Početna strana > Rubrike > Politički život > „Želimo isto što i Holandija“
Politički život

„Želimo isto što i Holandija“

PDF Štampa El. pošta
Oliver Dulić   
ponedeljak, 14. april 2008.
Hag, 10 aprila 2008.

„To je jako, jako frustrirajuće“, Oliver Dulić sa uzdahom izjavljuje na kraju intervjua. Srpski političar, star trideset i tri godine, najmlađi u dosadašnjoj istoriji srpskog parlamentarizma, član je Demokratske Stranke prozapadnog predsednika Tadića. Dvehiljadite godine bio je član „Otpora“, pokreta koji je stajao iza demonstracija koje su srušile Miloševića.

„Protestovao sam protiv Miloševića zbog Srebrenice i zbog rata na Kosovu. Vrlo je frustrirajuće za današnje vlasti što nose teret onoga što je Milošević počinio. U Holandiji vodim veoma otvorene i iskrene razgovore, ali ponekad sam gotovo obavezan da kažem: „Ljudi, mi smo bili protiv Miloševića. Rizikovali smo živote kako bi on pao i ne tretirajte nas kao da smo mi krivi.““

Dulić deluje umorno. Od ponedeljka je u poseti Holandiji i vodi deset do petnaest razgovora dnevno sa holandskim političarima, kako bi ih ubedio da pristanu na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi trebalo da bude prvi korak Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.

Skoro čitava Evropska unija želi da potpiše Sporazum sa Srbijom, nadajući se da će na taj način pružiti podršku prozapadnim strankama na parlamentarnim izborima 11. maja. Jedino Holandija i Belgija insistiraju na tome da je uslov za potpisivanje - hapšenje Generala Mladića.

„Nisam došao ovde da promenim mišljenje holandskih političara“, kaže Dulić. „Došao sam ovde da objasnim da imamo isti cilj. I mi želimo Mladića da vidimo u ćeliji. Ali Holandija mora da razume da smo u Srbiji došli do jedne veoma osetljive tačke. U istraživanjima javnog mnjenja praktično smo izjednačeni sa Radikalnom Strankom, koja Mladića nikada neće uhapsiti. Da bi Mladić dospeo u Hag, moramo da pobedimo na izbor ima. A da bi pobedili, vi morate da nam pomognete“.

Srbija je već bezbroj puta obećala da će uhapsiti Mladića. Zar nije razumljivo što Holandija traži da Srbija prvo treba da dokaže da je ozbiljna u toj nameri, pre nego što EU da neka obećanja?

„U poslednjih osam godina imali smo mnogo različitih vlada, s mnogo različitih ljudi. Ali Mladić se samo može uhapsiti ako svi instrumenti - obaveštajne službe, vojska, policija, pravosuđe - budu u rukama proevropskih snaga. Ako mi pobedimo, Srbija će po prvi put u osam godina imati vladu bez nacionalističkih stranaka. Imamo sporazum s našim koalicionim partnerima da će Demokratska Stranka dobiti sva ministarstva koja su neophodna da bi se pronašao Mladić.“

Ali postoji šansa da se SSP potpiše, a da Mladić potom ne bude uhapšen?

„Ima još mnogo koraka u procesu evro integracije, kojima EU Srbiju može da stavi pod pritisak. SSP je samo početak. To je više simboličan, nego praktičan sporazum“.

Zašto je onda SSP tako važan Demokratskoj Stranci da bi pobedila na izborima?

„Sedamdeset posto birača želi Srbiju da vidi u EU. Ali već ina njih oseća razočarenje zbog manjka napretka u procesu evroi ntegracije i zbog nezavisnosti Kosova, koje je, nažalost, priznat o od strane mnogih evropskih zemalja. Ta događanja hrane kod Srba sliku o nepravdi prema Srbiji. Ovi događaji plodno su tle za Radikalnu Stranku, koja kaže da nas EU ne želi“.

O Kosovu: Demokratska Stranka je za evro integracije, ali protiv nezavisnosti Kosova, gde je EU-misija aktivna. Zar to nije kontradiktorno?

„Tačno je da imamo različita mišljenja o Kosovu. Ali neke zemlje Evropske unije takođe ne priznaju Kosovo. Mišljenja smo da je potrebno obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo. U budućnosti želimo da tražimo takvo rešenje. Ali za sada pokušavamo da proces evrointegracija i slučaj Kosova ne mešamo. Mnogim Srbima je Kosovo veoma osetljiva tema, dovoljno osetljiva da bi odredila njihov glas“.

Mislite li da je holandske političare moguće ubediti?

„Jasno mi je zbog čega holandski političari insistiraju na svom stavu. Oni osećaju moralnu obavezu zbog Srebrenice. Ali mislim da je možda, možda sasvim moguće da se pokaže malo strpljenja. Strpljenje može biti ključni faktor u ovom slučaju. Sledeće nedelje Serž Bramerc, Glavni tužilac Haškog tribunala dolazi u Beograd. Nadam se da će doći do zaključka kako Srbija sarađuje sa tribunalom, i da će on moći da utiče na stav Holandije.“

Da li vas holanski stav ljuti?

„Neki holandski političari kažu: „tek kada Mladić bude u avionu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može da se potpiše.“ Moj bože! Morate razumeti da to nije tako lako. Mladić ima vrlo jaku mrežu. To nije nešto što možete samo da uzmete i uradite.“  

(Intervju koji je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić dao holandskom jutarnjem listu De Volkskrant“, povodom njegove radne posete Holandiji.)