среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Балканска безбедносна мрежа: Србија у току прошле године наручила оружје за чак 1,3 милијарде долара, што је износ већи од укупне вредности свих набавки ВС од краја 2016.
Хроника

Балканска безбедносна мрежа: Србија у току прошле године наручила оружје за чак 1,3 милијарде долара, што је износ већи од укупне вредности свих набавки ВС од краја 2016.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 11. август 2022.

Србија је пошле године уговорила набавке наоружања и војне опреме у вредности од једне милијарде и 318 милиона долара, што представља износ већи од укупне вредности свих набавки од краја 2016. године, када је покренут процес модернизације Војске Србије. 

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, износ уговорених набавки наведен је у извештају о пословању јавног предузећа Југоимпорт-СДПР за прошлу годину. Наведено је да се ради о 287 појединачних уговора потписаних са 31 земљом.

„Подаци нису прецизирани када се ради о делу износа тих уговора наменски за ВС, али релевантни су за процену јер је Југоимпорт-СДПР задужен за све набавке стратегијски важних средстава војне намене и у тој листи је практично сво наоружање и војна опрема“, наводи се у тексту портала.

Битан партнер била је Русија од које су наручена четири борбена хеликоптера Ми-35М, три транспортна Ми-17В-5, две батерије система противваздушне одбране Панцир-С1М, системи за противелектронска дејства и борбу против дронова...

Портал додаје да су неки од уговора потписани за потребе домаће производње у фабрици Борбени сложени системи и осталима које су у 100 процентном власништву Југоимпор-СДПР. Индиректно, то су такође набавке за ВС јер, на пример, борбена возила Лазар 3 и Милош која су у серијској производњи за домаће потребе покреће амерички мотор и имају француско независно ослањање.

„Драматичан раст набавки наоружања подразумева нове велике уговоре. Битан партнер била је Русија од које су наручена четири борбена хеликоптера Ми-35М, три транспортна Ми-17В-5, две батерије система противваздушне одбране Панцир-С1М, системи за противелектронска дејства и борбу против дронова и тако даље“, додаје се.

У тексту се подсећа да је пракса у великим пословима да се део новца даје као аванс, али није јавни податак колико је плаћено Русији за наоружање које се сада не може добити због медјународних санкција и блокаде руске привреде.

Најављено и да ће бити набављени радари из Француске ГМ400, ГМ200 и ГМ60 за систем ваздушног осматрања и јављања и за јединице противваздушне одбране

„Свакако, ради се о великим превиду и несмотрености да се уговара набавка технике са земљом која се припремала за рат и подразумевамо да је обавештајни рад Србије обезбедио правовремене и тачне информације о приликама на истоку“, наводи портал.

Подсећа се и да је званично најављено да ће бити набављени радари из Француске ГМ400, ГМ200 и ГМ60 за систем ваздушног осматрања и јављања и за јединице противваздушне одбране.

„Од Ербаса је наручено десет вишенаменских Х145М за ВС, као додатак за раније набављених пет комада на основу уговора из децембра 2016. са којим је почео циклус модернизације. Унутар земље Министарство одбране, Министарство финансија и Југоимпорт-СДПР уговорили су набавке наоружања домаће производње са великим уделом увозних агрегата и уредјаја“, додаје се.

 

(Балканска безбедносна мрежа, Н1) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер