokratskih promena i manje od godine posle ubistva premijera Đinđića. O Sporazumu o stabilizaciji nije se ni govorilo zbog nesaradnje sa Hagom, postojao je strah da će odvajanje Crne Gore izazvati krizu, a potom i proglašenje nezavisnosti Kosova, ugroziti evropsku perspektivu Srbije”, podseća Ljoveras.

"Sve to sada je prošlost. Demokratske institucije funkcionišu uprkos svemu. A pogledajte i vize. Pre pet godina, niko nije pomišljao da će od januara sledeće godine putovati bez viza”, kaže on.

“Mislim, dakle, da se mnogo promenilo. Srbija je sada kao Dunav - ide sigurnim putem ka Evropskoj uniji. Nemam nikakve sumnje u to”, rekao je Ljoveras.

Ljoveras primećuje da danas postoji daleko širi konsenzus na političkom nivou za evropske integracije nego pre pet godina.

On za B92 pojašnjava svoju izjavu o evropskoj budućnosti Kosova i studiji izvodljivosti koju bi Brisel trebalo da objavi na jesen.

“Kosovo ima evropsku perspektivu, kao i ceo region. Studija nema veze sa statusom, samo sa činjenicom da ne želimo ‘crne rupe’ u regionu”, kaže Ljoveras.

“Želimo da ceo region krene ka Evropskoj uniji, da se poboljša život običnih ljudi, ojača ekonomija. Zato će Komisija da napravi studiju izvodljivosti za Kosovo, koja bi trebalo da bude gotova na jesen, da se proceni dalji evropski napredak Kosova”, rekao je on.

Na pitanje da li će studija da pominje nezavisno Kosovo, Ljoveras odgovara: "Ne mogu da vam kažem kako će da izgleda, ali mislim da se radi o izveštaju koji je statusno neutralan”.

“Moram da kažem da Brisel, tj. Evropska unija, nije priznala Kosovo, to nije naš posao. O tome odlučuju naše članice, a kao što znate, one imaju različite stavove", navodi on.

Odlazeći iz Beograda, Vladi Srbije Ljoveras savetuje da nastavi sa reformama, jer je to najbolji način da se umanje efekti ekonomske krize.

Prema nezvaničnim informacijama iz Brisela, Ljoverasov naslednik u Beogradu biće Francuz Vensan Dežer, koji na to mesto dolazi iz Zagreba.

(B92)