Početna strana > Rubrike > Politički život > Najnoviji omiljeni "opozicionari" Aleksandra Vučića
Politički život

Najnoviji omiljeni "opozicionari" Aleksandra Vučića

PDF Štampa El. pošta
Marko Jakšić   
sreda, 10. maj 2017.

Glavni cilj predsedničkog kandidata Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića na izborima bio je da preskoči 1%. Taj rezultat donosi predsedničkom kandidatu zaradu od nekoliko stotona hiljada evra. Tu lestvicu preskočio je na dosta sumnjiv način, jer mu je ukupan saldo glasova bio 1,04% glasova. Svi kažu da je ovaj izborni rezultat dostignut zahvaljujući Vučićevim izbornim manipulacijama.

Ako se setimo da DSS zajedno sa Dverima na parlamentarnim izborima 2016. godine po RIK-u nije prošla cenzus za jednu četvrtinu jednog glasa «iznenađuje» ovakva ljubav i naklonost prema predsedničkom kandidatu Aleksandru Popoviću. Srpska narodna poslovica kaže da se „goveda u zajam ližu“ pa je stoga i glasanje Demokratske stranke Srbije na RIK-u, kada se utvrđivao rezultat Aleksandra Vučića, išlo u njegovu korist. Trgovina je po sistemu - ti meni brate Aco stotine hiljada evra, a ja tebi brate Aco funkciju predsednika.

Ovakav ishod glasanja se i naslućivao imajući u vidu javnu polemiku predsednika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića i predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića. Kroz tu polemiku Miloš Jovanović je rekao da su izbori bili regularni i pošteni i da Boško mora dostojanstveno da prihvati poraz. Najverovatnije zbog pritiska Slobodana Samardžića, a možda i Vojislava Koštunice, Miloš Jovanović je napravi scenario da predsedništvo donese odluku da prilikom glasanja bude uzdržano ali, zaboga, predstavnik DSS nije bio poslušan pa je glasao za Aleksandra Vučića. Kako nije bio neposlušan da glasa protiv Aleksandra Vučića?

Tokom izborne trke za predsednika Srbije istraživačka agencija KRIK je objavila da predsednički kandidat Aleksandar Popović ima tri velika stana u Beogradu, sa po više od 100 kvadrata, i u vlasništvu ofšor kompaniju na Kipru. To se kosi sa imidžom koji je u stranci negovao Aleksandar Popović o skromnom i poštenom kadru.

Ta skonost ka trgovačko-političkim poslovima sa Aleksandrom Vučićem krenula je u vreme kada je on na telefonskoj sednici predsedništva, koju je vodio kao vršilac družnosti predsednika strnke, dozvolio Andreji Mladenoviću da uđe u vlast u Beogradu. Zašto telefnoska? Jer je većina članova predsedništva bila protiv takve odluke pa je Aleksandar telefonskom manipulacijom progurao Andreju za zamenika gradonačelnika Beograda.

Inače, njegova osobina jeste da tokom neprijatnih situacja odglumi bolest, «naprasno» kolabira, zakoluta očima, unezveri se, što na prisutne ostavlja mučan utisak sa velikom željom da se «bolesniku» pomogne. Čak i iskusnog psihijatra kakva je gospođa Sanda Rašković-Ivić uspeo je u par navrata da isfolira. Cilj takvog ponašanja jeste da za sebe izbori povoljne političke odluke, po pravilu, za ostvarivanje dobrih komercijalnih poslova. Bio je glavni protagonista ulaska DSS-a u vlast na Vračaru sa samo jednim odbornikom, ali čije je glas bio presudan, da SNS preuzme vlast u ovoj opštini. U kuloarima se priča da je Goran Vesić, menadžer SNS-a, izdvojio pozamašnu sumu novca za preuzimanje vlasti na Vračaru. Popovićev saradnik za predaju Vračara bio je Uroš Janković, vršilac dužnosti predsednika gradskog odbora Beograda, koji je kasnije hapšen zbog materijalne prevare fudbalskog golmana i reprezentativca Vladimira Stojkovića.

Tokom same predsedničke kampanje Aleksandar Popović je obilato zloupotrebljavao ime nekadašnjeg predsednika stranke Vojislava Koštunice da bi preskočio famoznih 1%. Ipak ni to mu nije to nije bilo dovoljno da bi taj rezultat ostvario. Ostalo je RIK odradio.

Posle izbora 2014. Godine, kada DSS nije ušla u Skupštinu a Vojislav Koštunica podneo ostavku, veliki broj članova glavnog odbora stranke je ukazivao da je Aleksandar Vučić izbornom krađom izbacio DSS iz parlamenta. Žestok protivnik takvog mišljenja uz konstataciju da DSS nije pokradena bio je upravo Aleksandar Popović.

Odluka Državotvornog pokreta Srbije da kolektivno istupi iz DSS-a jasno pokazuje da je Demokratska stranka Srbije krenula putem kolaboracije sa Srpskom naprednom strankom, u kojoj Slobodan Samardžić ne želi da učestvuje. Uostalom, i sama izjava Aleksandra Popovića jasno o tome govori jer on kaže «da on nije za promenu vlasti već za promenu politike». Odgovor predsednika SNS na ovu konstataciju jeste da DSS ima političku budućnost.

Tužan kraj za jednu stranku jer Demokratska stranka Srbije nije zaslužila da u budućnosti ima ulogu političkog trabanta. To možda mogu Vuk Drašković i SPO ali ne nekadašnja stranka Vojislava Koštunice koji se ceo život zalagao za ideju nacije i države. Aleksandar Popović, nekadašnji prvi omladinac stranke, sveo je stranku na trgovačko i komercijalno preduzeće. Prema svecu i tropar.

član Predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner