Početna strana > Rubrike > Kolumne Slobodana Antonića > Medijski bašibozuk iz hodnika vremena
Kolumne Slobodana Antonića

Medijski bašibozuk iz hodnika vremena

PDF Štampa El. pošta
Slobodan Antonić   
četvrtak, 08. mart 2012.

Kao u Ćosićevom romanu „Bajka“ (1965) – gde se otvaraju koridori vremena i u Beograd ponovo pristižu Sloveni, pa Rimljani i najzad Kelti – tako i u našim medijima ti hodnici zjape, te nam medijsku scenu zaposedaju duhovi istorije.

Kada, recimo, čitate E-novine, zar vam se ne čini da vidite vaskrsle „promičbene satnije“ NDH, iz devetsto-i-četrdesetih, sa sve patološkom mržnjom prema „pogrešnom“ pismu, „pogrešnoj“ Crkvi, „pogrešnoj“ istoriji i „pogrešnoj“ strani u ratu? Zar vam se ne čini da tolika količina psihotički sasređene mržnje, cinizma, zluradosti i pakosti, što se odatle emituje, ne opravdava ocenu Milana Brdara da ovde postoji „proustaški beogradski lobi“ („Hronika razorene Troje“, knj. 1, str. 321)?

Takođe, kada gledate TV Studio B – navodno gradsku televiziju „svih Beograđana“ – zar vam se ne čini da ste katapultirani u sedamdesete, u godine najljućeg titoizma, sa sve karakterističnim kultom ličnosti, jednopartijskim novinarstvom, pseudokulturnim elitizmom, snishodljivo-populističkim „servisnim programom“, grotesknim „istomišljenjem“ na zadate političke teme, te sagovornicima koji izražavaju gotovo bizarnu uniformnost društvenih ideja i stavova? Zar vam se ne čini da je ta elitica voditeljki i novinara, kao i u Titovo doba, brižljivo selektovana i ispirana višegodišnjim ideološkim varikinama, sve dotle dok kod njih nije nestao svaki trag „političke nekorektnosti“ – počev od pomisli da se upotrebi „nepodobno“ pismo (izuzev u jednoj „crkvenoj“ emisiji), pa do pomisli da „drugovi iz CK-SK“ (a sada „naši partneri iz Brisela-i-Vašingtona“) možda nekad i nisu u pravu?

Isto, zar vas TV „Svet plus info“ („Naprednjački talasi“) ne vraća, i formom i sadržajem, u legendarne devedesete? Sve sa novinarima – stranačkim aktivistima, urednicima – članovima Glavnog odbora, vestima – bez vesti, sastavljenim od primitivnog ruženja političkih suparnika, političkim emisijama – pljuvaonicama, stranački i misaono jednako jednostranim kao što su i njihovi režimski pandani, sve bogato začinjeno opskurnim kriptoanalitičarima-„vidovnjacima“, a još uz to, kako bi valjda sve bilo u skladu sa „retro-fazonom“ devedesetih, podvučeno kaironom u kome idu džibersko-manijakalne poruke „lične sadržine“ (tipa: „NS, 30 godina, bogato obdaren atributima, želi društvo mlađih udatih dama, gejovi isključeni“)... Kada gledate ovu televiziju, zar vam se ne čini da je ta grupa „političkih“ voditelja i urednika, analitičara-„vidovnjaka“, te „novinara u civilu“, nastala takođe jednom selekcijom, ali negativnom, gotovo perverznom, baš poput one iz devedesetih, tokom koje se SPS degenerisao u JUL? Zar vam se ne čini da se to neverovatno društvo okupilo tako što su se najnestrpljiviji, najneobrazovaniji i najnespobniji karijeristi, neuspevši da se preko različitih partija u kojima su prethodno delovali dovoljno brzo popnu do željene prečage vlasti, novca i uticaja, jednostavno slili u svojevrsnu medijsko-stranačku kloaku, čekajući da njihova najnovija stranka dobije svoj komad vlasti, pa da se i oni, kao skakavci, rasporede po upravnim odborima, javnim preduzećima, uredništvima, ministarstvima i medijima?

Konačno, zar nas ponašanje Danasa, Peščanika ili B92, u slučaju „kokainske d(r)ame“ Biljane Srbljanović, ne vraća u „revolucionarno“ petooktobarsko vreme, kada je „našim revolucionarima“ sve bilo dopuštano i opraštano? Zar se nije i onda, u „prijateljskim“ medijima, krila, zataškavala i ismevala vest da je Srđi Popoviću, tada funkcioneru DS-a (a danas profesionalnom instruktoru „obojenih revolucija“ širom sveta) policija pronašla 5 grama kokaina? Zar se nije i onda sve guralo pod tepih i nipodaštavalo u ime viših ciljeva „demokratizacije Srbije“ – kao što danas Zlatko Paković, moralni bič „intelektualaca u tranziciji“ i laureat nagrade „Desimir Tošić“, sa drskom otvorenošću piše da je ovim „pokušajem da se javni ugled jedne angažovane intelektualke, stican dugogodišnjim ličnim pregnućem, u jednom trenu, svede na nivo kriminalnog lica“ zapravo ugroženo njeno „pravo na privatni odušak“ – hej, pazite, PRAVO NA PRIVATNI ODUŠAK! – koji se mora priznati „jednoj zreloj i nezavisnoj ličnosti“ poznatoj po „istinskom zalaganju za demokratizaciju društva“ (jadan Desimir Tošić, mora da se prevrće u grobu od ovakvog moralizma i „zalaganja za demokratizaciju društva“). Verovatno su o istom „pravu na privatni odušak“ pričali i „revolucionari“ koji su, po Beogradu 1944, rekvirirali dedinjske vile, diplomatske magazine i balerine iz Narodnog pozorišta, verovatno su o istom „pravu na privatni odušak“ pričali i Turci dok su, 1453, u ime Alaha, robili, napastvovali i palili po Carigradu – samo što tada nije bilo „proevropskih kolumnista“ da to pravo boraca i borkinja za istinske vrednosti tako lepo artikulišu i objasne poluidiotskoj publici...

I tako, u našim medijima, hodnici vremena zjape otvoreni. Jedino što iz njih ne izlaze Leonide ili Aristoteli, Obilići ili Pupini, nego Jude i Herostrati, Minhauzeni i Bordžije, a sve praćeni pravim hunsko-vandalskim bašibozukom. Ova jadna zemlja je mnogo toga doživela. Ali ovakav „udruženi bašibozučki poduhvat“ ne verujem da je zapamtila.

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner