Početna strana > Hronika > Beograd: Iškraban mural koji prikazuje lik Draže Mihajlovića, crvenom bojom ispisano "Stop rehabilitaciji zlikovaca" i "Ustaše, četnici, podjednako poklali"
Hronika

Beograd: Iškraban mural koji prikazuje lik Draže Mihajlovića, crvenom bojom ispisano "Stop rehabilitaciji zlikovaca" i "Ustaše, četnici, podjednako poklali"

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. avgust 2022.

Mural komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, u centru Beograda, osvanuo je jutros iškraban crvenom bojom i porukama „Ustaše, četnici, podjednako poklali“ i „Stop rehabilitaciji zlikovaca“.

U ulici Alekse Nenadovića, crvenom bojom precrtan je natpis „Sve su straže, sve su straže“, a preko oslikanog portreta Mihajlovića nacrtana je i crvena zvezda, piše N1.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je u maju 2015. Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine. Sud je tada poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

Viši sud u Valjevu nedavno je doneo odluku i o rehabilitaciji četničkog komandanta Nikole Kalabića. Rešenje o rehabilitaciji doneto je 5. jula.

Da podsetimo, fasade zgrada u Njegoševoj i ulicama koje se seku sa njom, među kojima je i Alekse Nenadovića, predstavljaju „dom“ za nekoliko murala, a prvi od njih, mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je u julu 2021. godine.

Međutim, nakon incidenta u novebru prošle godine kada su uhapšene aktivistkinje za ljudska prava Aida Ćorović i Jelena Jaćimović, pored lika Ratka Mladića naslikani su i likovi Draže Mihajlovića, kao i Vojvode Mišića.

Jedan od murala u Njegoševoj posvećen je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, a naslikan je u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu. I taj mural je nekoliko puta precrtavan i ponovo oslikavan.

(Danas onlajn, N1)

 

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner