Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Striptizeta u „bebi korpi“
Kulturna politika

Striptizeta u „bebi korpi“

PDF Štampa El. pošta
Jovana Papan   
utorak, 26. april 2011.

U Srbiji ovog proleća roditelji svoju decu konačno mogu da obuku u „Gucci“, budući da se ovaj brend pojavio u prodaji i kod nas. Pitate se ko su ti, koji u ovoj jadnoj i bednoj državi svome detetu mogu da priušte portiklu od pedeset evra? Zapravo, isti oni kojima ova jadna i bedna država na poklon daje besplatne udžbenike. Ako niste znali, projekat „Besplatni udžbenici“ koji traje već treću godinu, i koji je svojevremeno pompezno predstavljen u medijima kao velikodušan potez vlasti koja konačno misli na najmlađe, obuhvata decu svih socijalnih kategorija, pa i decu bogataša koji kupuju u Gucci-ju.

Naravno, oni koji dolaze na tako sjajne ideje ne daju taj novac iz svojih džepova (koji uopšte nisu tako jadni i bedni), već iz državne kase. A u tu kasu svaki dan, na mnogo raznih načina, pa i kroz PDV na hleb od juče po sniženoj ceni, daju isti oni „jadni i bedni“ koji moraju da smisle gde da stvore pare da plate udžbenike za svoje petake ili osmake, koji ne dobijaju ništa za džabe, ma koliko siromašni bili. Jer, projekat je za sada stigao tek do trećeg razreda.

Zašto i najbogatijim roditeljima država štedi novac za udžbenike dok istovremeno deca socijalno ugroženih porodica u starijim razredima još plaćaju iste bilo je samo jedno od pitanja koja su prošle nedelje postavljena na debati „Kome smetaju besplatni udžbenici“. Odgovori nadležnih na nezgodna pitanja bili su uglavnom gunđanje uvređenih – pa zar da našu plemenitost tako dočekate na nož? Poneki su pitali i zašto grad Beograd planira čak i da uzme kredit ako treba kako bi od septembra beogradska deca svih (platežnih) razreda dobila gratis udžbenike, ali ni tu odgovora nije bilo. A zašto bi se i branili – politički poeni u svakom slučaju biće unovčeni, jer tekstove sitnim slovima u dnu neke društvene rubrike na zadnjim stranama ionako niko i ne čita.

U svakom slučaju, u Gucci-ju zadovoljno trljaju ruke – ono što ušparaju na besplatnim udžbenicima, roditelji milioneri moći će da potroše na neki novi modni detalj za svog mališana. Ko kaže da u ovoj državi čovek ne može nešto da odvoji sa strane i svoje dete obraduje nekom sitnicom?

A koliko danas uopšte košta imati dete, sa ili bez besplatnih udžbenika? Oko 1.000 evra za početak, kaže prošlonedeljni Pres u tekstu „Najteži posao u Srbiji: Roditelj, najskuplja srpska reč“. „Bebi korpa" sa osnovnim stvarima za novorođenče, kaže Pres, košta 1.000 evra – kao tri prosečne plate u Srbiji. Ovaj račun vas je uplašio? I treba da se plašite, poručuje sa strana Presa urednik sajta Bebac.com: . „Mladi ljudi u Srbiji imaju strah od formiranja porodice i taj strah je opravdan.“ Dakle, plašite se, i ako nemate tri prosečne plate, nemojte ni da pokušavate.

Daleko od toga da mnogi roditelji u Srbiji nemaju teške glavobolje kako da sastave kraj sa krajem, ali ovakvi tekstovi i izjave verovatno Srbiju godišnje koštaju jednog omanjeg zaseoka. Na stranu činjenica da je neophodnost mnogih sastojaka „Bebi korpe“ krajnje diskutabilna, čitava ideja da platežno stanje mnogo utiče na natalitet je vrlo sporna, Da je baš tako, razvijene zemlje Zapadne Evrope čiji standard priželjkujemo, ne bi se danas bavile pitanjima hidžaba i šerijatskog prava, pošto ne bi ni morale da uvoze stanovništvo iz zemalja gde „bebi korpa“ ne postoji ni kao pojam, ali se deca, eto, rađaju, pa čak ima i „viška“. Očigledno, dobar život i visok standard dodatno poskupljuju „bebi korpu“, jer se treba odreći mnogo više mogućnosti koje život iznad „zone preživljavanja“ (u kojoj smo mi) pruža.

Ruku na srce, neki novi srpski običaji zaista drastično poskupljuju „bebi korpu“. Nakon što je pre par meseci sada već čuvena sirota mala bogatašice Hajdi Janković postala glavna vest i internet „selebriti“ posle proslave punoledstva od 50.000 evra, izvesni Stefan Stefanović postao je prošle nedelje nova zvezda Fejsbuka zahvaljujući fotografijama sa proslove svog 18. rođendana. Na raskalašnom piru u selu Pukovac koji je organizovala familija, Stefan nije mogao da odluči koji mu je poklon bio draži – da li kapa od deviza koju su mu poklonili baba i deda ili nastup striptizete, koja je naočigled rodbine i prijatelja uzrasta „od 7 do 77“ sa Stefanom simulirala seksualni čin, a kasnije, kako Stefan tvrdi, prešla i na konkretnije stvari. „Profesori u školi i direktor su videli fotografije i na moje čuđenje uopšte nisu loše reagovali. Čak smo na časovima sa profesorima gledali video-snimak mog plesa sa striptizetom“, dodaje on.

Lepo je videti da i u Pukovcu nastavu drže uz najsavremenija učila, kao što su računari. A još lepše čuti da neki novi Stefani više neće morati da plaćaju svoje udžbenike. A pošto Stefan i njegova familija za medije komentarišu kako je ova proslavica nešto sasvim normalno u današnje vreme, ne bi bilo čudno da dođe dan kada iznajmljivanje striptizete uđe i u neku buduću „bebi korpu“. A onda, samo je korak da projekta „besplatan striptiz za sve“. Ili bar do ukidanja PDV-a.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner