Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Otvoreno pismo ministru Tasovcu - nastavak "burazerske" raspodele budžetskih sredstava
Kulturna politika

PDF Štampa El. pošta
Sindikat novinara Srbije
petak, 15. maj 2015.

Poštovani ministre,

Sindikat novinara Srbije (SINOS) oštro protestuje zbog načina na koji je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije delilo sredstva za sufinansiranje projekata, i što su pare uglavnom podeljene organizacijama čiji su predstavnici bili u komisijama.

Očekivali smo da će naš projekat o organizovanju serije okruglih stolova predstavnika države, krupnog kapitala i zaposlenih, koji je trebalo da rezultira konačnim uspostavljanjem socijalnog dijaloga u medijima, dobiti podršku Ministarstva. Tim pre što je reč o istinskom evropskom standardu za koji se i Vi deklarativno zalažete. To se, medjutim, nije dogodilo.

Komisija Ministarstva i "reprezentativnih medijskih udruženja", kako ih Vi nazivate (koja je odlučivala o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2015. godini)  u sastavu: Dragan Đorđević (Lokal press), Batić Bačević (UNS), Vukašin Obradović (NUNS), Biljana Lukić (Kancelarija zaštitnika građana) i Zoran Papić (bvši funkcioner Asocijacije medija u penziji) odobrila je najveće iznose članicama Medijske koalicije: Udruženju novinara Srbije (UNS) 771.140 dinara, Udruženju novinara Vojvodine 800.000, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine 1.530.628, Poslovnom udruženju asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres" 916.400, Poslovnom udruženje Asocijacija medija 1.939.704, Poslovnom udruženju "Asocijacija nezavisnih elektronskih medija" (ANEM) 1.999.130, Savetu za štampu 1.911.220...

Na ovom primeru pokazali ste pravi smisao "medijske reforme":

1. neustavnim zakonskim odredbama proterati državu iz medija;

2. nedemokratskim zakonskim rešenjima omogućiti prikriveno vlasništvo stranim i domaćim tajkunima i političarima;

3. zakonskim i podzakonskim aktima obezbediti da isključivo predstavnici Medijske koalicije i njima bliski "eksperti" mogu biti članovi konkursnih komisija koje odlučuju o projektnom finansiranju medija.

Parlament i javnost obmanuli ste tvrdnjom na NIKO u javnoj raspravi nije imao primedbe na zakonska rešenja. Ovom izjavom još jednom ste se narugali Sindikatu novinara Srbije i Koaliciji zaposlenih u medijima (Koaliciji ZUM) koji zajedno okupljaju više od 4000 kolega i koji su tokom javne rasprave ukazivali na katastrofalne posledice prethodnih privatizacija i upozoravali da će ovi zakoni uništiti srpsko novinarstvo a komisije za projektno finansiranje postati leglo korupcije.

Koliko smo bili u pravu, potvrdila je nažalost već prva "burazerska podela" budžetskih para u kojoj su "nerelevantne" organizacije dobile nulu. I poruku, u Vašem maniru: više sreće drugi put.

Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS