Početna strana > Hronika > Vučić: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Predsednik Rusije iskoristio reči Zapada o Kosovu pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Srbija je na evropskom putu, ali čuvamo tradicionalna prijateljstva
Hronika

Vučić: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Predsednik Rusije iskoristio reči Zapada o Kosovu pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Srbija je na evropskom putu, ali čuvamo tradicionalna prijateljstva

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. septembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Bez mira nema razvoja

Vučić je poručio da veruje da su svi okupljeni na Generalnoj skupštini UN svesni da nema razvoja bez mira, citirajući Nelsona Mandelu koji je rekao da je mir najmoćnije oružje za razvoj koje iko može da ima.

“Moramo verovati u to i zajednički raditi na tome“, rekao je Vučić, dodavši da je potreban razgovor - “da slušamo i trudimo se da čujemo i razumemo jedni druge“.

Mir nema alternativu, kaže Vučić.

Na kraju je predstavnike svih zemalja članica UN pozvao da uzmu učešće u održavanju svetske izložbe EKSPO 2027. u Beogradu, ukazujući na to da je srpska prestonica i njihova kuća.

“Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost“, rekao je Vučić.

Dodao je da je govorio duže nego što je bilo zatraženo, ali da je smatrao da ima isto pravo koje su velike zemlje dale sebi.

Maksimalni napori za stabilnu budućnost i održivi razvoj, nove tehnologije razvojna prilika

Vučić je naveo i da je, nakon dugih pregovora i sa mnogo optimizma, usvojena Agenda 2030 - plan akcije za ljude, planetu i prosperitet, kojim su svetski lideri dali obećanje da “niko neće biti izostavljen“.

Ističe da na pola puta do proklamovanog roka za ispunjenje Agende, i dalje postoji tračak nade da će uspeti da se ispuni dato obećanje, iako je, kaže, mnogo razloga za zabrinutost. Ukazuje na to da se, i pored ostvarenog napretka u pojedinim sferama, nažalost, i dalje suočavamo sa osnovnim egzistencijalnim problemima poput siromaštva, gladi i nejednakosti.

Naveo je da Srbija ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost, uporedo inicirajući politike bazirane na ciljevima održivog razvoja.

Kao neke od dosadašnjih rezultata naveo je razvijanje instrumenta za uključivanje principa “da niko ne bude izostavljen“ u zakonska i strateška dokumenta, kao i učešće u globalnim inicijativama i njihovo sprovođenje na nacionalnom nivou u oblastima održivih sistema ishrane, transformacije obrazovnih sistema i urbanog razvoja.

“Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju i nove tehnologije kao razvojnu priliku koju ne smemo da propustimo. I zato nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, ekonomskim reformama i kreiranjem boljeg poslovnog okruženja. Digitalizacija i obrazovanje su među našim ključnim prioritetima“, kaže Vučić.

Predsednik je rekao i da je prepoznata i neophodnost pronalaženja novih izvora rasta, zbog čega su buduće aktivnosti srpske vlasti fokusirane na inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije.

“Srbija je prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope koja se priključila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i usvojila razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. godine Gradi se Bio4 Kampus, osmi jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedan od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi. Čvrsto verujemo da znanje i nauka igraju jednu od ključnih uloga u ubrzavanju aktivnosti ka implementaciji Agende 2030.“, rekao je Vučić.

Ponosan je, kaže, na to što je, na predlog Srbije i grupe država, GS UN usvojila rezoluciju kojom se period od 2024. do 2033. godine proglašava Međunarodnom dekadom nauka za održivi razvoj.

 

“Verujemo da ovu dekadu moramo iskoristiti da sve naučne kapacitete stavimo u funkciju razvoja i osnaživanja svakog pojedinca i zaštite naše planete, jer nam priroda iz dana u dan pokazuje koliko smo joj dužni. Ovo sve radimo zbog budućih generacija. Verujem da je uključivanje mladih u realizaciju Agende 2030 važan preduslov za njen uspeh, jer su mladi nesumnjivo najvažnija pokretačka snaga razvoja svakog društva“, rekao je Vučić.

Srbija posvećena obezbeđivanju mirnog suživota Srba i Albanaca i saradnji u regionu

Srbija veruje da je dijalog jedini način za iznalaženje kompromisnog rešenja, te, ističe Vučić, ostaje posvećena ovom procesu u cilju obezbeđivanja mirnog suživota Srba i Albanaca.

“Mir i stabilnost regiona nema alternativu. Sa tim uverenjem nastupamo u svim razgovorima pod okriljem EU“, naglasio je Vučić.

Pomenuo je i da su različita tumačenja istorije uzrok mnogih neslaganja i otvorenih pitanja u našem regionu, ali da veruje u budućnost i u to da imamo kapacitet i sposobnost da, uz zajedničke napore, pokušamo da prevaziđemo razlike i fokusiramo se na ono što nas povezuje – a to je briga za dobrobit naših naroda.

“Želimo da gradimo mostove, a ne zidove. Moramo da gledamo u budućnost. Moramo da idemo napred, da iskoristimo svaku šansu za ekonomski rast, povezivanje i razmenu ideja. Danas, iz Beograda skoro do Jadranskog mora imamo zajedničku naplatu putarina, a uskoro će biti tako i do Egejskog. Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala. Upravo je ovo bila glavna zvezda vodilja i pokretač inicijative ‘Otvoreni Balkan‘, koja je do sada dala konkretne rezultate i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je “Otvoreni Balkan“ popravio i političku atmosferu, da Srbija takav pristup ima prema svim susedima, te da je ključni interes očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.

“Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike. Ovaj prioritet svakako ne isključuje našu opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima iz svih delova sveta, gde ostajemo pouzdan i odgovoran partner. Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i kroz učešće u inicijativama i forumima različitih regiona širom sveta“, kaže Vučić.

Naveo je da je najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je i nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a u tom kontekstu pomenuo je i EKSPO 2027, kojem će Beograd biti domaćin.

Srbija je na evropskom putu, čuvamo tradicionalna prijateljstva

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje.

“Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa SAD, u gotovo svim oblastima, i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. Istovremeno, Srbija će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike. Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa NRK, Republikom Korejom, Japanom i brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou“, kaže Vučić.

Ne prekidamo, dodao je, ni važne istorijske veze sa Ruskom Federacijom.

Većini za koju ne postoje dupli standardi - čuvajući naše granice, čuvate i svoje

Vučić je ipak zahvalio globalnoj većini, napomenuvši da znatno više od polovine članica UN na primeru Srbije podržava Povelju UN i ne podržava njeno nasilno rasparčavanje.

“Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate i naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira“, rekao je Vučić.

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN

Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.

“To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje“, rekao je Vučić.

Te apele, ističe, kontinuirano upućujemo već decenijama.

“Ali sa značajnom razlikom – Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću – svih - država članica. Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja“, rekao je Vučić.

Bez morala u svetskoj politici, ulazimo u eru velikih podela i sukoba

Vučić je poručio da je pomalo tužno što se svi oni veliki, koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici, pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju.

“Kada se takva politika vodi, kada morala nema u svetskoj politici, onda je jasno da ulazimo u eru velikih podela i velikih sukoba. I ne samo političkih ekonomskih, već i vojnih. I baš u ovakvoj teškoj situaciji, Ujedinjene nacije predstavljaju poslednju suštinsku platformu koja nas sve okuplja, bez obzira na sve naše različitosti i podele. Verujem da su posvećenost miru i razvoju, želja za rešavanjem sporova dijalogom, pronalaženje zajedničkih načina za okončanje patnji ljudi i obezbeđivanje prosperitetnije i stabilnije budućnost upravo ono što nas ujedinjuje“, kaže Vučić.

Zato, dodaje, pružamo punu podršku svim važnim reformskim procesima same organizacije UN, uključujući i inicijative generalnog sekretara UN, u cilju daljeg jačanja uloge ove najvažnije svetske organizacije.

“Za očuvanje globalnog mira i kako ne bismo svi nestali u darvinističkom obračunu velikih sila, neophodno je da se udružimo, baš kao pre 78 godina, u zajedničkoj borbi za međunarodni poredak zasnovan na Povelji UN.

Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije

Vučić je napomenuo da je ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji.

Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji, dodaje on.

Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica UN, ali i Saveta Evrope, OEBS-a i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice, kaže Vučić.

Besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti sprovodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio, istakao je Vučić.

Od trenutka pobede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70 odsto Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi, kaže predsednik.

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji, naveo je Vučić.

Kada su "taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima“.

"A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova“, rekao je predsednik.

Gotovo sve velike zapadne sile brutalno pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN

Vučić je rekao da je nemačka ministarka rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga.

"Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina“, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN - bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

"Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja“, podvukao je Vučić.

Primena dvostrukih aršina

"I dok se već tri dana za redom sa ove govornice svi zaklinjemo na poštovanje principa i pravila Povelje UN upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava ali i bazične ljudske moralnosti ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese“, rekao je Vučić u govoru pred Generalnom skupštinom.

Svi govornici do sada, kaže predsednik, govorili su o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi.

"Danas neću ovde govoriti mnogo u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama kilometara izgrađenih auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, jer se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu, ali ću govoriti o principima, koji su prekršeni i koji su nas doveli u današnju situaciju, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta“, istakao je Vučić.

Posebno onih, kako dodaje, koje su sebi dale za pravo da celom svetu, svaka iz svog ugla drži političke i moralne lekcije.

"U ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I, činilo mi se da je svako u ovoj sali to mogao da podrži“, kaže predsednik.

Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenom radošću sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Srbije, navodi Vučić.

Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima se svi danas suočavamo

Vučić je rekao da, kako kaže, ne može i nema pravo da, kao predsednik “jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

“Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

"I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, rekao je Vučić.

Vučić: Povelja UN jedina je suštinska odbrana svetskog mira

Aleksandar Vučić je, na početku obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, “nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

“Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije“, rekao je Vučić.

Istakao je da novi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti, jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN.

Naveo je da svi za tom govornicom govore o svojim problemima, uz neretko obračunavanje sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem i udvaranje sopstvenom javnom mnjenju, “pričajući bajke iz budućnosti“, ali uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari.

Upitavši kakva je budućnost sveta, Vučić navodi da su svi čuli upozoravajuće reči generalnog sekretara Antonija Guteresa, ali da ga je malo ko slušao. Dodaje da u eri “lajkova“ i posvećivanja pažnje kućnim ljubimcima više nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da ćemo pokazati da se držimo principa i poštovanja međunarodnog prava.

"Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših dedova i pradedova i samo da budemo svoji na svome", rekao je Vučić za RTS.

Predsednik je na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao niz bilateralnih susreta.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner