Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > EU i Srbija - priča o jednoj nesrećnoj ljubavi
Samo smeh Srbina spasava

EU i Srbija - priča o jednoj nesrećnoj ljubavi

PDF Štampa El. pošta
Milan Damjanac   
petak, 22. januar 2010.

Prosto je neverovatno do koje mere je prosečan Srbin naivan i fasciniran Evropskom unijom. Pokušaću da razmotrim uzroke ovakvog stanja.

Radio ne radio, svira mi radio

Prosečan Srbin evropejac nije navikao da snosi odgovornost i predano radi svoj posao. Prosečan Srbin evropejac je navikao da se posao sam završava, da se ne napreduje sopstvenom zaslugom već dobrim vezama i poznanstvima, i da je uvek „neko drugi kriv“. Korupcija je, misli prosečan Srbin evropejac, sasvim prirodna i vrlo prihvatljiva kada je on vršilac pomenute radnje, dok je u suprotnom pošast protiv koje se moramo boriti i koju su nam doneli „oni, oni Srbi sa strane“.

Razume se, ovakve zablude vuku korene iz vremena SFRJ i omiljenog nam „bratstva i jedinstva“, kada smo živeli na kreditima, čekajući penziju i putovali budzašto po čitavom svetu.

Prosečan Srbin evropejac doživljava EU kao rajski vrt, a liberalizaciju viznog režima kao rajska vrata. Još nikada nije prošao kroz njih, ali je načuo da tamo novac sa neba pada, da je hrana i veća i lepša. Prosečna lubenica je bar trideset puta veća nego ona domaća, a svako za početak dobija stan i moderan automobil na poklon. Nije važno kakvi smo, samo da se nekako, kroz čistilište, dogegamo do rajskih vrtova. A ako je tamo zaista tako onda nam zahtevi u čistilištu i neće delovati toliko teški kao sada. Sva nacionalna poniženja samo su hrabri i odlučni koraci napred!

Hoćemo u prošlost, ne u budućnost!

Ups, ipak je obratno.

...kad ti kažem, u EU tako rade...

Čim govornik želi da istera svoje i ubedi sagovornika u ispravnost svoga stava, on iskoristi čuveni argument- „tako se u Jevropi radi“! Nakon toga, svaka rasprava prestaje. Ko prvi pomene Jevropu u pozitivnom svetlu, odnesi pobedu u raspravi.

-Zašto usvajamo novi Statut Vojvodine?

„U Evropskoj uniji je običaj da...“

- Zašto podižemo poreze?

„Zvaničnici Evropske Unije su nam rekli...“

- Da li mislite da loše radite svoj posao?

„Ne, savet ministara EU mi je poručio...“

Ukoliko kojim slučajem dovedete u pitanje bilo koju opservaciju o Evropskoj uniji, naprasno postajete „izolacionista“, “nacionalista“, i “nazadnjak koji ne baštini evropske vrednosti“.

Gebels bi pozavideo našim medijima.

„Ne pišem ćirilicom, ja sam evropejac“ ili storija o „Pokondirenoj tikvi“

„Salsa“ je lepa, kulturna evropska igra. „Kolo“ je rudimentarna, zaostala i seljačka. „Ćirilica“ je zaostalo i seljačko pismo, dok je „latinica“ pravo evropsko blago i progresivno pismo.

„Radovan je seljačko ime, ja sam svom sinu dala ime DŽon. DŽon Mučibabić“- reče pre par dana žena u autobusu.

Prosečan Srbin evropejac nikada nije bio Srbin, nikada nije glasao za Slobu i nikada nije glasao za Tadića – reći će ako mu se učini da je Tadić bio loš predsednik. Srbin evropejac je uvek bio evropejac. Bilo bi još bolje kada bi se upoznao sa evropskom kulturom i, na primer, pročitao ponešto od jednog Getea. On to ne čita. Čitanje je za mekušce. A za sve ostale, tu su sabrana dela Latinke Perović – „Od Golog otoka do Briselskog potoka - u četiri lake lekcije“.

Zašto volim Tita- tako nešto se ne pita!

Drug Tito je bio i ostao prvi drug među drugovima i najveći evropejac među drugaricama. U njegovo vreme bili smo veliki evropski narod. Bio je poznat po milosrđu- u korenu je milosrdno sasecao sve oblike neevropskih elemenata.

Goli otok je bio, prvi, moderni kamp za toleranciju, koji će, verujem, ponovo biti otvoren, a verbalni delikt evropska institucija mišljenja za borbu protiv neevropskog mišljenja.

Boriti se za toleranciju zahteva nekada da budemo i pomalo netolerantni.

„Dok se zemlja oko Sunca kreće...“ reče građanin.

„Nećemo mu ništa“, reče tužilac. „U srednjem veku spalili bi ga na staroj lomači, ali mi danas raspisujemo tender za lomače najfinijeg kvaliteta“.

„Daleko je Sunce“

Kada ćemo konačno ući u rajski vrt, i zašto ovi Irci zatežu toliko? Zar ne znaju koliko je u Evropskoj uniji lepo? Zar ne znaju da tamo novac pada sa neba i svako ima koliko mu treba, da se zgrade i ulice same grade, a građani ništa ne rade?

Eh, ti Irci...stvarno gaje neevropske vrednosti...

Laku noć. Ostanite na kanalu Javnog servisa Evropske Srbije.

Hvala Vam.

 

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner