Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Atinska deklaracija, „hapšenje Putina“ i Vučićeva vulgarna odbrana
Komentar dana

Atinska deklaracija, „hapšenje Putina“ i Vučićeva vulgarna odbrana

PDF Štampa El. pošta
Dejan Mirović   
četvrtak, 24. avgust 2023.

Lideri 10 balkanskih i istočnoevropskih država i premijer takozvanog Kosova su, u glavnom gradu Grčke, usvojili Atinsku deklaraciju 22.avgusta 2023.godine. Ona je doneta povodom 20 godina od Solunske deklaracije zaključene između EU i balkanskih država. Međutim, Solunska deklaracija se pominje samo u uvodu i tačkama 5 i 8 Atinske deklaracije.

Pravi smisao Atinske deklaracije nalazi se u tačkama 1-2. U njima se osuđuje ruska "agresija, invazija i revizionizam" i daje se podrška Zelenskom i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Kada se ove odredbe uporede sa članom 4. Francusko- nemačkog plana postaje jasno da je Vučić priznao teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali i "Kosova" pre toga.

Pravi smisao Atinske deklaracije nalazi se u tačkama 1-2. Kada se ove odredbe uporede sa članom 4. Francusko- nemačkog plana postaje jasno da je Vučić priznao teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali i "Kosova" pre toga

U članu 4 Atinske deklaracije se ističe da svi odgovorni za "ratne zločine moraju odgovarati". Prihvatanjem člana 4 Atinske deklaracije Aleksandar Vučić je preuzeo obavezu krivičnog gonjenja i diplomatske izolacije Vladimira Putina i komesara za prava deteta RF Maje Belove.

Na ovakav zaključak ukazuju sledeće činjeice: 1. Srbija nije izrazila rezervu na ovaj član, naprotiv, neuobičajeno je navedena kao prva na spisku država ugovornica Atinske deklaracije iako je to u suprotnosti sa engleskim alfabetom; 2. Međunarodni krivični sud je 2023. u martu potvrdio optužnice i izdao nalog za hapšenje Putina i Belove zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini; 3. Srbija je ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda; 4. Grčki premijer i domaćin je uoči skupa izjavio da "Rusija mora da bude kažnjena u okviru međunarodnog prava" za navodne ratne zločine.

Dakle i takozvani pripremni radovi (u smislu međunarodnog prava) ukazuju kako treba tumačiti član 4 Atinske deklaracije; 5. Zelenski je prihvatio Atinsku deklaraciju, te je očigledno da se član 4 odnosi samo na rusku stranu u sukobu; 6. Hapšenje Putina, predsednika najjače nuklearne sile na planeti nije realno, ali je realna njegova diplomatska izolacija i satanizacija kao navodnog zločinca.

Vučić je pokušao da sakrije uličarskim vređanjem i histeričnim izjavama ("gde piše Putin, ko kaže da ću ga uhapsiti" i slično) kao i komunističkom tezom da je kritika njega i njegovog kulta ličnosti "udar na" državu. Ipak, sve ove Vučićeve prizemne doskočice ne menjaju pravno tumačenje člana 4 Atinske deklaracije

To je i prava svrha člana 4. Naravno, sramnu činjenicu da je prihvatio krivično gonjenje i satanizaciju predsednika RF, zemlje koja čuva teritorijalni integritet Srbije i Rezoluciju 1244, Vučić je pokušao da sakrije uličarskim vređanjem i histeričnim izjavama ("gde piše Putin, ko kaže da ću ga uhapsiti" i slično) kao i komunističkom tezom da je kritika njega i njegovog kulta ličnosti "udar na" državu. Ipak, sve ove Vučićeve prizemne doskočice ne menjaju pravno tumačenje člana 4 Atinske deklaracije. U tom antiruskom kontekstu, sramni susret Zelenski-Vučić, na marginama skupa u Atini, neodoljivo podseća na susret održan pre tačno 80 godina između Hitlera i Nedića. Ipak, čak ni Nedić nije slao oružje Vermahtu kada je on ratovao protiv Rusije.

Sa druge strane, prema tvrdnjama agencija Rojters, BBC, evropskih parlamentaraca iz Nemačke i srpskih dobrovoljaca koji se nalaze u Donbasu, Vučić šalje oružje neonacističkom režimu (apologetama kvislinga Bandere) u Kijevu koji ovih dana vojskom i policijom rasteruju monahe iz Kijevsko- pečerske lavre.

(Autor je profesor pravnog fakulteta u Prištini sa sedištem U Kosovskoj Mitrovici)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner