Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Treći kabl... "jer tri su za sreću"
Komentar dana

Treći kabl... "jer tri su za sreću"

PDF Štampa El. pošta
Nikola Vrbaški   
četvrtak, 02. maj 2019.

“U Italiji, trideset godina pod Bordžijom, imali su rat, teror, ubistvo i krvoproliće, ali su proizveli Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i renesansu. U Švajcarskoj su imali bratsku ljubav, imali su pet stotina godina demokratije i mira - i šta je to proizvelo? Sat sa kukavicom...“ – Orson Vels, film „Treći čovek“.

„U Srbiji, dvehiljaditih godina pod Vučićem, imali su korupciju, nepotizam, medijski mrak, devastirano sudstvo, ali su proizveli Vulina, Vesića, Branbićku, bogat rijaliti program, Beograd na vodi i gondolu sa tri kabla. ....“. Da li bi ovako zvučala replika iz filma kada bi se u filmu „Treći čovek“ spomenula Srbija pod Vučićem umesto Italija pod Lukrecijom Bordžijom?

U izjavi Predsednika Vučića, svako normalan i patriotski orijentisan bi prepoznao brigu Predsednika za bezbednošću svojih sugrađana. Oni drugi bi rekli da je u pitanju interes za veću proviziju prilikom raspisivanja tendera u vezi sa nabavkom sajli za gondolu.

 Broj tri se prirodno nameće posle broja dva, ali zašto se tu zaustaviti? Postoji određeni broj razloga:

-          „Tri kabla hoću ja, neću jedan, neću dva. Ništa manje neću, jer tri su za sreću.“

-          Predsednik Vučić je dovoljno puta pokazao svoju stručnost (nuklearna medicina, istorija, filozofija, reanimacija, napredna matematika...) zašto sumnjati u njegovo razumevanje fizike prenapregnutih materijala?

-           Apsolutno odobrenje gradonačelnika Beograda, koji je (iako specijalizovan za zauške i dečije boginje i silom prilika profesionalno preusmeren na vodovod i kanalizaciju) odmah shvatio prednosti trećeg kabla.

-          Projekat je zahtevan i mora se od nečega početi. Kao prvi zahtev (za sada limitiran) nametnut je broj kablova. Tri puta Bog pomaže. Kada se složimo oko broja kablova – sve ostalo će ići lakše.

Nakon efikasnog metroa, rešenih problema parkiranja i zagušenosti saobraćaja, zašto se ne posvetiti turistima koji bi da levitiraju među nebeskim narodom?

Možda zaista ima smisla, u ovom trenutku iznedriti jednu dobru gondolu „na tri vode“, kao podsetnik jednog dana na današnju tešku istorijsku i ekonomsku situaciju.