Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > SNS stiže DS u Beogradu
Istraživanja javnog mnjenja

SNS stiže DS u Beogradu

CeSID   
utorak, 02. jun 2009.

(Pres, 02.06.2009)

Najveću podršku među Beograđanima trenutno ima koalicija „Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", ali joj se opasno približava SNS Tomislava Nikolića, pokazalo je istraživanje CeSID-a, rađeno pred nedeljne lokalne izbore u opštinama Voždovac i Zemun. Danas bi za „tadićevce" u glavnom gradu glasalo 36 odsto birača, a za naprednjake čak 30 odsto.

Značajan udeo u biračkom telu zauzima još narodnjačka koalicija DSS-NS-NP, koju podržava 15 odsto, od čega DSS sam ima 12, kao i LDP, za koji bi glasalo devet odsto Beograđana.


Nikolić ispred Koštunice

Cenzus bi sa šest odsto prešla još i koalicija SPS-JS, ali zahvaljujući Draganu Markoviću Palmi, čiju regionalnu stranku Jedinstvena Srbija u prestonici podržava tri odsto birača, isto koliko i Dačićeve socijaliste! Srpska radikalna stranka je sa samo četiri odsto podrške pala ispod cenzusa.

Podjednako su interesantni i pojedinačni rejtinzi političara, pošto je 60 odsto ispitanika pristalo da odgovori na pitanje koga najviše ceni. I dalje je ubedljivo najpopularniji predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić, za koga se izjasnilo 26 odsto Beograđana, dok je na drugom mestu, ali sa duplo manjom podrškom, lider naprednjaka Tomislav Nikolić. Treći po popularnosti je lider DSS-a Vojislav Koštunica sa 11 posto.

 

Zanimljivo je da četvrto mesto sa po osam odsto dele lider SDP-a Rasim Ljajić i funkcioner DS-a i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, dok ih u stopu prati zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić. Apsolutni hit istraživanja je činjenica da je gradonačelnik Jagodine i lider JS-a Dragan Marković Palma, sa podrškom od šest odsto, u Beogradu duplo popularniji od svog koalicionog partnera i ministra policije Ivice Dačića!

Ako se uporede stranački rejting i rejting partijskog vođe, ubedljivo najveća nesrazmera zabeležena je kod LDP-a i njegovog lidera Čedomira Jovanovića. Naime, dok LDP podržava nešto više od devet odsto Beograđana, Jovanović ima skoro pet puta manju podršku, odnosno samo dva odsto!!!

Dinkić iza Ugljanina

Isto koliko Jovanović, u Beogradu su (ne)popularni premijer Mirko Cvetković i lider G17 Mlađan Dinkić, dok je nešto ispred njih predsednik SRS-a i haški optuženik Vojislav Šešelj. Popularniji od Jovanovića, Cvetkovića i Dinkića su čak i Nenad Čanak, Ištvan Pastor i Sulejman Ugljanin! Važno je napomenuti da su u ovom istraživanju anketari Cesida ponudili spisak od 18 političara, među kojima, na primer, nije bilo gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa ili potpredsednika DS-a Dragana Šutanovca.

(D. Isailović)