Početna strana > Rubrike > Politički život > Srpski politički vrh se Rezolucije 1244 seti samo onda kada ga Rusi na to podsete ili šta znači kad predsednik kaže da je „malo verovatno“ da će Beograd priznati Kosovo?
Politički život

Srpski politički vrh se Rezolucije 1244 seti samo onda kada ga Rusi na to podsete ili šta znači kad predsednik kaže da je „malo verovatno“ da će Beograd priznati Kosovo?

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
petak, 25. oktobar 2019.

Posle nekoliko termina, kada sam govorio o neposredno aktuelnim stvarima, sada imamo jednu o kojoj sam već ovde govorio više puta. I za koju sam se nadao da će biti skinuta sa dnevnog reda, ako ništa drugo a ono makar nakon posete ruskog premijera Medvedeva, kao i svega onog što se dešava sa našim evrointegracijama, kao i svim onim što se dešava u Evropi i svetu poslednjih nedelja.

 

Nažalost, nije tako.

Reč je, naravno, o Kosovu i Metohiji. I reč je po ko zna koji put o neprimerenim izjavama naših najviših državnih funkcionera u vezi sa tim najvažnijim nacionalnim pitanjem. (Pitanje, inače, ide na adresu predsednika Vlade, Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.) Tiče se poslednje izjave predsednika države bečkom „Standardu“, koja je preneta u našim medijima, a ja ga radi preciznosti i sigurnosti da nije reč o nekom nesporazumu, podmetanju ili pogrešnom citiranju – čega takođe ima kada je reč o našim medijima, bez obzira na to na kojoj su strani i za koju političku opciju navijaju – prenosim direktno sa sajta SNS, mada su, u ovom slučaju, i mediji objavili potpuno istu formulaciju.

Dakle, na sajtu Srpske napredne stranke stoji izjava, odnosno prepričani intervju predsednika Republike Srbije bečkom „Standardu“ u interpretaciji naše državne agencije (ne znam kako da nazovem Tanjug u njegovom današnjem statusu), gde se kaže: „Aleksandar Vučić: Nema priznanja Kosova u aktuelnim granicama“. To je od pre dva dana. A skinuo sam kasno noćas, dakle, noćas je preuzeto sa portala Srpske napredne stranke. A u tvitu koji prati ovu vest, odnosno ovaj intervju, stoji da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić isključio mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama“.

To je ta stara formulacija, to je ta stara fraza „ne možemo priznati Kosovo u sadašnjim granicama“. Pretpostavljam da je ideja toga (pošto sam i ja u početku mislio, odnosno, nadao se, da je u pitanju samo neki nesporazum, neka omaška, ili gaf), da se ide u pravcu, odnosno da se podržava ovaj projekat „razgraničenja“ – koji je i nejasan i problematičan i neustavan. A i sam predsednik Republike je više puta govorio da nam „čak i to niko ne nudi“. Ili da barem ne nudi niko zvanično. Ali očigledno je da je nekih razgovora u tom pravcu bilo.

Na pitanje: 'Da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice?', Vučić je odgovorio da je 'to za Srbe teško pitanje'. Ne samo za predsednika Republike, predsednika Vlade, Vladu i državne službenike, nego i za bilo kog građanina Srbije – ali, kažem, pre svega za državne funkcionere – to nikako ne bi smelo da bude 'teško pitanje'. Niti bi odgovor smeo da bude da je to 'teško pitanje'

Dakle, to je samo po sebi dosta problematično. Tačnije, ne dosta, nego strašno problematična stvar, kada kao predsednik države kažete „nećemo priznati  Kosovo u postojećim granicama“, čime, zapravo, indirektno kažete da postoji mogućnost da ga priznate. Ali, nažalost, sledi i dodatak u ovom intervjuu, odnosno vesti kako je prenosi, pored svih ostalih, čak i portal Srpske napredne stranke, u kojem se kaže, odnosno citira da je „malo verovatno“ (obratite pažnju?!) „malo verovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo“. A na pitanje: „Da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice?“, Vučić je odgovorio da je „to za Srbe teško pitanje“. Ne samo za predsednika Republike, predsednika Vlade, Vladu i državne službenike, nego i za bilo kog građanina Srbije – ali, kažem, pre svega za državne funkcionere – to nikako ne bi smelo da bude „teško pitanje“. Niti bi odgovor smeo da bude da je to „teško pitanje“.

Naravno da je ono realno teško. Ali ako vi već u startu, tj. ako vaši najviši državni službenici govore o tome kako oni „neće priznati Kosovo – osim ako, ukoliko, eventualno... itd“, vi time, kao što sam govorio ovde više puta, ali javnost to prosto mora da čuje i shvati (a ja sam siguran da javnost razume, nego samo retko ima priliku da čuje ovakve stvari), dakle, vi prosto time snižavate svoje i inače ne sjajne pozicije i akcije u tim razgovorima i pregovorima oko Kosova i Metohije. Kažem, kao u biznisu, kao u trgovini, životu, ili bilo gde, kada pođete od toga „ja to neću, osim ako... itd.“ i još se unapred pravdaš, pominješ promenu svog Ustava i teškoće da se on promeni – to deluje kao vajkanje i deluje kao neka vrsta pripreme domaće javnosti za takvu jednu, rekao bih, i neustavnu i nepametnu trgovinu koju nam, kao što i sami kažemo, čak niko i ne nudi.

Tako i u ovom intervjuu, veoma dugom intervjuu, naravno da nigde nije pomenuta Rezolucija 1244

S tim u vezi, i time bih završio, napominjem i da se prilikom poslednje posete predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva, kao i bukvalno jutros od strane ambasadora Rusije u Srbiji, čulo i reklo da je „Rezolucija 1244 jedini međunarodni okvir za rešavanje problema Kosova i Metohije“, ali naši državni funkcioneri to izgleda zaboravljaju, odnosno, izgleda da čim odu Rusi, ili čim se završi sastanak sa ruskim kolegama – oni prosto zaborave i previde tu činjenicu. Pa tako i u ovom intervjuu, veoma dugom intervjuu, naravno da nigde nije pomenuta Rezolucija 1244.

Dakle, izgleda da samo kad nas Rusi podsete, onda se toga setimo – kad Rusi odu mi ponovo nastavimo po starom.

Hvala.

(NSPM)

Videti još: Vučić: Nema priznanja Kosova u aktuelnim granicama

Aleksandar Bocan Harčenko: Pitanje KiM treba rešavati striktno u međunarodno-pravnom okviru, na osnovu Rezolucije 1244

Dmitrij Medvedev u Skupštini: Rusija je spremna da pruži svu neophodnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Rešenje za KiM u skladu sa Rezolucijom 1244

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner