четвртак, 07. децембар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вучић: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свет данас суочен. Председник Русије искористио речи Запада о Косову правдајући свој напад на Украјину. Србија је на европском путу, али чувамо традиционална пријатељства
Хроника

Вучић: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свет данас суочен. Председник Русије искористио речи Запада о Косову правдајући свој напад на Украјину. Србија је на европском путу, али чувамо традиционална пријатељства

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 21. септембар 2023.

Председник Србије Александар Вучић говори на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација. Поручује да је гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свет данас суочен. Директан пренос на Првом програму РТС-а.

Без мира нема развоја

Вучић је поручио да верује да су сви окупљени на Генералној скупштини УН свесни да нема развоја без мира, цитирајући Нелсона Манделу који је рекао да је мир најмоћније оружје за развој које ико може да има.

“Морамо веровати у то и заједнички радити на томе“, рекао је Вучић, додавши да је потребан разговор - “да слушамо и трудимо се да чујемо и разумемо једни друге“.

Мир нема алтернативу, каже Вучић.

На крају је представнике свих земаља чланица УН позвао да узму учешће у одржавању светске изложбе ЕКСПО 2027. у Београду, указујући на то да је српска престоница и њихова кућа.

“Дођите у Београд да заједнички славимо људскост“, рекао је Вучић.

Додао је да је говорио дуже него што је било затражено, али да је сматрао да има исто право које су велике земље дале себи.

Максимални напори за стабилну будућност и одрживи развој, нове технологије развојна прилика

Вучић је навео и да је, након дугих преговора и са много оптимизма, усвојена Агенда 2030 - план акције за људе, планету и просперитет, којим су светски лидери дали обећање да “нико неће бити изостављен“.

Истиче да на пола пута до прокламованог рока за испуњење Агенде, и даље постоји трачак наде да ће успети да се испуни дато обећање, иако је, каже, много разлога за забринутост. Указује на то да се, и поред оствареног напретка у појединим сферама, нажалост, и даље суочавамо са основним егзистенцијалним проблемима попут сиромаштва, глади и неједнакости.

Навео је да Србија улаже максималне напоре како би осигурала стабилну и сигурну будућност, упоредо иницирајући политике базиране на циљевима одрживог развоја.

Као неке од досадашњих резултата навео је развијање инструмента за укључивање принципа “да нико не буде изостављен“ у законска и стратешка документа, као и учешће у глобалним иницијативама и њихово спровођење на националном нивоу у областима одрживих система исхране, трансформације образовних система и урбаног развоја.

“Доживели смо четврту индустријску револуцију и нове технологије као развојну прилику коју не смемо да пропустимо. И зато настављамо са инвестицијама у инфраструктуру, економским реформама и креирањем бољег пословног окружења. Дигитализација и образовање су међу нашим кључним приоритетима“, каже Вучић.

Председник је рекао и да је препозната и неопходност проналажења нових извора раста, због чега су будуће активности српске власти фокусиране на иновације, истраживање и развој и креативне индустрије.

“Србија је прва земља у региону Југоисточне Европе која се прикључила Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију и усвојила развојну стратегију у овој области још 2019. године Гради се Био4 Кампус, осми јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој у природним наукама који треба да постане један од кључних биоекономских чворишта у Европи. Чврсто верујемо да знање и наука играју једну од кључних улога у убрзавању активности ка имплементацији Агенде 2030.“, рекао је Вучић.

Поносан је, каже, на то што је, на предлог Србије и групе држава, ГС УН усвојила резолуцију којом се период од 2024. до 2033. године проглашава Међународном декадом наука за одрживи развој.

 

“Верујемо да ову декаду морамо искористити да све научне капацитете ставимо у функцију развоја и оснаживања сваког појединца и заштите наше планете, јер нам природа из дана у дан показује колико смо јој дужни. Ово све радимо због будућих генерација. Верујем да је укључивање младих у реализацију Агенде 2030 важан предуслов за њен успех, јер су млади несумњиво најважнија покретачка снага развоја сваког друштва“, рекао је Вучић.

Србија посвећена обезбеђивању мирног суживота Срба и Албанаца и сарадњи у региону

Србија верује да је дијалог једини начин за изналажење компромисног решења, те, истиче Вучић, остаје посвећена овом процесу у циљу обезбеђивања мирног суживота Срба и Албанаца.

“Мир и стабилност региона нема алтернативу. Са тим уверењем наступамо у свим разговорима под окриљем ЕУ“, нагласио је Вучић.

Поменуо је и да су различита тумачења историје узрок многих неслагања и отворених питања у нашем региону, али да верује у будућност и у то да имамо капацитет и способност да, уз заједничке напоре, покушамо да превазиђемо разлике и фокусирамо се на оно што нас повезује – а то је брига за добробит наших народа.

“Желимо да градимо мостове, а не зидове. Морамо да гледамо у будућност. Морамо да идемо напред, да искористимо сваку шансу за економски раст, повезивање и размену идеја. Данас, из Београда скоро до Јадранског мора имамо заједничку наплату путарина, а ускоро ће бити тако и до Егејског. Отварамо границе на Балкану, отварамо тржиште рада и омогућавамо слободан проток људи, роба и капитала. Управо је ово била главна звезда водиља и покретач иницијативе ‘Отворени Балкан‘, која је до сада дала конкретне резултате и ојачала регионално власништво над процесима економског повезивања региона“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је “Отворени Балкан“ поправио и политичку атмосферу, да Србија такав приступ има према свим суседима, те да је кључни интерес очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима.

“Ови процеси свакако су нераздвојни део наших настојања да постанемо пуноправна чланица Европске уније, што је истовремено један од кључних приоритета наше спољне политике. Овај приоритет свакако не искључује нашу опредељеност за развој сарадње и продубљивање односа са нашим традиционалним пријатељима из свих делова света, где остајемо поуздан и одговоран партнер. Настојаћемо да јачамо постојећа и градимо нова пријатељства, како билатерално, тако и кроз учешће у иницијативама и форумима различитих региона широм света“, каже Вучић.

Навео је да је најновија потврда да географска удаљеност не би требало да представља баријеру за сарадњу је и недавно приступање Републике Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, а у том контексту поменуо је и ЕКСПО 2027, којем ће Београд бити домаћин.

Србија је на европском путу, чувамо традиционална пријатељства

Вучић је поновио да се Србија налази на европском путу, спремна да себе мења, реформише и напредује.

“Србија данас има веома добру сарадњу са САД, у готово свим областима, и верујемо да ће наши односи у будућности бити само бољи. Истовремено, Србија ће чувати своја велика и традиционална пријатељства на свим континентима, поносећи се својим добрим односима са свим народима и државама Африке, Азије, Латинске Америке. Не делимо људе по боји коже и њиховој религијској припадности, зато су наши односи са НРК, Републиком Корејом, Јапаном и бројним арапским и другим муслиманским земљама на највишем историјском нивоу“, каже Вучић.

Не прекидамо, додао је, ни важне историјске везе са Руском Федерацијом.

Већини за коју не постоје дупли стандарди - чувајући наше границе, чувате и своје

Вучић је ипак захвалио глобалној већини, напоменувши да знатно више од половине чланица УН на примеру Србије подржава Повељу УН и не подржава њено насилно распарчавање.

“Драго ми је да за већину држава чланица УН дупли стандарди не постоје. Дубоко смо захвални свима вама који несебично подржавате и наше напоре за очување територијалног интегритета чиме потврђујете своју приврженост Повељи УН. Чувајући наше границе данас, чувате и своје границе и чувате мир. У ваше име, једнако као и у наше сопствено, наставићемо да из године у годину указујемо да одбрана принципа јесте исто што и одбрана слободе, независности и мира“, рекао је Вучић.

Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих чланица УН

Вучић је нагласио да поштовање Повеље УН није избор, већ да је то обавеза.

“То смо, уосталом, као што сам већ рекао помињући нека имена, имали прилике да чујемо и током досадашњих излагања већине мојих колега, између осталог, говорећи и о теми која је и даље доминантна у свим форумима – сукоб у Украјини. Сложићу се са њима када је у питању неопходност поштовања територијалног интегритета и суверенитета Украјине, што Република Србија од почетка доследно показује“, рекао је Вучић.

Те апеле, истиче, континуирано упућујемо већ деценијама.

“Али са значајном разликом – Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава чланица УН. Поновићу – свих - држава чланица. Стога ми је тешко да разумем како неки ипак нису доследни када је у питању потреба поштовања територијалног интегритета Србије и како не схватају да селективна примена принципа доводи до изражених подела, мањка солидарности и међусобног разумевања“, рекао је Вучић.

Без морала у светској политици, улазимо у еру великих подела и сукоба

Вучић је поручио да је помало тужно што се сви они велики, које право и правда не интересују, у свакој различитој прилици, позивају на другачије принципе, на оне који им у том тренутку одговарају.

“Када се таква политика води, када морала нема у светској политици, онда је јасно да улазимо у еру великих подела и великих сукоба. И не само политичких економских, већ и војних. И баш у оваквој тешкој ситуацији, Уједињене нације представљају последњу суштинску платформу која нас све окупља, без обзира на све наше различитости и поделе. Верујем да су посвећеност миру и развоју, жеља за решавањем спорова дијалогом, проналажење заједничких начина за окончање патњи људи и обезбеђивање просперитетније и стабилније будућност управо оно што нас уједињује“, каже Вучић.

Зато, додаје, пружамо пуну подршку свим важним реформским процесима саме организације УН, укључујући и иницијативе генералног секретара УН, у циљу даљег јачања улоге ове најважније светске организације.

“За очување глобалног мира и како не бисмо сви нестали у дарвинистичком обрачуну великих сила, неопходно је да се удружимо, баш као пре 78 година, у заједничкој борби за међународни поредак заснован на Повељи УН.

Илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије

Вучић је напоменуо да је илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије, донета пуну деценију након окончања ратног сукоба у нашој земљи.

Без референдума или било ког демократског облика изјашњавања грађана у Србији, чак не ни макар на самом Косову и Метохији, додаје он.

Ова одлука донета је у тренутку када је Србија имала владу опредељену за европске и евроатлантске интеграције, и била у свом саставу укључујући покрајину Косово и Метохија, пуноправна чланица УН, али и Савета Европе, ОЕБС-а и низа других међународних организација. Па ипак, то није спречило правно и политичко насиље управо од стране оних који данас предњаче у дељењу лекција са ове говорнице, каже Вучић.

Бесмислена објашњења, попут полицијског терора које су српске власти спроводиле у својој јужној покрајини целу деценију раније, хуманитарне кризе, прогона локалног албанског становништва, само су кап која је прелила чашу лажи и бесмислица, како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би се њен интегритет урушио, истакао је Вучић.

Од тренутка победе тих великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са КиМ напустило је своја огњишта, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на КиМ. Толико о праву, толико о правди, каже председник.

Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе

Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али пре 24 године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији, навео је Вучић.

Када су "тај посао, завршили, рекли су како је питање Косова демократско питање и како ће бити решено у складу са Повељом УН и другим међународно-правним актима“.

"А онда, пало им је на памет да 2008. године, супротно свим, али апсолутно свим актима међународног јавног права, подрже независност тзв. Косова“, рекао је председник.

Готово све велике западне силе брутално погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН

Вучић је рекао да је немачка министарка рекла да се Немачка држи чврсто Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога.

"Све би то било лепо, када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година“, каже Вучић.

Према његовим речима, први пут, незабележено у светској историји, 19 најмоћнијих земаља донело је одлуку, без учешћа СБ УН - без икакве одлуке СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

"Нису се грохотом смејали када је председник Русије искористио исте те речи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи, иста објашњења“, подвукао је Вучић.

Примена двоструких аршина

"И док се већ три дана за редом са ове говорнице сви заклињемо на поштовање принципа и правила Повеље УН управо је кршење истих у корену већине проблема у међународним односима, а примена двоструких аршина отворена позивница за све оне који газећи норме међународног права али и базичне људске моралности ратом и насиљем остварују своје интересе“, рекао је Вучић у говору пред Генералном скупштином.

Сви говорници до сада, каже председник, говорили су о неопходности промена у свету истичући своју земљу као пример моралности и посвећености праву и светској правди.

"Данас нећу овде говорити много у суперлативу о својој земљи, о расту плата и пензија, стотинама километара изграђених ауто-путева и железничких пруга, новоизграђеним болницама и школама, научно-технолошким парковима, институту за вештачку интелигенцију, јер се подразумева да штитим њене интересе и да је волим највише на свету, али ћу говорити о принципима, који су прекршени и који су нас довели у данашњу ситуацију, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од стране најмоћнијих земаља света“, истакао је Вучић.

Посебно оних, како додаје, које су себи дале за право да целом свету, свака из свог угла држи политичке и моралне лекције.

"У овој сали, само пре два дана, могли смо да чујемо од председника САД да је најважнији принцип у односима између држава, поштовање њиховог територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају, поменута су људска права. И, чинило ми се да је свако у овој сали то могао да подржи“, каже председник.

Ја као председник Србије са нескривеном радошћу сам то поздравио. Једини проблем у свему том је била чињеница да сам неколико сати после његовог говора морао да видим председницу тзв. Косова, коју најмоћнији део Запада сматра председницом независне државе, настале иначе сецесијом од територије Србије, наводи Вучић.

Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима се сви данас суочавамо

Вучић је рекао да, како каже, не може и нема право да, као председник “једне невелике земље“, говори о односима између великих сила, али да може и хоће да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних последица.

“Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим“, рекао је Вучић.

Истакао је да од прошлог сусрета у Њујорку, свет није постао ни боље ни безбедније место. Напротив. Глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени.

"И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдевања храном и лековима. Решења за многе проблеме, не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији“, рекао је Вучић.

Вучић: Повеља УН једина је суштинска одбрана светског мира

Александар Вучић је, на почетку обраћања на Генералној скупштини Уједињених нација, поручио да се обраћа као представник слободне и независне земље, која се налази на путу ка ЕУ, али која истовремено, како је рекао, “није спремна да погази своја традиционална пријатељства која је вековима градила“.

“Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних који и данас 78. година од оснивања УН истински и једнако верују да су принципи повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава, али и више од тога, залог самог опстанка људске цивилизације“, рекао је Вучић.

Истакао је да нови глобални талас ратова и насиља, који ударају на темеље међународне безбедности, јесте болна последица, чији узрок лежи у напуштању Принципа зацртаних у Повељи УН.

Навео је да сви за том говорницом говоре о својим проблемима, уз неретко обрачунавање са стварним и замишљеним непријатељем и удварање сопственом јавном мњењу, “причајући бајке из будућности“, али уз недовољно реалног сагледавања ствари.

Упитавши каква је будућност света, Вучић наводи да су сви чули упозоравајуће речи генералног секретара Антонија Гутереса, али да га је мало ко слушао. Додаје да у ери “лајкова“ и посвећивања пажње кућним љубимцима више него деци, није ни чудо да не разазнајемо опасности које су пред нама.

У делегацији са председником Вучићем су и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Уочи обраћања на Генералној скупштини, Вучић је рекао да ћемо показати да се држимо принципа и поштовања међународног права.

"Оно шта ћемо ми да кажемо је да ћемо да се држимо принципа, да се држимо поштовања међународног права. Ми смо мала земља, немамо за шта друго да се ухватимо. Немамо ни нуклеарне бојеве главе, ни невидљиве авионе, ни носаче авионе, ништа од тога немамо и не можемо по том питању да се такмичимо са великима. Али имамо жељу да живимо на својим огњиштима, на огњиштима наших дедова и прадедова и само да будемо своји на своме", рекао је Вучић за РТС.

Председник је на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација имао низ билатералних сусрета.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер