Početna strana > Hronika > Ana Brnabić na obeležavanju Dana sećanja na pogrom na KiM: Srbija pamti 17. mart 2004, ali hrabrom politikom predsednika Vučića nastoji da ta istorija stradanja bude privedena kraju
Hronika

Ana Brnabić na obeležavanju Dana sećanja na pogrom na KiM: Srbija pamti 17. mart 2004, ali hrabrom politikom predsednika Vučića nastoji da ta istorija stradanja bude privedena kraju

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija pamti i naziva pravim imenom pogrom na Kosovu i Metohiji koji se desio 17. marta 2004. godine, ali da želi da "tu istoriju stradanja i neizvesnosti privede kraju".

Brnabić je na državnoj ceremoniji povodom Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji u Narodnom pozorištu u Beogradu rekla da odgovornom i hrabrom politikom koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastoje da ta istorija stradanja i neizvesnosti bude privedena kraju.

„Da ne zaboravljamo prošlost, ali da postavimo temelje budućnosti u kojoj deca mogu mirno da uživaju u svom detinjstvu, a njihovi roditelji znaju da mogu da im stvore nešto što neće biti srušeno u sledećoj generaciji. Naš nacionalni interes je mir i stabilnost, ne želimo da glavno obeležje srpsko-albanskih odnosa u budućnosti bude očekivanje novog konflikta“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je važno pokušati da ta stranica istorije bude zatvorena, kako bi „otvorili stranice budućnosti“, kao i da je „to put bez prave alternative za buduće generacije“.

Brnabić je rekla da su „crvene linije apsolutno jasne kada je reč o Kosovu i Metohiji“ i da „Srbija na neke stvari nikada neće moći da pristane, ali će nastaviti da čini sve da njoj i svima u regionu bude bolje“.

Istakla je da „tu budućnost ne gradi Srbija koja pristaje na sve, i koja pristaje na poniženja“, već Srbija „jača nego što je ikada bila, koja vodi samostalnu politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima, i interesima svih građana koji u njoj žive“.

„Zasluga što je Srbija danas takva je pre svega na predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i svih građana koji su u takvu politiku verovali“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da će mart 2004. godine zauvek u sećanju srpskog naroda ostati kao mesec u kome je više od 4.000 Srba i pripadnika romskog naroda proterano iz svojih domova na Kosovu i Metohiji, više od 900 kuća i stambenih zgrada spaljeno i razoreno kako se nikada ne bi vratili, i uz to oskrnavljeno 35 hramova i na desetine crkava.

Prema njenim rečima 2004. godine „slaba i tužna bila je Srbija koja nije mogla da se nazove pravim imenom“ i „tužna je bila nemoć srpske političke elite tih godina“, a tek 2013. kada Aleksandar Vučić „preuzima odgovornost i počinje borbu za Srbiju“ prekinuto je ćutanje i niz poraza.

„Tek tada, devet godina nakon pogroma, u Kosovskoj Mitrovici je postavljena prva spomen ploča u znak sećanja na žrtve martovskog pogroma, tada je potpisan Briselski sporazum koji garantuje Zajednicu srpskih opština, tek od tada krećemo da obeležavamo naše žrtve i nesreće, i nazivamo stvari pravim imenom“, kazala je Brnabić.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner