Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Krst, špric i lopata

Nikola Tanasić   
nedelja, 31. maj 2009.

SPC ne moramo poštovati, možemo je osuđivati, čak i nipodaštavati, dokle u tome zadržavamo meru ukusa i dostojanstva. Ali kada Crkvu proglasimo za veće zlo od narkomanije, mi imamo zaista krupan problem. A upravo to čine sve one novine i TV stanice koje ne ulaze u raspravu koliko je droga prisutna u školama.

 
Crkva i politika

Majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora i novi sporovi unutar SPC

Jelena Tasić   
subota, 30. maj 2009.

U Crkvi mnogi smatraju da će presudnu ulogu imati odnos mitropolita Amfilohija i vladike bačkog Irineja (Bulovića), koji je dosad konce uglavnom povlačio iz senke.

 
Crkva i politika

Kosovski identitet nije mazohizam poraza, već opredeljenje za život

Vladika Porfirije   
utorak, 21. april 2009.
To nije samo neki istorijski događaj, nije ni vezanost za zemlju, za teritoriju, a još manje mitska epopeja. Pre svega, zavet treba shvatiti kao moralni imperativ: „Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“.
 
Crkva i politika

Mogu li kapitalizam i pravoslavlje zajedno

Georgije I. Mandzaridis   
subota, 18. april 2009.

Tumačenje istorije na osnovu ekonomije nije valjano. To tumačenje korisno je za ona društva koja kao najvažniji cilj imaju ekonomiju, kao što je moderno društvo. Dublji uzrok nije kapitalističko korišćenje ekonomije, već „duh“ kapitalizma.

 
Crkva i politika

Put Svetog Save

Milovan Vitezović   
utorak, 10. februar 2009.

U istoriji crkvene i državne diplomatije teško je naći primer koji se može uporediti sa doslednom i dugogodišnjom diplomatijom Save Nemanjića, na njegovom putu od monaha do arhiepiskopa, koja je dovela do samostalne SPC i do slobodnog srpskog kraljevstva.

 
Crkva i politika

Saopštenje povodom predloga Statuta Vojvodine

Sinod SPC   
utorak, 10. februar 2009.

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, umoljavamo Vas da ovaj naš dopis iznesete pred Skupštinu, na kojoj će biti raspravljano o ovom pitanju, u nadi da će ovom očiglednom protivustavnom aktu poslanici uskratiti svoju saglasnost.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica episkopa Artemija

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska   
utorak, 06. januar 2009.

Sada pred Božić, mislimo da je najpotrebnije da se  kako predstavnici vlasti, tako i sav narod u celini vratimo Bogu i sebi, da počnemo da mislimo na narod i državu kao na celinu, da prestanu međusobne deobe i satiranja.

 
Crkva i politika

U ime dva oca

Glas islama   
nedelja, 21. decembar 2008.

Vijeće staraca, poznato kao Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), mozak je savremene Srbije. Krojači srbijanske političke zbilje. Oci ratova. Inspiratori etničkih čišćenja i brojnih zločina. Sanjači o Velikoj Srbiji sa opakim perima u ruci.

 
Crkva i politika

Aferim, vladiko!

Milorad Vučelić   
petak, 19. decembar 2008.

U dugogodišnjoj preciznio razrađenoj strategiji uništavanja naše zemlje, došla je po svemu sudeći na red i Srpska pravoslavna Crkva. Ulogu egzekutora na sebe je pruezeo „srpski Obama“, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

 
Crkva i politika

Prava nacionalnih zajednica i pravni status crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori

Velibor DŽomić   
sreda, 26. novembar 2008.

Nijedan pravoslavni sveštenik u Crnoj Gori nema pravo da kaže da su samo crnogorski Srbi ili samo Crnogorci vernici kanonske Pravoslavne Crkve.

 
Crkva i politika

Što vam se šapne na uho, propovedajte sa krovova

Vladika Porfirije   
subota, 30. maj 2009.

Možda zvuči čudno, ali narkomanija otkriva neutoljivu i neugasivu metafizičku žeđ čovekovu za smislom i ljubavlju. Jedino Bog može da zadovolji i ispuni ovu potrebu. Bez Boga, kod narkomana se više nego kod drugih vidi osećaj usamljenosti i praznine.

 
Crkva i politika

Cerić deli muslimane

Darko Tanasković   
ponedeljak, 25. maj 2009.

Reis-ul-ulema Cerić i njegov domaćin, muftija Zukorlić, kao diskriminaciju doživljavaju upravo nastojanje države da se prema svim svojim građanima muslimanske vjeroispovesti, a ne samo prema onima koji slijede njih dvojicu, odnosi s jednakim uvažavanjem.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica: Svet se pretvara u fabriku lažnog sjaja i prolaznih vrednosti

SPC   
subota, 18. april 2009.

Danas milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu. Zar se danas često ne govori da čovek i bez neba može mirno da hodi po zemlji?

 
Crkva i politika

Pozdravna reč na otvaranju naučnog skupa "Delo Petra II Petrovića Njegoša"

Episkop Irinej   
subota, 21. mart 2009.

Po izglasavanju zakona o diskriminaciji vladika Rade prvi bi pao pod udar njegovih paragrafa, a možda bi, štaviše, Pustinjak cetinjski završio svoj kratki život kao Pustinjak haški.

 
Crkva i politika

Glas crkve

Dragoljub Žarković   
utorak, 10. februar 2009.

Kada smo poslednji put čuli glas crkve u poslovima koji nisu baš državni. Recimo, da kažu nešto o nasilju u školama i porodici, korupciji i gramzivosti, neku reč utehe za nezaposlene i bolesne... Jok, slabo ih to zanima, za razliku od pastve koju to i te kako zanima.

 
Crkva i politika

Politikina poslanica mitropolitu

Nikola Malbaški   
četvrtak, 08. januar 2009.

Nije baš uobičajeno da se u, takoreći, zvaničnim srpskim državnim novinama napada poglavar srpske pravoslavne crkve. A kada se to dogodi baš na Božić, odnosno Badnje veče, onda je reč o pravom i besprimernom skandalu, kakav se nije dešavao čak ni u vreme okupacije.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica

SPC   
nedelja, 28. decembar 2008.

Sa pravom je kazano da je ekonomska kriza povezana i sa političkom krizom; kao i to da nepoštovanje međunarodnih prava i ignorisanje Povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima - kao i gaženje pravde uopšte, rađaju političku krizu, a ova ekonomsku krizu i finansijski haos.

 
Crkva i politika

Poslovi i priključenija vladika srpskih

Jovana Gligorijević i Zoran Majdin   
petak, 19. decembar 2008.
Legenda kaže da je, videvši silesiju luksuznih automobila ispred Patrijaršije, patrijarh upitao portira čiji su, i dobivši odgovor da su se njima visokopreosvešteni dovezli, prokomentarisao "u čemu bi se tek vozili da nisu dali monaški zavet".
 
Crkva i politika

Pismo arhijerejima SPC

Vladika Grigorije   
sreda, 10. decembar 2008.

Poštujući elementarnu ljudsku logiku i elementarnu crkvenost, činilo mi se najnormalnijim da - ako je već tu molba prvoga među nama, njegovom rukom potpisana, u šta smo se svi uvjerili i jednodušno prihvatili - molbu staroga, svetoga i nemoćnoga oca uvažimo.

 
Crkva i politika

Patrijarhov zavet

Momir Turudić   
petak, 14. novembar 2008.

Mada u crkvi za patrijarha kažu da je samo "prvi među jednakima", svi znaju koliko je važno koja ličnost zauzima to mesto. Da nije tako, ne bi izbor patrijarha izazivao toliku pažnju.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 Sledeća > Poslednja >>

Strana 13 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner