Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Godina prođe, izdaja nikad!
Komentar dana

Godina prođe, izdaja nikad!

PDF Štampa El. pošta
Miloš Usković   
petak, 01. mart 2024.

Ostavimo na trenutak po strani sav besmisao lažnih dilema da li je Ohridski dokument priznanje lažne države Kosovo i konačno odricanje jednog dela Srbije, ostavimo po strani ko je izdajnik, a ko se bori za Srbiju, jer onaj ko postavlja takve dileme ne nosi odgovornost samo za pomenuti besmisao, već i za priznanje da proteklih 12 godina sva ta moć nije bila u tim istim rukama, u rukama Aleksandra Vučića.

Ostavimo po strani i resantiman obećanja predsednika Vučića da voli i on nas i da će nas uvek voleti, da nas brani i da će nas braniti bez predaje. Ostavimo po strani obećanja dela opozicije da nas EU voli i da nam je prijatelj i da iz Brisela brane Srbiju, da ne bismo propustili trenutak u kom su megafoni režima i amortizeri tog dela opozicije istovremeno glasno i prećutno, konačno ozvaničili Brisel, za najboljeg prijatelja Srbije i to baš na godišnjicu prihvatanja najštetnijeg sporazuma, koji Vučić nije potpisao, ali je prihvatio, u istom tom Briselu.

Šta mi kažemo na sve to? Zašto nema reakcija?

Zaustavljanje istorijskog toka i stvaranje realnosti u kojoj vlasnik vremena lepi etikete šta je dobro, šta je loše i ko je ko. Nije čudno kada Vučić daje obećanja za budućnost i govori nam o tome kako ćemo živeti. Čudno je što danas nije čudno što on govori i kako smo živeli i kako živimo sada

Kada je kolektivna svest svakodnevno izložena brojnim aferama, sve postaju iste i nijedna značajna, a najveća pasivizacija kolektivnog duha dolazi upravo od hipnotičkog ubeđivanja da je sve isto i da su svi isti. Danas na istoj naslovnoj stranici vidimo fotografije optuženih, pa oslobođenih, za organizovani kriminal uz naslove u kojima se pominje “ime naroda” i “državni neprijatelji” i manjim slovima imena pisaca, novinara, urednika. I ko su onda tu dobri, a ko loši momci? Sve mora biti u istom košu izjednačeno, da bi se poverovalo u to da smo “svi isti” i da “ništa nije strašno”. A strašno je jer najveća opasnost ovakvih vremena leži u otupljivanju reakcije na šok, jer kada više ništa ne može iznenaditi, onda se ni na šta ne može ni reagovati.

Sve mora biti u istom košu izjednačeno, da bi se poverovalo u to da smo “svi isti” i da “ništa nije strašno”

Zaustavljanje istorijskog toka i stvaranje realnosti u kojoj vlasnik vremena lepi etikete šta je dobro, šta je loše i ko je ko. Nije čudno kada Vučić daje obećanja za budućnost i govori nam o tome kako ćemo živeti. Čudno je što danas nije čudno što on govori i kako smo živeli i kako živimo sada. Vreme bez proslošti i bez sadašnjosti ne može imati budućnost, može, ali samo ako se odreknemo jednog dela nas i dopustimo da nas poprave malo u okolini Jadra. Slažu se oko toga vlast i deo opozicije, jer prijatelj iz Brisela kaže da je to dobro i da imamo njihovu podršku. Godina prođe, a mi i dalje ne znamo, ko ima podršku, koliko smo dobili, kada ulazimo u EU i da li je zaslužujemo...

Godina prođe, izdaja nikad!