Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Pozdravna reč na otvaranju naučnog skupa "Delo Petra II Petrovića Njegoša"

Episkop Irinej   
subota, 21. mart 2009.

Po izglasavanju zakona o diskriminaciji vladika Rade prvi bi pao pod udar njegovih paragrafa, a možda bi, štaviše, Pustinjak cetinjski završio svoj kratki život kao Pustinjak haški.

 
Crkva i politika

Glas crkve

Dragoljub Žarković   
utorak, 10. februar 2009.

Kada smo poslednji put čuli glas crkve u poslovima koji nisu baš državni. Recimo, da kažu nešto o nasilju u školama i porodici, korupciji i gramzivosti, neku reč utehe za nezaposlene i bolesne... Jok, slabo ih to zanima, za razliku od pastve koju to i te kako zanima.

 
Crkva i politika

Politikina poslanica mitropolitu

Nikola Malbaški   
četvrtak, 08. januar 2009.

Nije baš uobičajeno da se u, takoreći, zvaničnim srpskim državnim novinama napada poglavar srpske pravoslavne crkve. A kada se to dogodi baš na Božić, odnosno Badnje veče, onda je reč o pravom i besprimernom skandalu, kakav se nije dešavao čak ni u vreme okupacije.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica

SPC   
nedelja, 28. decembar 2008.

Sa pravom je kazano da je ekonomska kriza povezana i sa političkom krizom; kao i to da nepoštovanje međunarodnih prava i ignorisanje Povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima - kao i gaženje pravde uopšte, rađaju političku krizu, a ova ekonomsku krizu i finansijski haos.

 
Crkva i politika

Poslovi i priključenija vladika srpskih

Jovana Gligorijević i Zoran Majdin   
petak, 19. decembar 2008.
Legenda kaže da je, videvši silesiju luksuznih automobila ispred Patrijaršije, patrijarh upitao portira čiji su, i dobivši odgovor da su se njima visokopreosvešteni dovezli, prokomentarisao "u čemu bi se tek vozili da nisu dali monaški zavet".
 
Crkva i politika

Pismo arhijerejima SPC

Vladika Grigorije   
sreda, 10. decembar 2008.

Poštujući elementarnu ljudsku logiku i elementarnu crkvenost, činilo mi se najnormalnijim da - ako je već tu molba prvoga među nama, njegovom rukom potpisana, u šta smo se svi uvjerili i jednodušno prihvatili - molbu staroga, svetoga i nemoćnoga oca uvažimo.

 
Crkva i politika

Patrijarhov zavet

Momir Turudić   
petak, 14. novembar 2008.

Mada u crkvi za patrijarha kažu da je samo "prvi među jednakima", svi znaju koliko je važno koja ličnost zauzima to mesto. Da nije tako, ne bi izbor patrijarha izazivao toliku pažnju.

 
Crkva i politika

„Ostavka” i izbor patrijarha

Miodrag M. Petrović   
četvrtak, 06. novembar 2008.

Kanonsko je načelo i crkvena praksa da obolelog patrijarha zamenjuje najstariji po hirotoniji ili rukopoloženju mitropolit. Takav je u ulozi „bljustitelja”, a ne patrijarha, što znači da je hranitelj ili čuvar patrijaraških prava dok je sprečen da ih sprovodi.

 
Crkva i politika

Patrijarh Pavle i naslednici

Jovan Janjić   
petak, 31. oktobar 2008.

Samo predočavanje patrijarhove molbe da mu se odobri povlačenje iz aktivne službe kod mnogih je podstaklo sumnje u njenu autentičnost. Jedno od pitanja koja se postavljaju jeste: Zašto je i monah koji je stalno pored patrijarha udaljen iz bolničke sobe kada je molba potpisivana? 

 
Crkva i politika

Odjeci poruka bosanskog reisa

Slobodan Durmanović   
utorak, 12. avgust 2008.

Iako zvuči još luđe od te konstatacije, vredi se ponovo zapitati i da li reisu Ceriću neko u Londonu nije možda sugerisao da poredi tamošnje „etničke grupe“ sa ovdašnjim konstitutivnim narodima

 
Crkva i politika

Put Svetog Save

Milovan Vitezović   
utorak, 10. februar 2009.

U istoriji crkvene i državne diplomatije teško je naći primer koji se može uporediti sa doslednom i dugogodišnjom diplomatijom Save Nemanjića, na njegovom putu od monaha do arhiepiskopa, koja je dovela do samostalne SPC i do slobodnog srpskog kraljevstva.

 
Crkva i politika

Saopštenje povodom predloga Statuta Vojvodine

Sinod SPC   
utorak, 10. februar 2009.

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, umoljavamo Vas da ovaj naš dopis iznesete pred Skupštinu, na kojoj će biti raspravljano o ovom pitanju, u nadi da će ovom očiglednom protivustavnom aktu poslanici uskratiti svoju saglasnost.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica episkopa Artemija

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska   
utorak, 06. januar 2009.

Sada pred Božić, mislimo da je najpotrebnije da se  kako predstavnici vlasti, tako i sav narod u celini vratimo Bogu i sebi, da počnemo da mislimo na narod i državu kao na celinu, da prestanu međusobne deobe i satiranja.

 
Crkva i politika

U ime dva oca

Glas islama   
nedelja, 21. decembar 2008.

Vijeće staraca, poznato kao Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), mozak je savremene Srbije. Krojači srbijanske političke zbilje. Oci ratova. Inspiratori etničkih čišćenja i brojnih zločina. Sanjači o Velikoj Srbiji sa opakim perima u ruci.

 
Crkva i politika

Aferim, vladiko!

Milorad Vučelić   
petak, 19. decembar 2008.

U dugogodišnjoj preciznio razrađenoj strategiji uništavanja naše zemlje, došla je po svemu sudeći na red i Srpska pravoslavna Crkva. Ulogu egzekutora na sebe je pruezeo „srpski Obama“, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

 
Crkva i politika

Prava nacionalnih zajednica i pravni status crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori

Velibor DŽomić   
sreda, 26. novembar 2008.

Nijedan pravoslavni sveštenik u Crnoj Gori nema pravo da kaže da su samo crnogorski Srbi ili samo Crnogorci vernici kanonske Pravoslavne Crkve.

 
Crkva i politika

Opet o ostavci i izboru patrijarha srpskog

Episkop Atanasije   
utorak, 11. novembar 2008.

Priča g. Miodraga M. Petrovića u tekstu ,,Ostavka i izbor patrijarha” ni crkveno-istorijski ni kanonski ne stoji, jer je „zavođenje za Goleš-planinu”, a dotični samoglasni „savetnik i stručnjak” odavno je poznat po sličnim zavođenjima.

 
Crkva i politika

Pismo uredništvu NSPM-a

Momčilo Zečević   
utorak, 04. novembar 2008.

Naime, na vašem veb sajtu video sam da ste svešteniku V. DŽomiću dali prostor da objavi nastavak svog psovačkog pamfleta uperenog prema autoru i recenzentima knjige, posebno prema meni.

 
Crkva i politika

O ''metodologiji'' i ''činjenicama'' akademika Momčila Zečevića, recenzenta i branitelja knjige-plagijata Predraga Ilića

Protojerej mr Velibor DŽomić   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Zašto je uvaženi akademik CANU iz teksta svoje diskusije izbacio ono što je izgovorio, a ubacio ono što nije izgovorio?

 
Crkva i politika

Islamski izbori za destabilizaciju Srbije

Mladen Đorđević   
sreda, 23. jul 2008.

I pored oštre i jasne podele na dve islamske zajednice, IZuS i muftija Zukorlić su bili i ostali odlučni u nameri da sebe prikažu kao jedine legitimne predstavnike muslimana u Srbiji, a izbori su trebali da budu jedan od najsnažnijih argumenata.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 Sledeća > Poslednja >>

Strana 12 od 13
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner