петак, 02. децембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Косово и Метохија - Постојеће стање и принципи мирне реинтеграције

Kоментари (12) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 09 јул 2022 10:08
Иван Грозни
Списак лепих жеља. Оваква питања одувек су се решавала војним путем уз повољан однос снага међу великим силама.
Препоруке:
29
1
2 субота, 09 јул 2022 21:17
С. Самарџић
Све идеје у овом прилогу преузете су из Пројекта реинтеграције Косова и Метохије у уставни поредак Р. Србије - концепт посебног (уставног) закона о суштунској аутономији Косова и Метохије. Видети на сајту Покрета за одбрану Косова и Метохије. Лако је проверити и установити да у тексту дружине из Усправне Србије нема ни једне оригиналне идеје и да су оне не само преузете него и изложене без озбиљне анализе и аргументације која је дата у оригиналном тексту пројекта.
Препоруке:
14
8
3 недеља, 10 јул 2022 12:01
Драган Добрашиновић
Поштовани професоре Самарџићу,

хвала Вам што сте уложили напор и прочитали наш предлог.

Ваш коментар је у делимично истинит. Тачно је са смо у једном делу, као једну од основа за израду нашег предлога користили и предлог Покрета за одбрану Косова и Метохије. Претпостављам да сте то разумели као израз поштовања према ставовима за које сте се кроз ваш текст залагали. Такође претпостављам и да је једна од идеја аутора вашег предлога била да решења за која се залажете добију ширу подршку. Истовремено, претпостављам и да сте као човек од интелекта лишени идеје да постоји ишта што је у последњих пар хиљада година створено на свету а што се може похвалити апсолутном оригиналношћу, што, разуме се, важи и за предлог Покрета за одбрану Косова и Метохије.
Препоруке:
10
7
4 недеља, 10 јул 2022 12:03
Драган Добрашиновић
С друге стране, непријатно сам изненађен околношћу да Вам је, као проницљивом читаоцу, промакла чињеница да је кључна идеја нашег предлога "двоструки кључ" осносно аутономија унутар аутономије по систему потпуне симетрије, које у предлогу Покрета нема ни у траговима.

Друга кључна идеја, да "грађани Косова и Метохије албанске националности не учествују у парламентарним изборима који се организују на нивоу Републике Србије нити у раду органа власти Републике Србије, пошто политичка и грађанска права остварују на нивоу Покрајине", такође, ако се не варам, а не варам се, није део вашег предлога, већ управо "дружине из Усправне Србије". Ово, наравно, нису све, већ само кључне разлике између наша два добронамерна предлога за решење косовскометохијског проблема.
Препоруке:
8
8
5 недеља, 10 јул 2022 12:05
Драган Добрашиновић
У нади да је Ваш коментар последица тренутне љутње изазване недовољним удубљивањем у текст и његовом површном анализом, а никако суревњивости или зле намере, уверен да ћемо активно радити на унапређивању постојећих предлога, срдачно Вас поздрављам.
Препоруке:
9
7
6 недеља, 10 јул 2022 13:09
Слободан Самарџић
Поштовани господине Добрашиновићу,
није проблем у преузумању неких идеја, већ у томе што то у тексту нигде не пише, па оставља погрешан утисак оригиналности. Друго, обе ваше, како кажете, оригиналне идеје садржане су у Пројекту на који се позивам. Чуди ме да то нисте приметили с обзиром на обавезу пажљивог читања текста који вас је наводно инспирисао за ваш ипак неоригинални приступ.
Најзад, није реч ни о каквој сујети оригиналности, него о указивању на обавезу коректног наступа у јавности, посебно када је реч о овако изузетној теми.
Препоруке:
13
3
7 недеља, 10 јул 2022 15:40
Драган Добрашиновић
Господине Самарџићу,

Поред сличности које нису спорне, у ова два текста постоје и значајне разлике. Оне су, између осталог, видљиве у деловима који се односе на дефинисање тренутног стања, предлоге који се односе на судску заштиту припадника српског народа у последњој инстанци, царинску политику, садржај и обим међународноправног субјективитета покрајине. У све ово свако се може уверити упоређивањем ова два текста.
Препоруке:
5
11
8 недеља, 10 јул 2022 15:42
Драган Добрашиновић
Уз то, једна од кључних разлика у приступу односи се на учешће представника Албанаца са Косова и Метохије у институцијама Републике Србије. Предлогом Усправне Србије експлицитно је предвиђено да "грађани Косова и Метохије албанске националности не учествују у парламентарним изборима који се организују на нивоу Републике Србије нити у раду органа власти Републике Србије, пошто политичка и грађанска права остварују на нивоу Покрајине". Предлог Покрета за одбрану Косова и Метохије садржи решење по којем "није неопходно директно учешће изабраних представника КиМ у законодавном и извршном органу Србије (што се Владе Србије тиче, овде су предвиђени одређени изузеци)". Разлика у приступу у овом фундаменталном питању је, као што се види, прилично очигледна.
Препоруке:
4
10
9 недеља, 10 јул 2022 15:48
Драган Добрашиновић
О софистицираним детаљима који се односе на разлике у концептима аутономије унутар аутономије, у којој Покрет, из неког необичбог разлога, говори о "територијалној целовитости Покрајине", имало би смисла разговарати у формату који подразумева укрштање вечег броја аргумената.
Препоруке:
5
10
10 недеља, 10 јул 2022 20:54
Форевер Јанг
Крајње добронамеран савет за господина Добрашиновића: за Ваш покрет је много боље да признате грешку. Она је, желим да верујем нправљена из нехата, али јесте направљена. Треба се извинити Покрету за одбрану КиМ, професору Самарџићу лично, и покушати да заједно са њима направите нешто велико. То није тешко, а корисно би било за све.
Препоруке:
9
3
11 уторак, 12 јул 2022 08:30
И десети Стари Југ-Богдане
Читам коментаре и не верујем. Да ли је заиста спорно ко је први формулисао неке идеје?! Није ово научни рад, да се споримо да ли је оригиналан или не.
Право питање је зашто ови предлози нису реализовани - а одговор је да немамо чиме да мотивишемо другу страну да их прихвати.
Политика је уметност могућег, а ови предлози су тренутно много далеко од могућег.
Извините што ћу ово да напишем, али Вучић је бољи политичар од обојице. Ако је његова идеја да се Србија економски подигне и дубље повеже не би ли једнога дана била више у стању да измоли у Вашингтону и Бриселу, или не би ли дочекала да се одлучује на неком трећем месту, онда је то много смисленије, него да расправљамо о оптималном дизајну ражња јер је зец далеко у шуми.
Као да до сада Албанци нису хтели да прихвате план јер су се плашили да ће морати на српске изборе, а ова варијанта плана уклања тај камен спотицања.
Препоруке:
2
2
12 среда, 13 јул 2022 03:12
Ах
Зна се како се враћају окупиране територије, показала историја безброј пута. Било би дивно када би могло на неки други начин - рецимо плаћањем свакој илегално насељеној породици из Албаније на Косово да се врати у домицилну земљу, као што ради Немачка са Ромима са Балкана.
Када се види колике су милијарде бачене за задуживање на пројекте којима је једина сврха била "уграђивање", сигурно је да би се нашло и пара када би власт била патриотска.
У оба случаја то је први и неопходан услов па је за оба покрета боље да пораде прво на томе.
Препоруке:
3
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер