уторак, 07. април 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Хералдичка срамота - "Историјски симболи Војводине" као смоквин лист

Kоментари (25) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 19 август 2016 12:50
Цвико
Текст је дугачак а ми имамо само хиљаду знакова по једном јављању. По мени, Покрајина је извршила своју историјску мисију и у данашњим условима када се државна управа може поједноставнити, покрајину треба укинути. Колико кошта покрајинска власт? Нисам новинар (на време сам дигао руке од тог проклетог посла списатељског) али они који се баве истраживачким новинарством, могли би да израчунају, колико нас кошта покрајина, изражено у мостовима, тунелу, путевима, каналима, пругама, пошумљавањем, итд. Надам се да то није забрањено. Национална равноправност је остварена. Сви су незапослени без обзира на нациналну припадност. Напредак северног дела Србије јесу управо инвестиције у наведене садржаје. Шта ће нам Чанак и њему слични? Ранимо џабалебароше због некакве демократије које нема. Они нам праве симболе који нас разједињују а њима лепо. Неодговорно троше наше новце и све покривају демократијом која је тра ла ла ... прича.По њима, ти симболи су прави јер он односно они то тако кажу.
Препоруке:
67
2
2 петак, 19 август 2016 13:14
Непристојан ник
Ништа није за чуђење. За Чанка и ЛСВ историја почиње 1945. када су комунисти дошли на власт. Њихово историјско штиво је Салаш у маломе риту. Ту се у песми помињу само Срем Банат и Бачка, ерго Барања не постоји.
Препоруке:
63
4
3 петак, 19 август 2016 15:59
Diego Diablo del Mar
Чланак јесте дугачак, али то је за овако добро документовани текст неопходно. Врло је добар. За @ Непристојан ник: :Слажем се с Вашим коментаром, уз овај додатак: Аутор је (изгледа?) наиван. Он замишља да се ту још увек ради о Војводини Српској. Али, оно "Српској" под садашњим околностима може да обеси мачку о реп. Осим тога - потребан је и превод/тумачење оне речи из наслова.
Препоруке:
6
19
4 петак, 19 август 2016 16:26
Zastava i grb
Hegel bi rekao, jesu culni i time spoljasnji oblici identiteta, a kao spoljasnji oni su negativni, odnosno identitet ima smisao razlike-prama-drugom.Hegel bi tu stavio i pismo, npr. borba Srba za cirilicu u Hrvatskoj, pokazuje potrebu Srba, da ospolje svoj identitet spram drugih, da se pojave medju drugima, a ne da on ostane zatvoren u licni identitet.Dakle ovo ospoljenje u culnost i razliku je nuzno da bi identitet postao identicnost-sa-nekim-u-razlici-prema-nekom-drugom.Medjutim, borba za cirilicu u Srbiji ili za zastavu i grb u Vojvodini, pokazuje da je onaj sustinski korak, povratka iz spoljasnje culnosti u identitet kao svest o identitetu-sa kojem vise nije potrebna razlika-prema, izostao i da se Srbi vracaju unazad, da ponovo moraju da uspostavljaju identitet kao razliku-prema-drugom, sto je znak gubitka slobode spram drugog i gubitka svesti o identitetu,jer sloboda je uvek sloboda identicno slobodnih, koji sada ponovo treba uspostavljati.Da li je ponavljanje moguce, Hegel bi...
Препоруке:
4
25
5 петак, 19 август 2016 16:34
Zastava i grb
...rekao ne, jer kada se jednom uspostavi (vojvadjanski) identitet, on ostaje ziv(jer za identite dovoljno je i nesto nepostojece, Duklja npr.) i kada ga vise nema i njegovo ukidanje (spolja), moze, jednog dana, postati njegova jos veca snaga.Srbi su sebe prevazisli u jugoslovenstvu i vojvodjanstvu, zato sada moraju da se vracaju sebi, ali nijedno od ta dva nije bilo nasilan, vec slobodan cin i povratak, ako je moguc, ne sme biti cin nasilnog ukidanja.
Препоруке:
6
26
6 петак, 19 август 2016 17:24
s.j Покрајине Војводина и КиМ су творевине које не служе ничему, осим циљевима оних окренутих портив српских интереса.
Успостављање покрајина, не само што је било супротно интересима српског народа, и створило услове за насилно отуђење КиМ, већ је и супротно начелу једнакости грађана и тврдњи да је Србија земља Срба и свих њених грађана. Они који живе у покрајинама имају један додатни ниво власти, који не постоји у централној Србији. Покрајине немају разлога за постојање. Покрајине немају права на постојање. Покрајине орфстављају егзистенцијалну претњу за српски народ и Србију. Разумнима је то довољно да закључе: покрајине морају нестати!
Препоруке:
35
2
7 петак, 19 август 2016 17:47
Sremac
Treba vratiti protjeranim, oteto a to ćemo na kraju morati.Ko nije svestan da je ovo kraj gde su i drugi tu trebao bi pročitati Stevana Sremca.
Препоруке:
3
21
8 петак, 19 август 2016 17:51
ѕ.ј ЧИЊЕНИЦЕ I
1. Српски народ живео је на простору данашње северне Србије вековима пре доласка Мађара и Велике сеобе Срба.
2. Срби, чак и ако се њихов долазак на те простире везује за Велику сеобу, представља становништво са најдужим континуитетом.
3. Срби су били већина на тим просторима чак и пре турских освајања.
4. Према османлијским и другим изворима, у периоду од 16. до 18. века, Срби су чинили апсолутну већину на простору Баната, Бачке и Срема
5. Мађари који су живели на тим просторима у Средњем веку, напустили су те просторе, као и југ данашње Мађарске, током османлијских освајања. Касније мађарско и немачко становништво води порекло од досељеника који су на те просторе плански насељавани у 18. и 19. веку.
6. Буњевци су потомци покатоличених Срба са простора Далмације који су се доселили на простор северне Србије у 18. веку.
Препоруке:
44
5
9 петак, 19 август 2016 18:03
s.j ЧИЊЕНИЦЕ II
7. О Шокцима нећу ни расправљати јер их је данас вело мало. Довољно је само рећи да су их сви аустријски и мађарски етнографи сматрали Србима, баш као и Буњевце.
8. Хрвата на простору северне Србије никада није било. У Србији не постоји никаква 'хрватска мањина', већ искључиво покатоличени Срби - Буњевци и Шокци - од који су неки похрваћени.
9. Према попису из 1715. у Бачкој су Срби, Буњевци и Шокци чинили 97,6% становништва.
похрваћени.
10. Према попису из 1718. у Банату су живели скоро искључиво Срби.
11. Према попису из 1840. у Хрватско је било 777.880 Хрвата, 297.747 Шокаца и 504.179 Срба. У Пожешкој и Вировитичкој жупанији и сремском делу Војне крајине (Вуковар - лупаоница ћириличних табли) није било ниједног Хрвата! Говоримо о највећем делу Славоније.
Препоруке:
43
5
10 петак, 19 август 2016 18:34
Након интонирања химни двеју држава, градоначелник Вучевић је изразио наду ...
Спори те се и даље око хералдике,а за вашу информацију СНС ради:

Привредно-политичка делегација Белорусије у посети Новом Саду
Привредно-политичка делегација републике Белорусије предвођена вицепремијером Пјотром Пјотровичем Прокоповичем је боравила и у нашем граду, а ту прилику је, у пратњи својих домаћина на челу са градначелником Милоше Вучевићем,
Препоруке:
4
19
11 петак, 19 август 2016 20:48
Srba Karanovic
Ja mislim da Vojvodinu treba ukinuti. Sve je Srbija.
Препоруке:
42
4
12 петак, 19 август 2016 23:42
...
Леп и информативан чланак. Али није сасвим јасно шта сад да се ради у вези тих симбола, усвајати их или не?
Препоруке:
13
1
13 петак, 19 август 2016 23:45
Сарајлија
И ја сам био против аутономије Војводине...и за то де се отресемо тог терета који је наметнут Србима. Но, постоји једно лукавство везано за Војводину - уколико би се укинула аутономија на територији Војводине...Хрвати и Мађари би тражили аутономију на њеном крајњем северу, где и чине већину. Овако имамо аутономију у доминантно српској покрајини. У Војводини само треба дослено проводити законе који се тичу употребе језика и писама и не дозволити да Срби буду подређени мањинама. У Новом Саду је недопустиво да се било који други језик осим српског користи званично, јер ни једна национална мањина на обухвата 15 % становништва. Власти у Београду треба да размисле о премештању одређених министарстава у Нови Сад нпр. министарство пољопривреде. Или да седиште председника републике буду у Новом Саду. Практично од Новог сада направити један од два или три главна града у Србији (главни град (седиште) за судску власт да буде у Нишу).
Препоруке:
18
5
14 субота, 20 август 2016 06:17
s.j @Сарајлија
Историја је показала да децентрализација не функционише код Срба. Њене ефекте видимо у Црној Гори, КиМ и Војводини. Да су Срби мало више времена провели на постизању националног јединства, данас бисмо имали државу која би покривала наш целокупни етнички простор. Али не, ми смо се определили за југословенски авантуру.

Војводина треба бити сместа укинута. Хрвати нису никакав политички елемент у Војводини. Мађара има нешто више, али од њиховог отцепљења нема ништа. Услед лоше економске ситуације, многи напуштају Србију, а поштовањем права и мудрим (и лукавим) управљањем ситуацијом, сепаратистичким чежња а се лако може стати на пут.

Србији је потребна девучизација и деконтаминација, потпуни заокрет у политици, препород државних институција и промене, уопште гледано, на свим нивоима. Списак тога шта не ваља и шта треба применити је дугачак.
Препоруке:
16
4
15 субота, 20 август 2016 08:55
Инспектор Торенте
Све ми ово личи на Welcome VFOR.
Препоруке:
12
4
16 субота, 20 август 2016 18:46
Zastava i grb
I da zakljucim, to sto Vojvodina ima "svoju" zastavu, pa makar bila identicna srpskoj, je dovoljno za identitet kao razliku(npr. makedonska kradja grckog identiteta ili americko "kolonizovanje" indijanskog "Washington Redskins","Chicago Black hawks, AH-64 Apache).I sa Crnogorcima smo imali "zajednicku" zastavu, pa je postao problem to sto je njihova plava plavetna, pa sada vise i nemaju plavu na zastavi, a nismo vise ni u jednoj drzavi.Dakle sama svest o tome da Vojvodina treba da ima svoju zastavu, pa makar se i ona razlikovala samo po nijansi plave boje, vec ukazuje na pojavu vojvodjanskog identiteta kao razlike spram srpskog.Da li ce promena zastave obrnuti ovaj proces, vrlo je diskutabilno, a u drzavi u kojoj postoji toliki antagonizam izmedju vlasti i naroda, mozda cak i kontraproduktivno, jer se "di su nasi novci", lako pretvara u "Vojvodina radi, Beograd se gradi".Dakle, ustav je izraz opste volje, a ne nametanje posebne kao opste, a u narodu koji je podeljen, kao nas, ustav...
Препоруке:
6
12
17 субота, 20 август 2016 18:51
Zastava i grb
...i ne moze biti izraz opste volje, vec je za veliki deo naroda nametnut.Tako se i zakonske igre oko vojvodjanske zastave, uvek javljaju kao nametanje delu populacije, sto u odredjenim okolnostima, animozitet prema vlasti, moze pretvoriti u animozitet prema Srbiji, sto se, uostalom, javlja i kod velikog broja evrosrba ili drugosrbijanaca, koji ne govore o promeni zastave ili grba, ali identifikuju se u razlici prema srpskom.
Препоруке:
4
11
18 недеља, 21 август 2016 11:20
Аркадије
@Zastava i grb
Једном успутном напоменом (npr. makedonska kradja grckog identiteta) отворила је једно озбиљно питање. Многи се баве историјом и при томе праве велику грешку: пројектују данашње стање у прошлост. Државе у средњем и старом веку нису биле националне већ приватне, власништво владара и династије. Ништа не мења на оцени карактера старих држава ни када је уместо једног владара била олигархијска власт римских патриција или грчких грађана (који су били мањина у односу на укупан број становника-робова). Скоро све тадашње државе су биле мешовитог етничког и племенског порекла (обухватале су територију који је владар покорио) и носиле су географско име, па тако и Македонија - ширила се на суседна племена и народе које је династија Карановића покорила, па најзад и на грчке крајеве. Грци су их сматрали варварима, различитог језика и културе и жестоко су им се опирали. Стога данашње грчке претензије на македонско име немају основа ни у етничком ни у језичком пореклу.
Препоруке:
26
4
19 недеља, 21 август 2016 14:25
Цвико
@Аркадије,
Ако у овој реченици "... Државе у средњем и старом веку нису биле националне већ ПРИВАТНЕ, власништво владара и династије...." речи, владара и династије заменимо са речима тајкуни, технократе, високо образовани кадрови, долазимо до слике УСА. Дакле УСА су приватна својина тајкуна и њихових технократа који за своје богаћење користе војску и подређују становнике државе личним интересима... Ми смо имали социјализам који се кретао ка комунизму и наравно на том путу се распао јер су носиоци власти били неспособни за такав пут...И куда сада идемо? Идемо ка копији УСА. Све је приватно, све се може подредити капиталу. Чак и људско достојанство под капом наметнуте хералдике. Ако Вам тако одговара, терајте. Прва позиција јесу контејнери а и тамо је ред...
Препоруке:
6
1
20 недеља, 21 август 2016 15:37
Аркадије
@Цвико
Близу си истини, али то што ти називаш "тајкуни, технократе, високо образовани кадрови" само су трећи ниво контроле. Први ниво чини банкарска мафија (некилико фамилија типа Ротшилда и Рокфелера), односно банкарски гангстери или "бангстери" као их зову у Америци. Други ниво су разни "капоређими" типа Сороша, који служе да привлаче громове, односно да скрећу пажњу са оних који су у сенци, а трећи ниво су сви остали разне "технократе", односно високи чиновници у администрацији, војсци, полицији свих нивоа, научним институцијама, банкарском систему и медијима (интернет, тв, филм итд.) - дакле комплетна контрола. Вероватно знаш, да САД немају народну банку европског типа, већ да доларе штампа приватна институција.
Препоруке:
22
0
21 недеља, 21 август 2016 17:07
Цвико
@Aркадије,
Хвала на појашњењу. Има их ко шута, па не могу свих да се сетим док пишем коментар. Али ту смо. Лепота коментарисања јесте да увек неко нешто донронамерно дода и тиме опелемени истину. Хвала још једном.
Препоруке:
9
0
22 недеља, 21 август 2016 22:21
@Arkadije
Koliko znam, ucitelj Aleksandra Makedonskog je bio Aristotel, a on nije bio "prosvetitelj" varvara.Grci nemaju pravo na makedonsko nasledje, Srbi na nasledje Srpske pravoslavne crkve i eto ti Makedonaca.
Препоруке:
2
18
23 понедељак, 22 август 2016 07:35
Аркадије
Кажеш "ucitelj Aleksandra Makedonskog je bio Aristotel, a on nije bio "prosvetitelj" varvara". Ако си Македонац, зашто пишеш латиницом. Не знам шта појашњаваш. Ја нисам нигде рекао да су Македонци били варвари, већ да су их Грци сматрали варварима, а то је термин који су користили за све не-грке, за све оне који не говоре грчки. Тако су и Римљане сматрали варварима док их Рим није покорио. Тачно је да је Аристотел био учитељ Александра Великог, чија мајка Олимпија је била Гркиња. Александров отац Филип Други је створио најјачу државу на нашем полуострву. Покорио је суседна трачка и илирска племена и планирао и да покори грчке државице, пре свега Атину. Стога је хтео да сина припреми за успешног владара и да му обезбеди најбоље образовање, па је (и на Олипијино тражење) ангажовао у то време најпаметнијег човека Аристотела Платоновог ученика. А Грци никад нису били гадљиви на новац, макар и "варварски".
Препоруке:
23
1
24 четвртак, 25 август 2016 19:27
Majstor Bob
Komunci su mnogo pogrešili što su stvarali SAPV. Velika greška! Vojvodina je odmah trebalo da bude posebna republika (sa lepim i besmislenim imenom Republika Vojvodina) ili još bolje, da srpski kroatofili Srijem dadnu kroaciji, jer je oduvijek tamo bio, Bačku braći mađaronima, a Banat... otkud znam, nekakva nemačka autonomna kneževina? To je prava stvar za razvoj demokracije! Za četvri rajh spremni!
Препоруке:
0
0
25 субота, 27 август 2016 00:35
Аутор
Ко је имао стрпљења да прочита овај текст и коментаре, препоручујем да се одмори уз епизоду "Грб и застава" екипе Државног посла:

https://www.youtube.com/watch?v=Pjh9k6jACCA&list=PLACTVlX7-E7ot5AxkiGvuy4qem8nM-Mo6&index=137
Препоруке:
3
0

Анкета

Колико ће по вашем мишљењу трајати ванредно стање у Србији?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер