Početna strana > Rubrike > Politički život > Silovanje Srbije (II) - Aleksandar Vučić na naslovnim stranama dnevnih listova u avgustu i septembru 2018.
Politički život

Silovanje Srbije (II) - Aleksandar Vučić na naslovnim stranama dnevnih listova u avgustu i septembru 2018.

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
utorak, 18. decembar 2018.

Predsednik na naslovnim stranama u avgustu 2018: Hoćemo razgraničenje, da se zna šta kome pripada!

Avgust 2018. doneo je pojačanu histeriju tabloida, na čijim se stranicama ređaju sudbonosni događaji i kataklizme, dok je predsednik Vučić čak u jednom trenutku najavio povlačenje iz politike zbog izdaje unutar SNS! Na kraju meseca, predsednik je hrabro prelomio i odlučio da ode na Kosovo, jer njega ništa i niko nije moglo da uplaši i odvrati ga od posete i obraćanja napaćenom narodu.

Na samom početku meseca 2. avgusta na naslovnoj strani Politike  je veliki tekst: "Vučić: Mrzitelji crkve postali su bogoljupci[41]". Tako je predsednik uzvratio posle poruke igumana Visokih Dečana Save Janjića, u kojoj kaže da je čuo opasne informacije o dogovorenom incidentu na Kosovu radi podele, kao i odgovora Saše Jankovića u prilog tome.

Istog 2. avgusta Blic piše:  "Šta znače poslednje izjave: Razgraničenje i podela Kosova opet na stolu", a list navodi da se sve češće se govori kako su podela ili razgraničenje opcije rešenja kosovskog pitanja, i da bi Srbija dobila podršku i ruskog rukovodstva ukoliko bi pokazala želju da pitanje Kosova reši na ovaj način.

Alo 2. 8. piše o promenama na čelu Policijske uprave Beograda, s kog mesta je smenjen Veselin Milić: "Predsednik Vučić o smenama u policiji Još je mnogo posla pred Veselinom".

Dva dana kasnije, 4. avgusta, Dnevnik, Politka, Blic i Kurir  donose otvoreno pismo Vučića Srbima na kosovu sa porukom da neće biti nove Oluje i to na dan kada je isticao rok za formiranje Zajednice srpskih opština Neuspeh ovog plana porkiven je plašenjem građana novim progonom, dok se Vučić opet predstavio kao zaštitinik i pokrovitelj. U svom pismu Vučić je naveo da Srbija dok je na njenom čelu neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon.

Povodom toga Dnevnik na naslovnoj strani navodi Vučićevu poruku Srbima sa KiM: "Molim vas i pozivam da ne nasedate na bilo kakve provokacije".

Politika piše: "Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost"

Blic navodi: "Danas ističe rok EU da Priština formira ZSO: Nove Oluje na Kosovu neće biti".

Alo tog 4. Avgusta pojačava ton : "Dramatično! Šiptari pale Sever! Vučić Srbija neće dozvoliti novu oluju Za dan, kad ističe rok za formiranje Zajednice srpskih opština, vlast u Prištini sprema upad specijalaca na Gazivode i nasilje nad Srbima."[42]

Večernje novosti 4. Avusta pišu: "Opasan plan Prištine: hoće da odseku Srbe na severu. Alibi za akciju lažna vest o proglašenju ZSO. Vučić : Dok sam ja na čelu neće biti pogroma našeg naroda".

Kurir kao glavni tekst: "Vučićevo otvoreno pismo građanima Kosova i Metohije: Dragi Srbi, Oluje na Kosovu neće biti", dok se na donjem delu naslovne navodi: "Pakleni plana Albanaca: Napasti sever Kosova! Cilj: zauzeti Gazivode".

Informer u izdanju od 4/5. avgusta takođe piše o invziji: " PODIGNUTA OPŠTA UZBUNA NA SEVERU KOSOVA! VANREDNO STANjE! Šiptari spremni da napadnu Gazivode [43]!"

Kurir zatim 5. 8. na naslovnoj strani lista kao glavni tekst prenosi izjavu predsednika: "Vučić upozorava: Špijuni vršljaju po Srbiji".

Vučić je naime izjavio da je "prethodnih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje stranih obaveštajnih službi u Srbiji, te da je državni vrh morao da se bavi odgovaranjem na tračeve, a ne time da Priština nije sprovela jedinu obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština", čime je posredno priznao svoj neuspeh, koji je zatrpan najavama o pogromu, i pokušao da se na taj način opravda za izostanak formiranja ZSO.

Obeležavanje godišnjice Oluje bio je povod za novu seriju bombastih naslova. Alo 5. avgusta prenosi obraćanje Vučića na centralnom državnom skupu povodom Dana sećanja na srpske žrtve u ratovima '90-ih: "Hrvatska prema Srbima kao Hitler prema Jevrejima".

Blic istog dana prenosi list izjavu Vučića posle sastanka sa srpskim patrijarhom Irinejom: "Rekao sam patrijarhu šta mislim o Kosovu".

Večernje novosti:"Vojnici na gotovs zbog KiM", o tome da je preventivno podignuta borbena gotovost na celoj teritoriji Srbije.

Politika 5. Avgusta citira Vučića o pregovorima sa Prištinom: "Kompromis ni na vidiku."

Alo i Informer 6. avgusta pišu da tobože "Hrvati zabranjuju Vučiću ulazak u zemlju "zato što je sasuo istinu u lice.  "Hrvati traže da se Vučiću zabrani ulazak u Hrvatsku! I to samo zato što je rekao istinu o ustašama!" piše Informer i navodi da hrvatski mediji traže da se Vučić proglasi za nepoželjnu osobu, jer je istakao da su Hrvati u NDH hteli da zatru Srbe, kao što su nemački nacisti hteli da zatru Jevreje.[44]

 7 . avgusta, Danas piše o susretu Vučića i patrijarha: "Hladan susret predsednika Srbije i poglavara SPC u Patrijaršiji: Vučić se žalio patrijarhu na strane agenture u Crkvi".

Danas navodi da se predsednik Srbije žalio patrijarhu na „strane agenture“, posebno na one koje „deluju u Crkvi“, dok je poglavar SPC predsedniku Srbije ponovio stav Svetog arhijerejskog sabora SPC, donet na poslednjem majskom zasedanju – Crkva je protiv nezavisnosti i podele Kosova.

Blic 7 avgusta najavljuje: "Septembar odlučujući mesec za Kosovo", a  list navodi, da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon posete Srbima na Kosovu otputovati u Kinu, potom i u Njujork, gde će govoriti u UN."

Informer istog dana nastavlja prišu o Hrvatskoj: "Opasno ustaško ludilo: Kolinda povlači ambasadora iz Srbije zbog Vučićevih izjava o Oluji".

Politika 8. Avgusta navodi : "Nema tajnih, a ni lakih rešenja za Kosovo i Metohiju", o izjavama predsednika Srbije povodom rešavanja kosovskog problema na konferenciji za novinare u Beogradu.  Alo istim povodom donosi naslov: "Predsednik Vučić otvoreno o onome što nas čeka: Neće biti tajnih odluka o Kosovu".

Srpski telegraf 8. Avgusta na naslovnoj strani prenosi Vučićevu izjavu: "O Hrvatima i opoziciji: Neki se brčkaju, a mi se bavimo Olujom", a predsednik je izjavio sledeće:„Dok se mi bavimo Olujom, neki drugi će da razmišljaju kako će da podmeću klipove i gde će da se brčkaju.“

Blic 8. Avgusta takođe citira predsednika: "Biće nas milion manje ako ne rešimo kosovski čvor".

Večernje novosti istog dana ima naslov :"Merkelova mi nije pominjala ZSO Plus", prenoseći Vučićevo vanredno obraćanje naciji, u kojem je analizirao domete pregovora sa albanskom stranom i govorio i o odnosima Zapada, demografiji, tenzijama u regionu, crkvenoj baštini.  Vučić je tim povodom demantovao da je nemačka kancelarka izašla sa "svojim planom" za KiM, i otkrio da je navodno dobio više planova, poput, "Ahtisari plus, plus", "ZSO plus"..., i da ih je sve odbijao, jer je "uvek tražio više za Srbiju".

Informer 8. 8. takođe prenosi Vučićeve reči:  "Nećemo slaviti a neće ni Albanci: Građani ne treba da brinu nikakvih tajnih odluka neće biti"

Danas 8 avgusta na naslovnoj strani piše: "Srbi s KiM odgovaraju na tvrdnje predsednika Srbije da su strani agenti: Sava Janjić: Izviniću se ako Beograd odbaci podelu Kosova".

List piše da "politička razmimoilaženja između zvaničnog Beograda i Srpske liste na jednoj i SPC i pojedinih srpskih političara sa KiM na drugoj strani oko podele i etničkog razgraničenja kao mogućeg rešenja kosovskog pitanja počinju da liče na verbalni rat".[45]

Politika, Srpski telegraf i Večernje novosti u izdanju od 9. avgusta javljaju da će se Vučić uskoro sresti sa Putinom, dok Dnevnik 10. avgusta piše kako je Vučić posetio fabriku Srem Šid.

Danas od 10. Avgusta piše o čuvenom obraćanju Vučića preko Đurićevog mobilnog telefona: "Predsednik Srbije i SNS se sve češće pozivom "uživo" obraća na lokalnim skupovima: Lider SNS se kao guru obraća sledbenicima".

Ostale novine tog 10. avgusta donose velike tekstove o razgraničenju, što je dan kada je Vučić prvi put zvanično stao iza te ideje:

Politka piše: "Vučić o razgraničenju: Da se zna šta kome pripada"

Alo: "Predsednik Vučić otvoreno o Kosovu: Vreme da se razgraničimo sa Albancima"

Srpski telegraf: "Predsednik prelomio: Najbolje rešenje razgraničenje sa Albancima"

Blic: "Predsednik Vučić pojasnio svoju ideju za KiM: Razgraničenje jer hoćemo definisanu državu"

Večernje novosti: "Hoćemo jasne granice a ne provizorijum"

Zatim Srpski telegraf u izdanju od 11/12 avgusta piše: "Šok odluka Vučić napušta SNS i politiku"[46] Prema tvrdnji lista, "Aleksandar Vučić planira da se povuče iz SNS, a samim tim i iz politike", tobože zbog velikog otpora unutar pojedinih krugova u Srbiji rešavanju problema Kosova, ali i stalnih opstrukcija reformi.

Isti list 14. avgusta u okviru mini kampanje piše: "SNS prodao Vučića[47]" Kako navode, "većina najviših funkcionera SNS, osim nekoliko izuzetaka, kao da je jedva dočekala da se opozicija i deo crkve obruše najstrašnijim pretnjama i uvredama na predsednika Srbije i prvog čoveka naprednjaka Aleksandra Vučića. Dok ga opozicija čereči, SNS ćuti i ne brani ga"..

U sredu 15. Avgusta Srpski telegraf prenosi Vučićeve reči: "Vučić: Srpski telegraf je  u pravu SNS me je prodao [48].  Naime, tokom posete Vojnotehničkom institutu u Žarkovu Vučić je poručio je nelojalnim kolegama iz SNS i koalicionim partnerima da mogu da izađu iz vlasti ako to žele te da ne pokušavaju da sede na dve stolice, jer je on "do detalja upućen u sve što se dešava". Predsednik je naveo i da su ga "oni koji bi, u danima kada opozicija poziva na puč i njegovo hapšenje trebalo da su uz njega ili bar da mu štite leđa, praktično ostavili na cedilu i iz prikrajka čekaju epilog, i da je razočaran zbog toga".

Tih dana, za Vučića je iz Berlina stigao još jedan hladan tuš, pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem 13. Avgusta u Berlinu ponovila da nema menjanja granica na Balkanu.

Politika zato15. avgusta opet najavljuje: "Vučić: Veće penzije za sve od novembra"

Dnevnik 15. Avgusta piše." Predsednik Vučić o izjavi Angele Merkel: Nemačka nas je "razgraničila" kad je priznala Kosovo".

Informer od 15 avgusta povodom toga piše: "PREDSEDNIK SRBIJE NE ODUSTAJE! VUČIĆ: Ja se borim za Srbiju na Kosovu! Ne damo sve za ništa! [49]

List zatim krivicu prebacuje na opoziciju, prenoseći vučićeve reči:"Čestitam opoziciji što su se izborili za nezavisno Kosovo, nadam se da su srećni sada kada su čuli stav Zapada, ali mi nastavljamo borbu. Angela Merkel nije rekla ništa novo, Nemačka ima taj stav od 2008, kada je priznala lažnu državu", a u donjem delu naslovne strane sledi još jedan napad na opoziciju: "ŠIZOFRENIJA! OPET SAMI RADIMO U KORIST SVOJE ŠTETE! OVI SRBI SU SAČUVALI ŠIPTARSKO KOSOVO! Srbi sa severa i iz Pomoravlja mogu njima da zahvale što verovatno neće živeti u Srbiji",piše Informer uz objavljene slike lidera opozicije, Save Janjića i Nenada Čanka.

Danas 16. avgusta donosi intervju sa bratom Olivera Ivanovića naslovljen "Oliver nije slučajna žrtva, reč je o političkom ubistvu". U razgovoru za Danas Miroslav Ivanović, brat ubijenog Ivanovića [50] kaže da je Oliver definitivno politički uklonjen, jer je politički smetao.

Srpski telegraf opet 16 avgusta piše o rušenju Vučića: ovog puta Dačić kaže da je istina je deo SNS ruši Vučića[51]: "ŠOK-INTERVJU LIDERA SPS! Dačić: Deo SNS ruši Vučića!" Lider socijalista je naveo da je "očigledno da deo SNS i pripadnici i nekih drugih partija učestvuju u rušenju predsednika.

Zatim se i Blic bavi temom izdaje u broju od 17. avgusta: "Ima li u vrhu SNS i onih koji ne podržavaju Vučića"[52] List piše da je predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić prozvao funkcionere te stranke da nisu dovoljno učinili da odbrane lidera SNS Aleksandra Vučića od napada kada je reč o rešenju kosovskog problema.

Možemo zaključiti da je prozivanje članova stranke i koalicionih partnera rezultat želje da predsednik održi svoj položaj posle izjava Angele Merkel, a zatim Informer 17. avgusta piše:  "Nema povlačenja nema predaje! Vučić ide na Kosovo[53]" najavljujući posetu Vučića severnoj Kosovskoj Mitrovici 9. Septembra kako bi u direktnom razgovoru sa tamošnjim Srbima objavio detalje državnog plana za rešenje kosovske krize.

U listu Danas od 17. avgusta opozicionari komentariš javnu najavu gradonačelnika kosovskih opština da će ih posećivati po kućama: "Trajković: Znak početka kraja Vučićeve vladavine. U Srbiji danas živimo u fašizmu".

Danas  u broju od 17/18 avgust piše o kampanji podrške predsedniku: "Zašto naprednjaci šalju cirkularne SMS poruke članovima u kojima se zahteva bezrezervna podrška predsedniku oko Kosova: SNS traži lojalnost od članstva zbog mogućih previranja oko Kosova".  

List navodi da "cirkularne poruke koje SNS poslednjih dana šalje svom članstvu, u kojima od njega zahteva bezrezervnu podršku Aleksandru Vučiću i apsolutno jedinstvo, mogu da znače da se u stranci sprema previranje, koje je u vezi sa donošenjem konačne odluke po pitanju Kosova".

Zatim u izdanju od 22. avgusta, Politka, Blic, Alo, Srpski telegraf i, Informer pišu od letu prvih remontovanih migova i pitanju uvođenja vojnog roka.

Politika piše: "DRŽAVA RAZMATRA UVOĐENjE OBAVEZOG VOJNOG ROKA: Poletela prva dva ruska miga 29".

Blic: PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO PROMENE: Obavezni vojni rok se vraća ako bude para".
Alo: "SPREMNI ČUVARI SRPSKOG NEBA: Migovi poleteli, čekamo Putina".
Srpski telegraf: "Vučićev predlog za odbranu: Vraća se obavezni vojni rok".
Večernje novosti: PROMOCIJA MIGOVA 29: Lovcima imena pilota heroja".
 Informer o tom događaju piše najrečitije[54]: DUŠMANI, CRKNITE OD MUKE: Lete novi 'migovi", a ovaj tabloid ujedno najavljuje i da će Vučić zajedno sa Vladimirom Putinom biti gost na svadbi nekadašnjeg kancelara nemačke Gerharda Šredera.

Sutradan, 23. avgusta Blic ima zvučan naslov: "VUČIĆEV GAZIMESTAN 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici - Presednik želi dogovor i mirno rešenje krize", najavljujući Vučićev odlazak kao prelomnu tačku srpske politike, upoređujući ga sa čuvenim Miloševićevim mitingom i govorom na Gazimestanu 1989.

Večernje novsti od 23 avgusta pišu da bez Rusije nema rešenja za KIM: "Bez Moskve nećemo ići u rešavanje pitanja KiM", a list i navodi da je tokom sastanka Vučića i Putina u Kremlju dogovoreno da Srbija neće ići ni u kakvo rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije bez podrške Kremlja.

Novosadski Dnevnik 24. avgusta piše o potpisivanju ugovor sa Kinezima o fabrici u Zrenjaninu: "Vučić: Vraćamo život i nadu u Banat, biće još kineskih investicija".

Srpski telegraf u izdanju od istog 24 avgusta najavljuje posetu Kosovu: "PREDSEDNIK U JUŽNOJ PROKRAJINI: Vučić: Najteži govor održaću na Kosovu"

Blic istog dana ima naslov: "VUČIĆEV GAZIMESTAN 9. SEPTEMBRA: Meriću svaku reč na Kosovu", prenoseći u tekstu izjavu Vučića da će "voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer, kako je rekao, od toga zavisi i budućnost Srba na Kosovu.

Večernje novosti 24. avgusta pišu: "SI I VUČIĆ STAVLjAJU PEČAT: Posao veka sa Kinezima!", a tekst govori o tome kako će Si Đinping i Aleksandar Vučić 18. septembra verifikovati ugovore o kapitalnim investicijama u infrastrukturu.

Informer 24. avgusta piše:"PREDSEDNIK U OFANZIVI! VUČIĆ: Idem na Kosovo! Da Srbima kažem istinu".[55], i navodi da će "Aleksandar Vučić boraviti u južnoj pokrajini 8. i 9. Septembra i da već nedeljama piše, kako kaže, najvažniji govor u svom životu".

Srski telegraf zatim u izdanju od 25/26. avgusta ponovo najavljuje rast standarda: "Vučić obradovao građane: Penzije veće od oktobra, plate rastu od decembra".

List Alo u izdanju od 26. avgusta objavljuje intervju : "Nebojša Krstić: Vučić je Đinđićev pravi naslednik[56]", gde ovaj tzv. marketinški stručnjak tvrdi da je

Vučićeva politika potpuno oslobođena mitomanije i pseudomitologije, dok se predsednik suočava sa problemima od kojih su prethodnici pobegli glavom bez obzira", što dakle dokazuje da je Vučić pravi naslednik pokojnog premijera.

Dan posle, Srpski telegraf od 27. 8. Na naslovnoj strani ima novi biser: "HILARI: RUŠIMO PODELU KOSOVA ČIM SVRGNEMO TRAMPA![57]" Prema navodima lista, poruka Hilari Klinton koja je preneta pojedinim zvaničnicima lažne države Kosovo, a pre svega Ramušu Haradinaju je da će njena vlada srušiti podelu Kosova čim obori Donalda Trampa s vlasti. Telegraf navodno saznaje da su "upravo zbog toga deo prištinske vlasti obnovio ratnu retoriku i bukvalno na dnevnom nivou ispaljuje pretnju da će biti krvi do kolena ukoliko dođe do korekcije granica."

Blic od 27. avgusta aktuelnom drži temu o Vučićevom odlasku na Kosovo: "BLIŽI SE REŠENjE KOSOVSKOG PROBLEMA Šta će nam doneti VUČIĆEV GAZIMESTAN?", pita se list.[58]

Zatim Informer od 27. avgusta na naslovnoj donosi naslov: "PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ U AUSTRIJI BEZ DLAKE NA JEZIKU! KOSOVO? Ili dogovor ili novi rat!"

"Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa - to se neće dogoditi ni za 100 godina. A zamrznuti konflikt nije rešenje. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko valjda ne želi rat...", rekao je Vučić tom prilikom a preneo list.

Istim povodom Večernje novosti pišu: PREDSEDNIK VUČIĆ SA FORUMA U AUTSTRIJI O KIM: Otimanje od Srbije nika neće proći".

Danas 27. avgusta prenosi komentare opozicionih partija o najavama referenduma o rešenju za Kosovo i Metohiju:"Referendum o Kosovu biće farsa u režiji vlasti".

Blic 28. avgusta piše: "EU: Poštovaćemo dogovor Beograda i Prištine o razgraničenju", gde navodi analizu Marka Preleca, profesora na Školi za javne politike pri Centralnoevropskom univerzitetu, da Evropa ima intenzivan i razumljiv strah što se tiče promene nacionalnih granica, ali razgovori o razmeni teritorija Kosova i Srbije, zaslužuju pažljivu podršku Zapada.

Srpski telegraf 29. avgusta opet briljira:  "ALAL TI VERA: Tramp slomio Angelu, opozicija napada Vučića[59]". Navodno,  Donald Tramp slomio je rigidni stav Angele Merkel o razgraničenju Srba i Albanaca i eventualnoj podeli Kosova.  U donjem tekstu naslovne strane Srpski telegraf potom navodi: "Totalno ludilo mozga: Opozicija napala vučića zbog suficita u budžetu"

Infomrer 29 avgusta ima novi napad na opoziciju: "ČIM SE POJAVILA ŠANSA DA SRBIJA SAČUVA NEŠTO NA KOSOVU, UJEDINILI SE NAJCRNjI SRPSKI NEPRIJATELjI: Srbi, jesu li Plenković i Bakir veći Srbi od Dodika i Vučića?!"

Prema tvrdnjama lista" Hrvatski premijer Andrej Plenković je prema merilima Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, igumana Save Janjića, Rade Trajković i drugih lažnih patriota, veći Srbin od Aleksandra Vučića i Milorada Dodika jer se oštro usprotivio promeni granica na Balkanu i razgraničenju sa Albancima na Kosovu i Metohiji".

U istom broju na na naslovnoj strani je i tekst: "SA SRBIJOM VIŠE NEMA ŠALE: Stižu Putinove 'ĐAVOLjE KOČIJE'!" Tobože, NATO je u panici zbog vesti da će Vojska Srbije dobiti helikoptere 'Mi 35', koji su se u ratu u Siriji pokazali kao najefikasnije oružje, piše list.

Dnevnik 29. avgusta piše kako je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak sa delegacijom nemačkog Bundestaga i tom prilikom naglasio da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda. U istom broju, list piše o Vučićevoj poseti Majdanpeku pred lokalne izbore.

Sutradan, Večernje novosti od 3o avgusta pišu: "EKSKLUZIVNO - ALBANSKI PLAN ZA KIM"Južni Tirol" za Srbe, ali u nezavisnoj državi Kosovo".

"Albanci svoj papir već promovišu i lobiraju za podršku u zapadnim ambasadama. Predlog je zamena za ZSO i preko njega hoće do stolice u UN. Vučić sam traži kompromis, pišu Novosti.

Danas u broju od 31. avgusta piše:  "Teren za posetu predsednika Srbije Kosovu priprema se u atmosferi straha: Vučiću na miting dovedite 4.000 ljudi“, a u opširnom tekstu list piše da se na zaposlene u javnom sektoru vrši se pritisak kako bi se obezbedio masovan skup.

Septembar 2018: Vučićev Gazimestan - istorijska poseta i istorijski govor kojih se više niko ne seća

Na naslovnim stranama dnevnih novina u septembru su dominirali Vučićev odlazak na Kosovo, predstavljen kao Vučićev Gazimestan i njegova poseta Kini. Na samom kraju meseca, Vučić je hrabro oterao Hašima Tačija sa Gazivoda!

Već 1. septembra Informer objavljuje: Ekskluzivno otkrivamo! 'ZLATNA SABLjA' - tajni plan Šiptara za osvajanje i etničko čišćenje severa Kosova!

Prema pisanju lista, "u noći između 18. i 19. aprila trebalo da počne 'vojno-policijska vežba' NATO i šiptarskih specijalaca ROSU na severu Kosova pod imenom 'Srebrna sablja' * Odmah potom planirana akcija 'Zlatna sablja', kojom bi Šiptari okupirali sever. Akcija je po Informeru propala kada je VBA saznala šta se sprema, a predsednik Vučić poručio Briselu i Berlinu da Srbija neće mirno gledati pogrom Srba

Sledećeg dana, 2. septembra Politika, Dnevnik, i Večernje novosti na naslovnim stranama izveštavaju o otvaranju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, gde je Vučić prisustvovao zajedno sa Johanesom Hanom, navodeći da je taj most "simbol evropske budućnosti Srbije."

Sa naslovne strane Večernjih novosti i Informera Vučić je 2. septembra zavapio: "Pustite da dobjemo bar nešto oko Kosova." Prema rečima predsednika posle obilaska radova na južnom kraku Koridora 10, biće "veoma teško da se dođe do sporazuma, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada".

Nasuprot tome, Danas 3. septembra donosi intervju sa predstavnikom Narodnog pokreta Srba "Otadžbina", o predstojećoj poseti predsednika Srbije KiM: "Marko Jakšić: Vučić dolazi da priča bajke". Po njemu, najavljena poseta biće marketing. "On će doći da manipuliše, spinuje i priča bajke, koje se u suštini svode na to da je spreman da se podmuklo odrekne 16 odsto državne teritorije, pogazi Ustav Srbije i faktički napravi Veliku Albaniju, rekao je Marko Jakšić.

Sutradan, 4. septembra Večernje novosti "otkrivaju": "Britanci "slušaju" Vučića i Dodika?!". Po tvrnjama lista, obaveštajna služba BiH, uz pomoć MI6, nadzire komunikaciju između ključnih ljudi RS i Srbije, jer im smetaju političke i privredne veze Banjaluke, Beograda i Moskve

Istog dana, Informer objavljuje čistu laž da je SNS pobedio Savez za Srbiju na lokalnim izborima u Majdanpeku, iako Savez na te izbore nije ni izašao: "VUČIĆ 'UBIO' ĐILASA: SNS 65,5 odsto, Savez sa Srbiju 10,9 odsto, SPS 9,6 odsto! IZBORI U MAJDANPEKU JASNA PORUKA GRAĐANA!

List Danas 5. septembra piše o problemu na Koridoru 10: "Uklanjanje brda koštalo bi desetine miliona evra", o tome da su stručnjaci u neverici zbog predsednikove ideje za rešavanje problema u Grdeličkoj klisuri.

Danas 7. septembra na naslovnoj strani donosi priču o nastavniku iz Kosovske Kamenice koji je odbio zahtev direktorke škole u kojoj radi da prisustvuje mitingu podrške Vučiću 8. septembra u Kosovskoj Mitrovici: "Neće na Vučićev miting, direktorka mu traži izjavu".

Istog 7. septembra ostali mediji dižu tenziju povodom Vučićeve posete Kosovu. Po njima, Albanci su odlučili da Vučiću zabrane odlazak na Gazivode, zbog čega je moguće i otkazivanje posete. Alo piše: "Šiptari prete puškama na Vučića". Politika: "Vučićeva poseta KiM pod znakom pitanja", dok Dnevnik navodi: "Danas ću reći da li idem na Kosmet." Novosti daju jači ton: "Neizvesna poseta: Najavili Potočare za Vučića na Kosovu", dok prema Srpskom telegrafu: "Država spremila odgovor na pretnje, ako uhapse Vučića - vojska ulazi na Kosovo." Informer se takođe pridružuje: "ŠIPTARI OTVORENO PRETE: Vučiću, proći ćeš kao Đurić!".

Kurir istog dana donosi "olakšavajuću vest": "Vučić prelomio: Idem na Kosovo!"

Sutradan, panika se nastavlja: Dnevnik 8. septembra piše da je Vučić u Briselu odbio da se vidi sa Tačijem: "Briselski dijalog prekinut nakon razgovora sa Mogerinijevom: Vučić otkazao Tačiju, posle Gazivoda zabrana i za Zubin potok." Prema Politici, "Brisel je prokockao poverenje Beograda", a Marko Đurić poručuje: "Nema uslova za nastavak dijaloga".

Blic tog 8. septembra ima vruć naslov:  "KOSOVSKO USIJANjE: Vučić do poslednjeg trena vaga o poseti", dok Alo piše: "SRBI NA KOSMETU ČEKAJU PREDSEDNIKA:S Tačijem nema priče!", i navodi da Priština preti nasiljem, a da je Vučić "sinoć do kasno odlučivao o poseti KiM".

Večernje novosti ipak tog 8. septembra objavljuju odluku: "Predsednik prelomio: Idem na Kosovo da stanem uz svoj narod!"

Informer u izdanju za 8. i 9. septembar razglašava: "Stravičan pritisak na Srbiju - ŠIPTARI HOĆE RAT! Naredili hapšenje Vučića na Kosovu!". Po Informeru, "Veselji, Ljimaj, Pacoli, očigledno uz odobrenje Zapada, otvoreno prete Srbiji, a kosovska policija dobila naređenje: Ako se Vučić pojavi na Gazivodama, odmah ga hapsite".

Danas ipak 8 septembra objaljuje drugu stranu priče i piše o pritiscima na građane da dođu na miting predsednika Srbije u Kosovskoj Mitrovici, dok nastavnik Živorad Lazić kaže: "Ako gubim kuću i državu, čega onda treba da se plašim".

Sutradan, 9. septembra, mediji daju širok prostor za Vučićeve poruke sa Gazivoda. Večernje novosti navode Vučićeve reči: "Borim se za mir i sve Srbe na Kosovu". Alo piše: "Predsednik uz svoj narod", dok Blic navodi: "Bez Gazivoda za Srbe nema opstanka". Politika piše: "Gazivode-kontrola života",a Kurir izjavu predsednika Srbije prenosi u tekstu "Svaki Srbin na Kosovu imaće bolji i lakši život".

Sledećeg dana, 10. septembra, usledio je "Vučićev Gazimestan" u Kosovskoj Mitrovici, odnosno miting i govor koga se već danas više niko i ne seća.

Dnevnik piše: "Vučić završio posetu KiM i u Kosovkoj Mitrovici i poručio: Srbija u dobru i zlu za svoj narod!" Politika: "DRUGI DAN POSETE PREDSEDNIKA VUČIĆA KOSMETU: Barikadama na poruke mira", a list ističe Vučićevu izjavu: "Srbija će i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji. Još nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo".

Blic 10. Septembra pompezno piše: "VUČIĆEV GAZIMESTAN: Hoćemo mir a ne oružje, mitove i nebesku Srbiju". Po listu, ideja govora je da se sačuva narod i mir na Kosovu, dok je Vučić u Kosovskoj Mitrovici održao "nesvakidašnji govor u kojem je pozvao Srbe i Srbiju na odricanje od brojnih nacionalnih mitova", koji su, inače, kako je rekao, decenijama bili osnova srpske politike prema Kosovu.

Alo istog dana piše: "Istorijski predsednikov govoru Mitrovici: Odavde nema nazad", a list ističe Vučićevu poruku da "neće borbene pesme, neće da huška narod, neće obećavati oružje i municiju."

Večernje novosti takođe prate liniju o porukama Vučića iz Mitrovice: "Vreme je za pobede bez krvi i grobova", a takođe na naslovnoj list piše: "Veselji spremao udar na kolonu", o tome da je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji organizovao veterane OVK da "preseku" put Vučiću u blizini Drenice.

Informer navodi: "Neće nam oteti naše na Kosovu, niko ne može oružjem na Srbe", a Kurir kaže: "Pobedićemo bez krvi oružja i mrtvih".

Srpski telegraf, 10 septembra piše: "KOSOVO 30 GODINA KASNIJE: Hoće li Vučić proći isto kao Milošević?" List zatim navodi: "Politički uspon, ali i strmoglav pad, Slobodan Milošević započeo je 28. juna 1989. čuvenim govorom na Gazimestanu povodom 600-godišnjice Kosovskog boja. Po istorijskom značaju poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovo obraćanje juče u severnom delu Kosovske Mitrovice mogu se uporediti samo sa Vidovdanom od pre 29 godina. A sva pitanja i dileme svode se na jedno: Hoće li i Vučić zbog svog Gazimestana, odnosno pokušaja da reši problem Kosova, izgubiti glavu, kao što ju je na kraju izgubio i Sloba?"

Danas 10. Septembra ponovo prikazuje drugu stranu priče: "Narod na Kosovu ćutao i trpeo Vučićev teror", o reagovanju sagovornika lista iz Prištine i Beograda na posetu predsednika Srbije Kosovu.

Sledećeg dana, 11 septembra Politika piše o sastanku Vučića sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom, pod naslovom: "Senator DŽonson: SAD će dati Vučiću prostor za rešavanje pitanja KiM". O sastanku pišu i Večernje novosti: "Senator SAD Ron DŽonson: Nećemo nametati rešenje za Kosovo", dok Blic navodi: "Iza kulisa posete senatora DŽonsona: Kako je Tramp smekšao stav prema Srbiji".

Kurir istog dana ima "jezovit" tekst: "OTKRIVAMO! SPREČEN ZLOČIN TERORISTI OVK DRŽALI VUČIĆA NA NIŠANU: Predsedniku Srbije bio ugrožen život, Vojska Srbije podigla borbene avione!". Prema pisanju Kurira, navodno su "teroristi OVK bili su spremni da pucaju na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je nastavio put ka Banjama", saznao je list od izvora iz Vojnobezbednosne agencije (VBA)."

Blic 11. septembra sumira predsednikov put na Kosovo: "Pet ključnih poruka sa Vučićevog gazimestana." Prema listu, govor predsednika Vučića na Kosovu bio je "emotivan, ohrabrujuć i, što je važno, bez ratničkog narativa".

Srpski telegraf 11. septembra na naslovnoj strani donosi izvode iz intervjua koji je Milena Ivanović, supruga ubijenog Olivera Ivanovića dala listu Alo: "Milena Ivanović: Stojim uz Vučića pa nek me napadaju".

Danas od 11. 9. na naslovnoj strani piše:  "Rada Trajković: Srpska pravoslavna crkva bojkotovala posetu Vučića", o reakcijama posle odlaska Vučića sa Kosova. "Predsednik otvorio pravno nepostojeći centar", je tekst u kojem list piše o tome kako je Vlada prosledila novac za instituciju na Gazivodama. "Predstava u kojoj su novinari bili kolateralna šteta", kaže reporterka Dojče velea Sanja Kljajić koja je napadnuta na Kosovu tokom izveštavanja o blokadama na putu.

Posle napetosti oko Kosova, sledećih dana na naslovim stranama glavnih medija nema članaka koji se tiču direktno predsednika Vučića, a 13. septembra list danas donosi intervju sa gradonačelnikom Prištine koji govori o briselskim razgovorima srpskog i kosovskog predsednika: "Špend Ahmeti: Ni Vučić ni Tači nisu iskreni".

Srpski telegraf u petak 14. Septembra piše: "Vučić od EU traži garancije: Srbija u EU do 2025. ako se dogovorimo sa Prištinom".

"Ukoliko ikada postignemo sporazum (Beograda i Prištine), Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati članica EU 2025. godine", rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, što je preneo Srpski telegraf.

Večernje novosti istog dana pišu da je predsednik Srbije obišao radove na obnovi Kliničko-bolničkog centra Zemun.

15. septembra novine se bave ukazima predsednika o novim postavljenjima u Vojsci Srbije, o odlasku generala Dikovića i imenovanju generala Milana Mojsilovića za novog načelnika generalštaba.

Istog 15. Septembra Orhan Dragaš u svojoj kolumni u listu Alo ubeljuje građane da "Srbi do Vučića nisu imali iskrnog lidera".

Sutradan 16. Septembra list Alo piše o slučaju dečaka Dušana za koga je skupljan novac za lečenje: "PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO: Već u ponedeljak će imati novac na računu. I više od toga što su tražili".

Sutradan 17.9. međutim, u Srpskom telegrafu je usledio napadna Sergeja Trufunovića povodom novca za lečenje dece: "MAJSTORE PROMENI DILERA SERGEJ OLOŠ PLjUJE VUČIĆA JER JE POMOGAO BOLESNOJ DECI".

Predsednik je u međuvremenu otputovao u Kinu, o čemu su mediji 17.9. opširno izveštavali uz isticanje sa su Srbiji i Vučiću ukazane velike počasti:

Politika: "Predsednik Aleksandar Vučić doputovao u Kinu: Sporazumi za budućnost". Dnevnik: "Kineski paket za Srbiju od tri milijarde evra". Alo: "Predsednici Srbije i Kine verifikuju specijalni paket: Vučić donosi tri milijarde evra investicija".

Srpski telegraf najavljuje: "Kina i Srbija prave projektile dometa 300 kilometara". Navodno, dve zemlje bi zajedno proizvodile rakete zemlja-zemlja, tačnije model WS-3A, koje s preciznošću pogađaju ciljeve do 300 kilometara i u stanju su da krstare kao američki tomahavk.

Večernje novosti navode: "Iz Kine nam stiže šest dronova", a pored vojih tema, list ističe i druge oblasti saradnje dve zemlje.

Danas istog dana 17. 9. Donosi drugačiju priču. Nekadašnji kosovski političar Momčilo Trajković za Danas govori odnosu Beograda prema Kosovu i političkim protivnicima i navodi da je za predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovo i Metohija davno izgubljeno.

Politka sutradan 18. 9. Nastavlja izveštaj iz Kine: "PREDSEDNIK SRBIJE UZVANIČNOJ POSETI KINI: Dan velikih sporazuma", dok Dnevnik navodi: "Prva milijarda stiže u Zrenjanin." Večere novosti istog dana navode: "U KINI POTPISANI VAŽNI UGOVORI: Srbija luka za kineska ulaganja".

Srpski telegraf navodi sledeće: "OTKRIVAMO: OD KINEZA DOBIJAMO SUPERTENK NA IME RANIJEG DUGA!"

Prema pisanju lista, deo vojnog paketa koji će Kina isporučiti Srbiji biće i supertenk MNT-2000, kao vraćanje duga od NATO agresije, kada smo im ustupili delove američkog nevidljivog F-117.

Informer istog dana donosi epohalnu vest: "SJAJNE VESTI IZ PEKINGA: Kina nam šalje dron bombardere!". List navodi da Vučić u Kini pregovara i o isporuci najmodernijih borbeno-izviđačkih bespilotnih letelica "ving lung", kakve nema niko u regionu!

Sutradan 19.9. Politka povodom posete Vučića kini piše: "Srbiji otvorena kineska vrata". a Blic i Večernje novosti pišu da je dogovoreno da Si Đinping poseti Srbiju.

Informer istog 19. 9. nastavlja priču o kineskom oružju: "ĐINPING OBEĆAO PVO SISTEM FK-3: Moćni raketni sistem uz naoružane dronove, UČINIĆE SRPSKU VOJSKU LIDEROM NA BALKANU!" List navodi da je kineski lider voljan je da ponudi najpovoljnije uslove za nabavku raketnog sistema FK-3.

Sreda 19. 9. Bio je dan i za čuvenu hit-priču lista Alo o letećim automobilima i svinjskim papcima: "POSLOVI SA KINEZIMA DONOSE TEHNOLOŠKI BUM: U Srbiji će se praviti leteći automobili!"

Prema pisanju lista, Vučić je potvrdio da je među predlozima o poslovima sa Kinom bilo reči i o saradnji na proizvodnji „letećih automobila”.

Istog dana, i Srpski telegraf takođe piše o dogovoru Vučića i Đinpinga: "Leteći automobili praviće se u Srbiji".

Sutradan, u četvrtak 20. 9. Srpski telegraf obznanjuje novu zaveru: "PLENKOVIĆ UMESTO MOGERINIJEVE: Vučiću EU sprema strašnu zamku".  List prenosi pisanje zagrebačkog nedeljnika Globus da Andrej Plenković ima nameru da postane visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Informer istog dana 20. 9. ponovo piše vojnoj saradnji sa Kinom: "MIROSLAV LAZANSKI OTKRIVA: Sa Kinom pravimo krstareće rakete, imaće DOMET OD 300 KILOMETARA!"

Prema tvrdnjama Lazanskog, Srbija i Kina mogle bi uskoro da započnu zajedničku proizvodnju krstarećih raketa dometa od čak 300 kilometara, sa kojima bi naša država nesumnjivo postala evropska vojna sila

Danas 22. septembra na naslovnoj strani donosi tekst: "Amerika se od oktobra aktivnije uključuje u pregovore o Kosovu: SAD započinju „šatl diplomatiju“ između Beograda i Prištine", u kome se navodi da će se predstavnici SAD „usmeravati tok pregovora“ Beograda i Prištine.

Posle Amerikanaca, Alo 22. 9. najavljuje: "Predsednik Srbije uskoro u Rusiji: Putin ponovo zvao Vučića u Moskvu". Večernje novosti takođe najavljuju: "Sastanak 2. Oktobra: Vučić sa Putinom i samit u Moskvi".

Srpski telegraf istog dana bombastično najavljuje: "Predsednik Srbije u Moskvi: Vučić hitno kod Putina da spreči otimanje Kosova", a list navodi da Vučić ide u Moskvu kako bi se hitno sastao sa Putinom. Glavna tema će tobože biti "pokušaj dela međunarodne zajednice, pre svih Nemačke, da stopira razgraničenje kao trajno rešenje za južnu pokrajinu."

Informer u izdanju za 22/23. septembar na naslovnoj strani navodi Vučićeve reči povodom izjave Željka Veselinovića o Ani Brnabić i "obdarenom Afroamerikancu": "Vučić Magaraca ima svuda a samo u Srbiji oni hoće vlast".

Sutradan 24. septembra, Danas pod naslovom "Vučić se povlači?" piše da predsednik pominje povlačenje sa mesta predsednika SNS da bi sa pozicije kojom ne bi formalno rukovodio strankom pozivao građane na referendum o rešenju za Kosovo kao “nadstranački predsednik”.

Istog dana Večernje novosti pišu: "Vučić na oku zapada zbog Putina i Sija", o saradnji Srbije i Kine, na koju "Zapad ne gleda blagonaklono",  ali list u tekstu demantuje sam sebe i navodi da "srpski analitičari smatraju da zbog toga neće biti pritisaka, niti povlačenja poteza koji bi naterali Srbiju da bira između dve strane".

Politika 25. Septembra povodom obraćanja Vučića na sednici Glavnog odbora SNS piše: "ALEKSANDAR VUČIĆ NA SEDNICI GO SNS: Bojim se onoga što se nadvija nad Balkanom". Prsednik je naime na sednici rekao da "ima veliku bojazan od svega što se nadvilo nad ovaj deo Evrope", i ocenio da "treba da čuvamo mir".

Zatim istog 25. 9. Večernje novosti donose preko skoro cele naslovne strane: "Vučić na GO SNS: Kuknjava i plač dobili prvu rundu", povodom priznanja predsednika o neuspehu da ubedi javnost Srbije da je njegov plan o razgraničenju ispravan. "Plašim se da nećemo imati novu šansu u Pokrajini", istakao je Vučić.

Informer 25. 9. ima novu senzaciju: "VUČIĆ I PUTIN SPASAVAJU REPUBLIKU SRPSKU: Sprema se dogovor u Kremlju, dvojica lidera TRAŽE NAJBOLjE REŠENjE ZA KOSOVO!", a prema listu, "Vučić i ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin udružiće snage da spasu Republiku Srpsku od opasnog plana Zapada da joj ukine sva ovlašćenja".

Sutradan, 26. septembra, Večernje novosti se pitaju: "Rezovi i pre stranačke skupštine: Koga će sve da pomete Vučićeva metla?", a u tekstu se najavljuju "krupni kadrovski rezovi u SNS i pre najavljene vanredne izborne skupštine".

Danas 26. septembra na naslovnoj strani donosi zanimljiv tekst povodom sednice Glavnog odbora SNS: "Šta se govorilo preksinoć na sednici Glavnog odbora SNS u delu zatvorenom za javnost: Bivši Miloševićev ministar veličao Vučića", gde se ističe da je Aleksa Jokić, čovek sa „ogromnim uticajem“ unutar SNS, koji je bio deo režima Slobodana Miloševića kritikovao naprednjake što u javnosti više ne pominju i ne hvale Vučića.

Takođe, Danas u izdanju za 28. 9. piše o stavovima diplomata o predstojećim posetima predsednika Republike Srpske i Srbije Rusiji:"Kremlj više veruje Dodiku nego Vučiću", i navodi da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čovek kome zvanična Moskva najviše veruje na Zapadnom Balkanu. .

Politka i Večernje novosti u broju od 29. 9. Izveštavaju o otvaranju fabrike Cumtobel u Nišu, a Alo istog dana na naslovnoj strani donosi priču: "Hiljade Nišlija oduševljeno dočekale predsednika: Vučić radi da niko ne ostane bez posla".

Zatim Srpski telegraf 29/30. septembra objavljuje veliku tajnu koju deli sa svojim čitaocima:"STROGO POVERLjIVO: PUTINOVE TRI PORUKE VUČIĆU!" List piše da predsednik Srbije 2. oktobra putuje u Moskvu kako bi se oči u oči sastao sa Putinom", i navodi da će se razgovor "dvojice državnika obaviti u strogo poverljivim okolnostima, jer, kako je već najavljeno iz Kremlja, posle razgovora nijedan od čelnika dveju zemalja neće se obraćati novinarima". A Srpskom telegrafu "tri glavne teme o kojima će se razgovarati su na papiru: Kosovo, naoružanje i investicije".

Informer u dvobroju od 29/30. septembra najavljuje: "Dve nove fabrike u Nišu, posao za 2 350 radnika", i takođe objavljuje vest: "Stoltenberg stiže u Beograd: NATO stiska Srbiju zbog Putina".

Danas u broju od 29. 9. piše da je više desetina autobusa iz centralne i južne Srbije "dočekalo" Aleksandra Vučića ispred nove fabrike Cumtobela u Nišu: "Ko dođe da vidi Vučića „dobija“ slobodan dan".

Sutradan sledi nova predstava, odnosno vožnja Hašima Tačija po jezeru Gazivode i Vučićeva "hrabra reakcija".

Kurir 30. Septembra dramatično opisuje: "TAČI KAO TAJFUN POBEGAO SA GAZIVODA: Albanci hteli da izazovu haos i nemir!". Prema Kuriru, specijalne snage kosovske policije ROSU upale su na jezero Gazivode da bi obezbedili boravak Hašima Tačija, ali, posle intervencije Srbije i poziva Vučića generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, i Tači i njegovi „pretorijanci“ su pokupili  pinkle i zbrisali prema južnoj Mitrovici".

Alo istog dana piše: "TAČIJEVI BOJOVNICI SE UPLAŠILI VUČIĆEVE REAKCIJE: Šiptari upali, pa utekli sa Gazivoda!" Prema pisanju Alo, više desetina specijalaca ROSU upalo na sever Kosova; repetirali puške i pretili radnicima na brani da će ih pobiti; Hašim Tači se potom čamcem demonstrativno provozao po jezeru; nakon što je predsednik Vučić naložio podizanje borbene gotovosti srpske vojske i policije, Tači podvio rep i sa ekipom pobegao put Prištine".

Alo istog dana na naslovnoj strani donosi najavu: "VUČIĆ I DODIK KOD PUTINA: Rusija čvrsto uz Srbe!"

Večernje novosti 30. 9. pišu: "DESANT NA GAZIVODE: Pretili su da će pucati na sve nas; Vučić podigao vojsku na noge!". Prema pisanju lista, tek posle direktnog protesta upućenog NATO i otvorenog stava predsednika Aleksandra Vučića da Vojska Srbije neće nemo gledati nasilje nad Srbima i grubo gaženje svih sporazuma, Hašim Tači i specijalci ROSU povukli su se sa Gazivoda".

Politika povodom tog događaja navodi: "PROTESTI U PRIŠTINI, PREDSTAVAZA MEDIJE NA GAZIVODAMA: Tači samo na silu može na sever KiM", nehotice otrkivajući pozadinu samog događaja.

 


 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner