Istraživanja javnog mnjenja

DS 35, SNS 31 odsto?

Strateški marketing   
petak, 04. septembar 2009.

(Pres, 04.09.2009)

 

Kada bi se danas održali vanredni parlamentarni izbori, najviše glasova građana osvojila bi Demokratska stranka, 35 odsto, pokazalo je avgustovsko istraživanje javnog mnenja agencije „Strateški marketing"

Ovo istraživanje urađeno je neposredno pred usvajanje spornog Zakona o informisanju na uzorku od 1.500 punoletnih građana.

Prema ovim rezultatima, iza Demokratske stranke je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, za koju bi na vanrednim izborima glasao 31 odsto opredeljenih birača.

Srpska radikalna stranka osvojila bi 10 odsto glasova, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice osvojila bi 7 odsto glasova, dok bi za Liberalno demokratsku partiju Čedomira Jovanovića glasalo 5 odsto birača.

Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića osvojila bi, prema ovom istraživanju, 4 odsto glasova, dok G17 Plus Mlađana Dinkića ima podršku samo 0,5 procenata opredeljenih birača! Sve ostale stranke u Srbiji osvojile bi 7,5 odsto glasova. Treba napomenuti da su se građani u ovom istraživanju opredeljivali za pojedinačnu partiju kojoj bi dali glas, a ne za postojeće koalicije.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da opozicione partije imaju veću podršku građana od vladajuće koalicije. Tako bi DS, SPS i G17 Plus na novim izborima trenutno osvojile 39,5 odsto glasova, a opozicione SNS, DSS i SRS čak 47 odsto glasova! Ovo istraživanje takođe je pokazalo da bi strankama vladajuće koalicije bila neophodna i pomoć LDP-a, ukoliko žele da i dalje vladaju Srbijom.