Početna strana > Debate > Crkva i politika > Objašnjenje "pojašnjenja" episkopa Artemija
Crkva i politika

Objašnjenje "pojašnjenja" episkopa Artemija

PDF Štampa El. pošta
Episkop Irinej   
petak, 11. septembar 2009.

Na zvaničnoj Internet-prezentaciji Eparhije raško-prizrenske pojavila se 10. septembra izjava Preosvećenog Episkopa dr Artemija kojom on „pojašnjava” svoj odgovor na poslednje pitanje iz njegovog intervjua Politici od 8. septembra. Tu izjavu — u slobodnoj, ali korektnoj interpretaciji — prenosi Politika u kratkom tekstu pod naslovom Episkop Artemije: O crkvenoj zavisnosti Patrijaršije, potpisanom inicijalima B. M. (11. septembar 2009, str. 6).

Po vladici Artemiju, njegov odgovor se odnosi na manastir Pećku Patrijaršiju, a ne na Srpsku Patrijaršiju kao sinonim Srpske Pravoslavne Crkve, odnosno Svetog Sinoda, jer Pećka Patrijaršija „direktno zavisi od crkvene vlasti u Beogradu” i jer je „upravo o Pećkoj Patrijaršiji bilo reči u prethodnoj rečenici i ta dva pitanja su vezana”. Vladika Artemije je, kako tvrdi, hteo da kaže da „Pećka Patrijaršija zavisi direktno od crkvenih vlasti u Beogradu”, a nije imao u primisli da govori o beogradskoj Patrijaršiji i njenoj zavisnosti od vlasti u Beogradu (podvlačenja moja).

Ovo „pojašnjenje” je krajnje neubedljivo, sumnjivo, upravo — čemu bežati od pravog izraza? — lažno kao i čitava izjava koju navodno „pojašnjava”. Žalim što sam primoran da, u javnom razgovoru, kažem da je moj brat episkop pribegao providnom, neveštom i nemudrom sofizmu, pa i jeftinom verbalnom triku.

Pogledajmo ponovo završni deo intervjua novinarke Biljane Mitrinović sa vladikom Artemijem!

Na njeno pitanje kako se to igumanija Pećke Patrijaršije „odlučila da potpiše ugovor bez konsultacija sa nekim”, Preosvećeni odgovara: „Možda je imala konsultacije sa Patrijaršijom u Beogradu” (podvlačenje moje). Sledeće — i poslednje — pitanje Politikine novinarke glasi: „Da li ste se vi konsultovali sa Patrijaršijom u Beogradu?” Na to Vladika odgovara: „Ne. Patrijaršija zavisi direktno od vlasti u Beogradu” (podvlačenje moje). Tu je i kraj intervjua.

Više je nego očigledno sledeće: u „prethodnoj rečenici” nije reč o Pećkoj Patrijaršiji (manastiru), kako on tvrdi, nego upravo o Patrijaršiji srpskoj („beogradskoj”, kaže vladika Artemije). Dakle: Pećka Patrijaršija (manastir, lavra) imala je, možda, konsultacije sa Patrijaršijom u Beogradu (centralna tela Srpske Crkve). Trećega nema! Više je nego očigledno da preosvećeni g. Artemije, odmah pošto je spomenuo Patrijaršiju u Beogradu, upravo na nju i misli kada tvrdi da „Patrijaršija zavisi direktno od vlasti u Beogradu”.

U njegovom intervjuu, prosto-naprosto, ne postoji rečenica „Pećka Patrijaršija zavisi od crkvenih vlasti u Beogradu” niti njoj ima mesta u kontekstu intervjua. On, uostalom, ne poriče autentičnost teksta intervjua objavljenog u Politici od 8. septembra.

Naknadna pamet ovde ne pomaže. Rečeno je što je rečeno. Nije, nažalost, rečeno prvi put u izjavama vladike Artemija. Biću radostan, a Bogu i njemu blagodaran ako bude poslednji put jer je zaista bolno, nekorektno, neistinito. Nije smak sveta ako čovek, u afektu ili prosto bez razmišljanja, kaže nešto pogrešno i štetno. To se ne dešava samo vladici Artemiju. Dešava se i meni — i svakome.

„Ako neko u reči ne greši, taj je savršen čovek...” (Jak. 3,2).

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner