Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Integralni tekst Atinske deklaracije o podršci Ukrajini, usvojene na Samitu EU-Zapadni Balkan, 22. avgusta 2023.
Dokumenti

Integralni tekst Atinske deklaracije o podršci Ukrajini, usvojene na Samitu EU-Zapadni Balkan, 22. avgusta 2023.

PDF Štampa El. pošta
Dokumenti   
nedelja, 27. avgust 2023.

„Mi, predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Maja Sandu, predsednik Volodimir Zelenski, predsednik Jakov Milatović, premijer Kirjakos Micotakis, premijer Jon-Marsel Čolaku, premijer Aljbin Kurti, predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto, premijer Dimitar Kovačevski, premijer Nikolaj Denkov, premijer Andrej Plenković, u prisustvu predsednika Evropskog saveta i predsednice Evropske komisije, sastali smo se danas u Atini, 20 godina posle istorijskog samita EU – Zapadni Balkan u Solunu, i izdali sledeće saopštenje:

1. Ruska invazija na Ukrajinu je ključni trenutak za Evropu, koji stvara novi nivo svesti o zajedničkim principima, jedinstvu i zajedničkoj budućnosti u okviru EU. Ovo je kritično vreme za bezbednost, mir i stabilnost našeg evropskog kontinenta. Zakoni i principi koji su tako dugo doprinosili stabilnom i predvidivom evropskom bezbednosnom poretku narušeni su i ponovo smo svedoci ispoljavanja katastrofalnih posledica revizionizma.

2. Suočeni s ruskom agresijom, izražavamo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrednostima demokratije i vladavine prava.

3. U našim razgovorima danas u Atini, izrazili smo podršku i zahvalnost za iskrene napore ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u postavljanju principa mira u skladu sa Poveljom UN, u njegovoj formuli mira. Takođe smo pozdravili napore Generalne skupštine UN u promovisanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

4. Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i svi odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost.

5. Pre 20 godina, na samitu u Soluni priznato je da Zapadni Balkan pripada EU. Čvrsto verujemo da je ta izjava danas relevantnija nego ikada. Eskalirajući agresorski rat protiv Ukrajine otkrio je hitnu potrebu za snažnom, otpornom i inkluzivnom EU kao kamenom temeljcem mira i prosperiteta među našim narodima u ovim izazovnim vremenima.

6. Naglašavamo da Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, geografski susedi članica EU, imaju zajedničko evropsko nasleđe, istoriju i budućnost definisanu zajedničkim mogućnostima i izazovima. Kao strateško ulaganje u mir, sigurnost i stabilnost u Evropi, važno je da ovi regioni budu prihvaćeni kao punopravne članice evropske porodice.

7. Danas smo u Atini razgovarali o putu napred, kako bi smo ostvarili ovu viziju Evrope. Istakli smo važnost da postavimo sebi za cilj završetak vizije EU obogaćene Zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Istakli smo potrebu da se obnovi i ponovo stavi fokus na proces proširenja koji je opipljiv i kredibilan, bez prečica do postavljenih uslova. Izrazili smo posvećenost da podržimo Ukrajinu i Moldaviju da preduzmu naredne korake u svom pristupnom procesu čim završe neophodne reforme.

8. Čvrsto verujemo da je 20 godina posle Solunskog samita i u svetlu nove geopolitičke realnosti, došlo vreme da se usvoji hrabri i ambiciozni krajnji cilj koji će poslužiti kao vodič, inspiracija i okvir.“

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner