Početna strana > Hronika > Aleksandar Konuzin: Rusija će štititi stavove Srbije u Međunarodnom sudu
Hronika

Aleksandar Konuzin: Rusija će štititi stavove Srbije u Međunarodnom sudu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03. avgust 2009.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas Tanjugu da će zvanična Moskva braniti stavove Srbije u Međunarodnom sudu pravde, kada bude počela javna rasprava o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Branićemo stavove Srbije u toj debati, jer su oni u skladu sa međunarodnim pravom”, izjavio je Konuzin.

On je podsetio da je Rusija je od samog početka blisko sarađivala sa Srbijom kada se radi o procesu pred Međunarodnim sudom pravde.

„U stalnom smo kontaktu s našim srpskim kolegama i usklađujemo naše pozicije. Kada u Međunarodnom sudu pravde bude počela javna rasprava, Rusija neće ostati po strani”, rekao je ruski ambasador.

Osvrćući se na pisanje pojedinih kosovskih dnevnika koji su u prvi plan iznosili činjenicu da Rusija nije komentarisala mišljenja koja su sudu dostavile druge zemlje, Konuzin je ukazao da, kada je reč o sudskoj raspravi, postoje strategija i taktika.

„To što Rusija nije učestvovala u razmatranju mišljenja drugih zemalja deo je taktike, a strategija je ostala ista”, naglasio je ruski ambasador.

Javna rasprava o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije počeće 1. decembra, a u njoj će pravo na izlaganja, saopštenja i komentare imati sve zemlje članice UN, bez obzira da li su u ranije dostavile pisane podneske s argumentacijom i replike.

Privremene vlasti u Prištini imaju, takođe, pravo na usmeno obrazloženje podneska i odgovora na argumentaciju protivnika secesije.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner