Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Evropska unija – hrišćanski klub ili zajednica građana

Dragan Bisenić   
nedelja, 22. novembar 2009.

Većina stanovništva, naime, već je u starim zemljama članicama, njih 15 sasvim labavo povezana sa svojim religioznim zajednicama. Brojčano, to je ipak još uvek snažna katolička zajednica.

 
Crkva i politika

Klerikalizacija društva ili odjeci klirofobije?

Nikola Knežević   
petak, 20. novembar 2009.

Pojedinim glasovima iz neoliberalnog miljea, koji već duže vreme pokušavaju da ubede javnost da se u Srbiji događa klerikalizacija društva, treba da bude jasno da je u pitanju proces revitalizacije religioznosti i duhovne svesti našeg naroda.

 
Crkva i politika

Duh sveti ili lobiranje za prvojerarha SPC

Milenko Pešić   
utorak, 17. novembar 2009.

Tada i sada kao glavni kandidati najčešće su spominjani mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi bački Irinej, žički Hrizostom, niški Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije, banjalučki Jefrem, braničevski Ignjatije…

 
Crkva i politika

Ceo svet plače, a samo on se raduje

Matija Bećković   
nedelja, 15. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a)

I sinoć kad smo odlazili od njega tražeći blagoslov, svojom već iznemoćalom rukom zakrstio je vazduh savršeno spokojnim i sigurnim pokretom da se činilo da će taj krst ostati tamo zauvek.

 
Crkva i politika

Moskovska patrijaršija uvek uz Srpsku crkvu

Arhiepiskop Ilarion   
ponedeljak, 02. novembar 2009.

Pored službene dužnosti postoji i neka potreba moje duše da lično posetim ona mesta gde je ljudima teško. Ujedno, to je podsećanje da je Ruska crkva uvek bila i uvek će biti uz Srpsku pravoslavnu crkvu u svim njenim iskušenjima.

 
Crkva i politika

Planovi o stvaranju Jugoslovenske pravoslavne crkve

Veljko Đurić Mišina   
ponedeljak, 28. septembar 2009.
Da ni naši arhijereji nisu imuni od novih „Crkava“ na telu Srpske pravoslavne crkve, potvrđuje slučaj sa ovogodišnjeg Sabora u Beogradu, kada je jedan od arhijereja pomenuo nekakvu Bosansku crkvu.
 
Crkva i politika

Amfilohije i Elton DŽon

Boško Jakšić   
subota, 26. septembar 2009.

Vladika Amfilohije je „Povorku ponosa” poredio sa Sodomom i Gomorom. Umesto da, koliko ja razumem hrišćanstvo, ponudi da pomogne „zabludeloj deci”, njegovo preosveštenstvo samo što ne preti ekskomunikacijom. Balkanska pravoslavna inkvizicija.

 
Crkva i politika

Vernici Druge Srbije

Darko Đogo   
ponedeljak, 07. septembar 2009.

Ni "druga" Srbija nije oduvijek bila lišena religijskih zanosa; u stilu Sent-Egziperija bi se moglo reći da su "svi drugosrbijanci nekada bili nacionalisti i vjernici, samo ih se mali broj danas toga sjeća". Biće da su ova "rana interesovanja" bila plod čistog političkog pragmatizma.

 
Crkva i politika

Turska ne može postati evropska država

Darko Tanasković   
četvrtak, 16. jul 2009.

Uveren sam da je osnovni razlog protivljenja učlanjenju Turske u EU to što je reč o velikoj i mnogoljudnoj muslimanskoj državi, kulturno različitoj od Evrope. Neoosmanizam jeste konstanta turske spoljne politike, a mi smo ipak posthrišćansko i sekularno društvo.

 
Crkva i politika

Mustafa Cerić i moderna vremena

Marinko M. Vučinić   
utorak, 02. jun 2009.

Već samo određivanje Bosanaca kao nacije svakako neće doprineti smirivanju političke situacije u BiH. Pri tome se srpskom narodu koji ne želi da pripada jedinstvenoj bosanskoj naciji, jer ima svoj autohtoni nacionalni identitet, utiskuje žig genocida.

 
Crkva i politika

Pogrebno slovo Patrijarhu Pavlu

Mitropolit Amfilohije   
subota, 21. novembar 2009.

Svojim nesebičnim i nenametljivim življenjem među nama, više nego li svojim riječima, ovaj Sveti Starac i cjelosni Čovjek Crkve Božje Hristove, probudio je evo ovih dana skrivenu dobrotu, čovječnost i bogoljublje i bratoljublje u hiljadama duša.

 
Crkva i politika

Učesnik i svedok istorije

Jovan Janjić   
četvrtak, 19. novembar 2009.

Da li je naš patrijarh bio živi svetac, nije na nama da sudimo. Ali možemo da svedočimo da je način na koji smo mu se obraćali - „Vaša svetosti” - zasluživao svakim svojim slovom i činom. Sad, kada je otišao tamo gde se još u mladosti uputio, ostaje nam da se pitamo: s kim smo ostali?

 
Crkva i politika

Portret patrijarha Pavla

Jovan Janjić   
nedelja, 15. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a)

Od slabašnog dečaka, kojem su palili sveću misleći da je umro, i koji je iz veronauke imao dvojku, postao je jedan od najvećih duhovnika svoga vremena, za kojeg je agent FBI glasno rekao: “Ovo je svetac koji hoda!”

 
Crkva i politika

Papski udar na Anglikansku crkvu

Hans King   
ponedeljak, 02. novembar 2009.

Ali, papa Benedikt po svaku cenu hoće da obnovi rimsku imperiju. Ne daje nikakave koncesije anglikanskoj zajednici, već hoće da zauvek održi srednjevekovni rimski centralistički sistem. Čak iako to onemogući jedinstvo hrišćanskih Crkava u fundamentalnim pitanjima.

 
Crkva i politika

Govor prilikom uručenja ordena Svetog Save Dmitriju Medvedevu

Mitropolit Amfilohije   
četvrtak, 22. oktobar 2009.

Vi, mnogopoštovani gospodine Predsedniče, hodite stopama Vaših velikih predaka, kako Vašim dolaskom,  tako i Vašim i Vaše Države Rusije nepokolebivim stavom i zaštitom celovitosti Srbije.

 
Crkva i politika

Udruženi zločinački poduhvat protiv mitropolita Amfilohija i SPC

Boško Obradović   
subota, 26. septembar 2009.

Pokrenuta je čitava medijska mašinerija: predstavnici vlasti i najveći mediji našli su se u udruženom poduhvatu da pokažu da iza sveukupnog nasilja i svih desničarskih organizacija stoji SPC i mitropolit Amfilohije lično.

 
Crkva i politika

Objašnjenje "pojašnjenja" episkopa Artemija

Episkop Irinej   
petak, 11. septembar 2009.

Naknadna pamet ovde ne pomaže. Rečeno je što je rečeno. Nije, nažalost, rečeno prvi put u izjavama vladike Artemija. Biću radostan, a Bogu i njemu blagodaran ako bude poslednji put jer je zaista bolno, nekorektno, neistinito.

 
Crkva i politika

Kraj velike prevare u Međugorju

E. Majkl DŽons   
petak, 31. jul 2009.

Sadašnji papa potpuno se slaže sa tim da su takozvana prikazanja u Međugorju prevara. Međugorje je bio izum otpadničkih i pobunjeničkih grupa franjevačkih sveštenika koje su se bogatile od ove prevare po cenu jedinstva crkve i dobrih odnosa sa pravoslavcima.

 
Crkva i politika

Kako je SPC pojela vojvođanske dabrove

Slobodan Antonić   
petak, 10. jul 2009.

Uzrok nestanka vojvođanskih dabrova je pravoslavlje. Naime, `životinje koje iz vode izlaze`, po nekakvim blesavim tumačenjima, ne mogu biti mrsna hrana, te su dozvoljene u vreme posta. Tako "mantijaši" uobraze nešto, ponesu noževe i pokolju sve dabrove po Vojvodini! 

 
Crkva i politika

Bosanci postaju nacija

Mustafa Cerić   
utorak, 02. jun 2009.

Uvjeren sam da će Bosnom vladati Bosanci. Moderno poimanje nacije nije zasnovano na plemenu ili etnicitetu nego na principu države. Bosna također mora imati svoje ime i prezime, i u europsku porodicu naroda, ona ne može ući tek tako, s nadimkom koji ne odražava njen identitet.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 Sledeća > Poslednja >>

Strana 12 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner