Početna strana > Rubrike > Wikileaks na NSPM > Francuski MIP o Balkanu - obeshrabriti Srbiju od podnošenja nove rezolucije o Kosovu
Wikileaks na NSPM

Francuski MIP o Balkanu - obeshrabriti Srbiju od podnošenja nove rezolucije o Kosovu

PDF Štampa El. pošta
Vikiliks   
utorak, 11. januar 2011.

(Iz ove depeše prevedeni su samo delovi koji su vezani za Balkan. Kompletan enleski original ove depeše možete naći ovde)

Pregled depeše: Paris207_2010-02-22_French MFA on Russia, Balkans, Afghanistan, Iran

PP RUEHDBU RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHNP RUEHROV RUEHSL RUEHSR

DE RUEHFR #0207/01 0531431

ZNY CCCCC ZZH

P 221431Z FEB 10 ZDK

FM AMEMBASSY PARIS

TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 8368

INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 PARIS 000207

NOFORN

SIPDIS

E.O. 12958: DECL: 02/11/2020

TAGS: PGOV PREL RS GG SR BK AF IR AM FR

SUBJECT: FRENCH MFA ON RUSSIA, BALKANS, AFGHANISTAN, IRAN,

CAUCASUS

Classified By: Political Counselor Andrew R. Young, Reasons 1.4(b),(d)

¶1. (C/NF)

Sažetak: Tokom zasebnih diskusija sa pomoćnikom sekretara za međunarodna bezbednosna pitanja OSD Aleksandrom Veršbovom (Alexander Vershbow) i pomoćnikom sekretara za Evropu Spensera Bojera (Spencer Boyer) vođenih početkom februara, Rolan Galrag (Roland Galharague) (koji je, prim. prev.) u ministarstvu inostranih poslova Francuske u rangu odgovrajećem pomoćniku sekretara (kod nas, prim. prev.), zadužen za kontintinentalnu Evropu, zauzeo je defanzivan stav u pogledu moguće prodaje brodova klase Mistral Rusiji; pokazao je skepticizam u pogledu dubine i trajnosti podrške Rusije sankcijama protiv Irana; izrazio je prihvatanje (činjenice, prim. prev.) Putinove dominacije u Rusiji predlažući, kao sredstvo da se podrži Medvjedev, da pozitivno odgovorimo na njegove predloge za reformu evropske bezbednosti i održavanje samita OEBS; deklarativno rekao da Srbija ne može da vrati Kosovo i u isto vreme dostigne ulazak u EU; izrazio je pesimizam u pogledu budućnosti pregovora o Nagorno Karabahu i uticaju nestabilnosti u Iranu na Azerbejdžan, Turkmenistan i Jermeniju; i s uverenjem tvrdio da bi ove godine Bosna i Avganistan mogli da postanu teška pitanja u transatlanskim odnosima zbog pretpostavljenog povlačenja vlade SAD od Bosne i njenog pretpostavljenog neuspeha da se adekvatno konsultuje sa evropskim NATO partnerima o strategiji u Avganistanu. Kraj sažetka.

SUMMARY: During separate discussions with OSD

Assistant Secretary for International Security Affairs

Alexander Vershbow and EUR Deputy Assistant Secretary Spencer

Boyer in early February, Roland Galharague, MFA

A/S-equivalent for Continental Europe, adopted a defensive

Balkan: Srbija ne može da pobedi i na Kosovu i u EU

--------------------------------------------- -----

BALKANS: SERBS CAN'T WIN IN BOTH KOSOVO AND THE EU

--------------------------------------------- -----

¶10. (C/NF) Galrag je zatražio da vlada SAD zajedno sa EU radi na obeshrabrivanju Srbije od podnošenja nove rezolucije UN o Kosovu izjavivši da srpski ministar inostranih poslova „izgleda misli da može da ostvari cilj na (pitanju, prim. prev.) Kosovu i da ostavri ulazak u EU. Mi treba da mu stavimo do znanja da to nije tačno.“ Upravo sad, Garlag nas je informisao, „Srbi su ljuti na nas (Francuze)“ nakon demarša Vlade Francuske uručenog Beogradu početkom februara (reftel)o mogućim planovima Srbije za rezoluciju U.N. „Upućena poruka (sročena je, prim. prev.) veoma snažno.“ U stvari, Srbi su demarš interpretirali kao veliku promenu pozicije, rekao je Garlag.    

Evropska unija je do sada bila na stanovištu da pitanja Kosova i ulaska Srbije nisu formalno povazana. „Nije bilo formalne uslovljenosti,“ rekao je Garlag, dodajući da Srbi sada razumeju da, da bi postali član Evropske Unije, na kraju moraju priznati Kosovo. „Rekli smo im da ne želimo još jedan Kipar“, objasnio je, misleći na kontroverzno pristupanje Kipra kao podeljenog ostrva EU 2004. Godine gde zakonodavstvo EZ ostaje delimično „suspendovano“ u severnom delu ostrva koje je izvan kontrole vlade u Nikoziji. Bez obzira na to, Galrag je predvideo da će Srbi u svakom slučaju verovatno nastaviti sa rezolucijom, te da će vlada SAD i EZ biti primorane da se tome suprotstave.

¶11. (C/NF) Nadalje, tvrdi Galrag, pre nego se Srbi priključe EU oni će sa Kosovom morati da razreše ključna pitanja pravde, policije, carina, transporta, poljoprivrede i sve razlike oko imena i terminologije. Najbolji način da Srbija reši pitanja vezana za Kosovo je rad sa Evropskom misijom za vladavinu prava na Kosovu (EULEX). „Na kraju, ipak,“ ponovio je, „Srbija mora da prizna Kosovo ako želi da se pridruži EU.“

Buduće tačke trvenja vlade SAD i EU: Bosna i Avganistan

--------------------------------------------- ----

¶13. (C/NF) Procenjujući potencijalna područja gde bi vlada SAD i EU mogle da se razilaze Garlag se najpre fokusirao na Bosnu. Rekao je da su Francizi razočarani tome što izgleda da je vlada SAD sve planove i kacije stavila na čekanje zbog izbora u oktobru. U stvari, implicirao je da zvaničnici SAD i EU imaju drugačije procene o potrebi kontinuiranog angažmana sa sukobljenim stranama u Bosni. Bosanske strane neće načininiti progres bez jedinstva SAD i EU. Kada se Amerikanci povuku, makar i privremeno, Garlag tvrdi da Bosanci to odmah uvide i orema tome se ponašaju: „Amerikanci odustaju, zašto bismo mi to činili (pravili kompromise)?“ Vlada SAD, špansko predsedništvo EU i Visoki predstavnik Ešton (Ashton) trebalo bi da predvode u angažmanu ove godine – „podrška SAD nam je potrebna odmah“, požurivao je. Kao preimućstvo da se Bosanci poguraju napred u ustavnim pitanjima, EU bi mogla da upotrebi presudu Evropskog suda za ljudska prava koji je proglasio da bosanski ustav ne odgovara evropskim standardima ljudskih prava.

 

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner