Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Vučićeva poseta Vašingtonu u prevodu na srpski
Komentar dana

Vučićeva poseta Vašingtonu u prevodu na srpski

PDF Štampa El. pošta
Danilo Tvrdišić   
subota, 19. septembar 2015.

Kakve smo poruke dobili posle najnovije Vučićeve posete Vašingtonu?

Kakvu poruku šalje direktorka MMF Kristin Lagard kada kaže da su rezultati Srbije bolji od očekivanog, ali da je „neophodno zadržati unutrašnji pritisak kako bi rezultati bili još bolji“?

Prevedeno na srpski, ta poruka bi značila: kolonijalni upravnik Aleksandar Vučić je ostvario domaći zadatak bolje od očekivanog i realizovao natprosečne rezultate po interese transnacionalnih zelenaša i zapadnih nalogodavaca. Poruka MMF-a je da stopa zaduživanja Srbije raste po planu, da novac iz kredita i dalje po dogovoru ne ide u proizvodnju i razvoj, već u nenamensku potrošnju, bankarski sektor i sektor usluga. Sve u svemu, MMF ima sve razloge za zadovoljstvo ostvarenim rezultatima našeg kolonijalnog upravnika, jer Srbija ide „dobrim“ putem u dužničko ropstvo.

Šta znači kada DŽon Keri pohvali Vučićevo „odgovorno ponašanje u regionu povodom izbegličke krize, njegove ekonomske reforme, napredak na evropskom putu, ulaganje Srbije u dobrosusedske odnose, posebno prema BiH i Hrvatskoj, kao i implementaciju briselskog sporazuma“? 

Prevedeno na logiku običnog čoveka i njegovog interesa, to praktično znači: Vučić i Keri su se saglasili da je Srbija na dobrom putu da postane najveći izbeglički kamp i koncentracioni logor u Evropi.

Takođe, poruka iz pomenute Kerijeve izjave je i ta da Srbija treba da nastavi da prodaje bud zašto ostatke ekonomske samostalnosti i vlasništvo nad preostalim privrednim resursima (tu se pre svega misli na neophodnost što brže prodaje Telekoma po što nižoj ceni), kao i da nezaposlenost treba da nastavi da raste po progresivnoj stopi dok ne dostigne „optimalni“ nivo koji imaju zemlje podsaharske Afrike, a koji iznosi između 45% i 50%.  

Šta je Keri još poručio Vučiću?  

Dodik mora biti potpuno, a ne samo delimično, izolovan i odsečen po pitanju tešnjih veza Srbije i Republike Srpske kao i da mora biti potpuno zaustavljen u organizaciji referenduma o samostalnosti Republike Srpske.

Kerijeva pohvala znači i to da se iz ugla interesa Amerikanaca i Albanaca uspešno privode kraju sve poslovi vezani za priznavanje nezavisnog Kosova i da u tom pravcu treba završiti ceo proces priznavanja bez daljeg odugovlačenja i prenemaganja.

Na kraju posete Vašingtonu čuli smo da je poseta bila veoma uspešna i da je Vučić iz Vašingtona poneo „punu torbu sa beleškama sa sastanaka“.  To znači da su zadate nove obaveze i novi zadaci i da marketing služba kolonijalnog upravnika ima pred sobom pune ruke posla kako da faktičke poraze pretvori u nove medijske pobede.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner