Početna strana > Debate > Crkva i politika > Tako je govorio patrijarh Irinej - Jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Sve okupacije prođu, ono što se pokloni za sva vremena je izgubljeno
Crkva i politika

Tako je govorio patrijarh Irinej - Jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Sve okupacije prođu, ono što se pokloni za sva vremena je izgubljeno

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
subota, 21. novembar 2020.

U svom ne već ni tako kratkom životu imao sam samo tri patrijarha. I svaki je na svoj način bio veliki. (A onaj fizički najmanji među njima već je duboko i trajno upisan u nacionalnom kolektivnom sećanju.) Hram Svetog Save njihovo je zajedničko delo, a Kosovo i Metohija zajednička briga.

Nije lako bilo biti patrijarh posle Pavla. Ali ovde sabrane reči i misli patrijarha Irineja na temu Kosova i Metohije pokazuju da je po tom (ključnom!) kriterijumu i najvažnijem testu bio dostojan trona Svetog Save.

Nadajmo se da će se to moći reći i za njegovog naslednika.

HVALA Vam Vaša Svetosti. Počivajte u miru.

Đorđe Vukadinović


Patrijarh Irinej: Jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije - to je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo

Jedini dogovor koji Srpska pravoslavna crkva prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije”, rekao je za portal Nova.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom”, rekao je za naš portal poglavar SPC, dodajući da, ukoliko usledi poziv, oni će se uključiti u pregovore oko Kosova.

 “Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

“To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda”, poručio je za Nova.rs patrijarh Irinej.

Podsetimo, prethodnih nedelju dana su intezivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva rudna razgovora održana je u Vašingtonu,  gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti parafirali “istorijski sporazum” o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik najmoćnije države sveta Donald Tramp. Nakon toga, usledili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

(8. septembar 2020)


Patrijarh Irinej: Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije - bez kojeg Srbija nije Srbija

Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana za Nova.rs patrijarh Irinej.

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati. On je za Nova.rs rekao da će SPC i dalje insistirati na stavu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

“Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno”, naveo je Irinej.

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

“Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena ogromna krv od Vidovdana do danas”, rekao je on, opisujući Kosovo kao “svetu zemlji za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda”.

Manastir Manasija, freska "Sveti ratnici" 

Irinej je istakao da će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

“Sutra ćemo ceo dan posvetiti ovom prazniku. Biće reči, govora i propovedi. Svaka crkva će na adekvatan način obeležiti ovaj praznik”, poručio je srpski patrijarh za naš portal.

Podsetimo, prethodnih dana su intezivirani napori za obnovu dijaloga Beograda i Prištine povodom rešavanja statusa Kosova. Tim povodom, Srbiju je u ponedeljak posetio Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, dok je sastanak dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Beloj kući, planiran za 27. jun, otkazan zbog optužbe koju je protiv Tačija pokrenulo Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine.

(27. jun 2020.)


Patrijarh Irinej: Očekujemo veliku pomoć ruskog naroda i RPC da se nađe najbolje rešenje i očuva KiM u sastavu Srbije

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, istakao je da očekuje pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje i očuva se Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

Šef ruske diplomatije je istakao da će se Rusija uvek boriti za interese pravoslavne crkve i za promovisanje daljih vrednosti mirovnih ideja i rešavanja svih problema sa kojima se danas suočava pravoslavni svet.

Lavrov je ukazao na to da danas na Balkanu i drugim svetskim regionima situacija ne postaje mnogo mirnija i postoji mnogo mogućnosti za zaoštravanje.

Prema njegovim rečima, to se dešava na Bliskom istoku, severu Afrike, a odjek tih dešavanja se sve više oseća na evropskom kontinentu.

"Tokom tih konflikata pojačavaju se radikalna raspoloženja koja prerastaju u ekstremističke napade između ostalog i na hrišćane", kazao je Lavrov.

Dodaje da se situacija komplikuje sa dosta, kako je naveo, agresivnom promocijom Zapada neoliberalnih vrednosti koje pokušavaju, smatra šef ruske diplomatije, da nametnu ostalima.

Lavrov kaže da u takvoj situaciji svaka odgovorna država treba da se bori za očuvanje svoje istorije, kulture, tradicije.

Ističe da Rusija, zajedno sa Srbijom i drugim svojim saveznicama, nastavlja to da radi.

"U tim uslovima, naši napori se ujedinjuju sa naporima drugih pravoslavnih crkava koje su vekovima ne samo očuvale svoje tradicije, nego učestvuju u njihovom očuvanju i danas", naglasio je Lavrov.

Kako kaže, to se ne sviđa svima, pre svega onima koji pokušavaju da nametnu svoja unikatna pravila.

"Zato su se pojačali napadi na pravoslavne crkve i zato u takvoj situaciji pravoslavne crkve treba da budu jake, po onome čemu su bile čuvene - po silini svog duha, da očuvaju i sačuvaju svoje vrednosti", zaključio je Lavrov.

Patrijarh je kazao da su tokom sastanka razgovarali o problemima srpskog naroda i srpske crkve.

"Očekujemo punu pomoć, ne samo sada, već ono što se dešavalo u prošlosti, dešava se i danas i nadamo se da ćemo se dogovarati do kraja, dokle god postojimo", kazao je Irinej.

Dodao je da sa radošću SPC očekuje oktobar kada će doći predsednik Rusije i patrijarh Moskovski, da prisustvuju osvećenju novog Hrama posvećenog Svetom Savi na Vračaru.

"Očekujemo veliku pomoć od ruskog naroda i ruske crkve da nađemo najbolje rešenje i očuvamo KiM", naglasio je Irinej.

Lavrov je danas pre podne doputovao u Beograd, a pre sastanka sa patrijarhom SPC sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Nakon sastanka u Predsedništvu, predsednik Vučić kazao je na konferenciji za novinare da je od Rusije zatražio i podršku za Srpsku pravoslavnu crkvu čiji je, kako je naveo, opstanak u regionu ugrožen.

Vučić je takođe izrazio uverenje da će dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina na otvaranje Hrama Svetog Save na Vračaru dodatno osnažitti poziciju naše zemlje i crkve.

Inače, Ruska Federacija je jedan od najvećih donatora izgradnje i ukrašavanja Hrama Svetog Save u Beogradu.

Tokom posete Beogradu, Lavrov će danas zajedno sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem položiti vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

(18. jun 2020.)


Patrijarh Irinej: Kosovo je sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći ni po cenu života, stići će nas kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je da se Srbija ne sme odreći Kosova, kao i da je srpskom narodu potrebno jedinstvo umesto podela koje ohrabruju neprijatelje.

"Kosovo je sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života", rekao je patrijarh Irinej na proslavi slave hrama Svetog Save u Kraljevu.

Kako je prenela je Informativna služba SPC, patrijarh je rekao da Srbiji mogu da otmu Kosovo i da su ga oteli i Turci "pa smo posle 500 godina uspeli da ga vratimo", a kako je dodao "u poslednje vreme ta misao o neodricanju od Kosova se čuje i od naših vođa".

"To nas raduje, to raduje naše svetitelje i manastire na Kosovu. Ne uzdamo se mnogo u pomoć svetskih moćnika, već u pomoć naših svetitelja koji su se na Kosovu i Metohiji podvizavali. Oni će nam biti verni pomoćnici, ako se budemo trudili", rekao je patrijarh Irinej.

Kako je patrijarh još dodao, "ako želimo da u ovome svetu imamo kao narod neko mesto", treba "da budemo jedno".

"To jedinstvo se temelji u dobru, jer u suprotnom nije utemeljeno i ne traje. Danas nam je ono potrebno, umesto podela i svadja koje ohrabruju naše neprijatelje. U tome je njihova moć, a naša nemoć. Zato se molimo Gospodu da nam usadi veru kao temelj svih vrlina", naveo je patrijarh Irinej.

Kako je rekao, "bez vere smo kao pojedinci ništavni, ne samo pred Bogom nego i pred ljudima".

"Jedinstvo se ostvaruje kroz ljubav, pa se molimo Gospodu da nam ovu vrlinu daruje u svetu punom duboke mržnje. Hlađenje ljubavi prema Bogu ima za posledicu mržnju ljudi jednih prema drugima", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju sa arhijerejima tokom zasedanja Sabora koje je u petak započelo u manastiru Žiča, a trebalo bi u subotu da bude nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

 

(11. maj 2019.)


Patrijarh Irinej: Srpski narod ne može da se pomiri sa time da Kosovo bude izvan Srbije

Patrijarh srpski Irinej kazao je da srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije i da to, kako je naveo, "u našu glavu ne može da uđe".

"Da carski Prizren, u kome su carovali Milutin i Dušan. Da Pećka patrijaršija, koja je zvanična rezidencija srpskog patrijarha i srpske crkve bude izvan Srbije, to u našu glavu ne može da uđe", ocenio je Irinej za portal sabornik.net.

On je ocenio da je srpska "velika tragedija" to što nije ništa učinjeno da se narod koji je 1999. godine proteran vrati na Kosovo.

"Mnogi žele, ali nemaju gde", rekao je Irinej. 

Ja kad sam prvi put došao u Prizren, tamo je bilo 16.000 Srba, sada ih ima 20 duša. Tako je i u Prištini i u Peći i u Đakovici

Irinej je kazao da je prošle godine bio na Kosovu i da je obišao veći deo teritorije.

"To nije život. To je život bez slobode i bez ikakve nade u neku bolju budućnost. Ali se bore i žele da ostanu. A sa druge strane, vlasti čine sve da ih tamo bude manje", rekao je Irinej.

On je rekao da su Albanci "na način koji su primenili osvojili Kosovo", ali je istakao da ga nisu osvojili ni u ratu, nego "blagodareći svetskim prijateljima" koji su mu omogućili da se nasele na Kosovu.

"U tome ih je u mnogome pomagao svet, da ne kažem koje države. Tako danas, ja kad sam prvi put došao u Prizren, tamo je bilo 16.000 Srba, sada ih ima 20 duša. Tako je i u Prištini i u Peći i u Đakovici", rekao je on.

Jedino je rešenje da se povuče Zakon o slobodi veroispovesti

 Ne vidim o čemu bi se pregovaralo sa Vladom Crne Gore pošto je jedino rešenje da se povuče Zakon o slobodi veroispovesti, izjavio je patrijarh SPC Irinej i izrazio brigu da ne dođe eventualno do fizičkih obračuna sa narodom i prolivanja krvi pošto, kako kaže, postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti.

On navodi da ono što je Đukanović učinio, to je ne samo nezakonito, već i protiv svake pameti. "On atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske, kao što su Ostrog, Cetinjški manastir, Morača i druge svetinje", naveo je Irinej. 

Ono što je Đukanović učinio, to je ne samo nezakonito, već i protiv svake pameti. "On atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske, kao što su Ostrog, Cetinjški manastir, Morača i druge svetinje

Podseća da Đukanović tvrdi da je to bila državna imovina do 1918. godine koja je navodno kasnije preslsa u srpske ruke.

"To nije istina i ne samo da to nije istina, nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez sprske crkve CG danas ne bi ni postojala, to je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari CG i to što se dešava tamo jesu mirne demonstracije, koje su molitvene i odvijaju se na jevanđelski način, nikoga ne ugrožavajući već moleći se Bogu u svojim svetinjama i čineći litije da skrenu pažnhu vlastima", rekao je Irinej.

 

06. mart 2020.


Patrijarh Irinej u Kosovskoj Mitrovici: Sve okupacije prođu, ono što se pokloni za sva vremena je izgubljeno

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej danas je u porti Hrama sveti Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici pozvao Srbe na slogu, jedinstvo i istrajnost i da ostanu na Kosovu i Metohiji, jer je, kako je rekao, to srpska zemlja koja ne može biti tuđa.

Patrijarh je pred velikim brojem građana kazao da oni moraju doneti „sudbonosnu odluku“ da ostanu gde su i da to nije odluka pojedinca, već srpskog naroda.

„Nismo mi upali na ovu zemlju ili je oteli od nekoga, već nam je ovu zemlju Bog darovao i zato ono što nam je gospod darovao moramo da čuvamo i duhovno i moralno uvećamo i takvo ostavimo u nasleđe onima koji dolaze posle nas“, naveo je.

I danas je, kao i u svim obraćanjima do sada tokom ove posete, izneo decidan stav SPC protiv etničke podele Kosova i pozvao je Srbe da budu jedinstveni i da ostanu na Kosovu i Metohiji, uprkos predlozima o podeli ili nekom kompromisnom rešenju.

Ostanite na KiM, uprkos predlozima o „podeli“ ili nekom „kompromisnom rešenju“ - to ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi

„Danas se ovde spominje, polaze od nekih ljudi, kako Kosovo treba ili podeliti, ili neki kompromisom rešiti, ili na kraju ima i takvih, na žalost, koji kažu da Kosovo treba da skinemo kao neki jaram s leđa. To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko a daleko su od svega onoga što je srpsko“, istakao je Patrijarh u obraćanju javnosti, u prisustvu poslanika i funkcionera Srpske liste.

„Mi ne možemo da zamislimo, a ja sam 20 godina živeo u Prizrenu da moj Prizren ode nekom drugom, da ga poklonimo… Ko poklanja kuću svoju, nego je čuva kao dar božji?!“ – postavio je pitanje Patrijarh.

Govoreći o kompromisu Beograda i Prištine, kaže: „Da Kosovo ostane u Srbiji i narodu albanskom, da im se da puno prava, dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik, svoje pravo“, te da „zemlja srpska ne može biti tuđa nego srpska“.

Poglavar SPC je rekao i da je „ono što se pokloni za sva vremena izgubljeno“, da se „za sve okupacije nađe rešenje i da je to stav Srpske pravoslavne crkve od kojeg se neće odustati".

 

„Istina je da ono što se da i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno. Okupacija ne traje večno, nađe se drugo rešenje. To je stav crkve naše, ne odstupamo, tu smo sa vama, borimo se sa svim dopustivim sredstvima da se borimo i branimo“ – kaže Irinej.

Na svaki mogući način, dopuštenim sredstvima, borićemo se i ubeđivati one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo, da promene mišljenje. Hvala Bogu ima znakova da se nešto menja i u našu korist, da Srbi i Srbija ovom, drugom kosovskom prilikom sačuva ove blagoslovene prostore pored grobova svojih, da pobedi pravda, istina, zakon i poredak koji Bog blagosilja“, zaključio je Patrijarh svoju besedu pred hramom Sv. Dimitrija.

On je kazao i da se raduje jer se uverio da Kosovo nije prazno, da u njemu ima Srba, a da ga je posebno obradovalo što se veliki broj dece rađa.

Među okupljenima ispred Hrama svetog Dimitrija bili su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Tokom posete Kosovu patrijarh Irinej je posetio i rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obratio se studentima koji su došli da ga dočekaju a potom i ručao sa njima u studentskoj menzi.

(16. april 2019.) 

(NSPM, Agencije)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner